Runnerslog





September 2012
ZMDWDVZ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      


[Archief]
Eerder:

Maart 2014
Februari 2014
Januari 2014
December 2013
November 2013
Oktober 2013
September 2013
Augustus 2013
Juli 2013
Juni 2013
Mei 2013
April 2013
Maart 2013
Februari 2013
Januari 2013
December 2012
November 2012
Oktober 2012
September 2012
Augustus 2012
Juli 2012
Juni 2012
Mei 2012
April 2012
Maart 2012
Februari 2012
Januari 2012
December 2011
November 2011
Oktober 2011
September 2011
Augustus 2011
Juli 2011
Juni 2011
Mei 2011
April 2011
Maart 2011
Februari 2011
Januari 2011
December 2010
November 2010
Oktober 2010


Reviews gadgets & gear:





Het weer:



Foto's:



Food/Health: Afstanden meten: Loopmuziek: GPS/Garmin: Logs & Info: Evenementen:

wie ben ik?


Temperatuur:

Click for Rotterdam, Netherlands Forecast


Zoeken



waar liep ik?



runs

Zaterdag, 29 September 2012

29.09.2012 - hitland 5 km - totaal 6,5 km

Lekker loopje na thuiskomst alleen die luchtkwaliteit hier is natuurlijk bagger. Ik merkte het direct ook al was ik het eigenlijk vergeten. Het was immers mooi weer vanaf thuiskomst en met mooi weer ziet het er zo vriendelijk uit (zelfs hier in Nederland). Maar tijdens het lopen kon ik goed merken dat ik niet meer aan zee aan het lopen was in schonere lucht. Wat een verschil! In de UK kan ik gewoon uren blijven lopen!

Voor dit korte rondje koos ik voor 3'/25" en keek ik verder nergens naar. Cadans lag op 170 zonder metronoom. Uiteindelijk zag ik 6.29 min/km in beeld en heb ik alleen het laatste stukje even versneld en kwam toen op 5.45 min/km. Blijkbaar geen vermoeidheid. Ik voelde ook geen enkel pijntje van de lange run van eergisteren dus ik ben dik tevreden.

Gegevens:

* totaal 6,5 km
* temp 13
* RWR ratio 3/25"
* tempo 6.29 min/km met 5.45 min/km versnelling naar einde toe



sep 183 km - 2012 totaal 1.671 km

brooks pure flow 100 km
merrell bare access 5 km
kinvara 3 182 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 18 127 km
ds trainer R 98 km
ds racer 44 km

gepost door Max op 08:15 PM


Donderdag, 27 September 2012

27.09.2012 - assignment 2: 25 km - seahouses/glororum/bamburgh/seahouses - totaal 28 km

Vandaag mijn tweede week van het marathon schema voor eind mei 2013. Een lange run van 25 km als kern stond op het programma. Ik zou eerst een rondje met woeffie lopen, daarna terug naar de cottage, gauw haar binnen laten en dan door lopen met S. op de fiets. Op die manier zou hij ook wat meer van de omgeving te zien krijgen en het was stralend weer, dus reden genoeg om er eens op uit te trekken. Ik vond het best een rot eind zo op papier eigenlijk, want hoewel ik eerder al een keer ruim 25 km liep op Terschelling, was dat anders omdat ik toen met de hond liep, foto's maakte en meer een fun run ervan maakte met lange wandelpauzes. Deze keer zou ik dus echt een heel stuk moeten hobbelen en dan nog eens op een parcours dat we in Nederland helemaal niet zo kennen.



Op bovenstaand plaatje is te zien dat het rondje nou niet echt vlak te noemen is. Maar uiteindelijk bleek ik het hele stuk totaal gelijkmatig gelopen te hebben, met eigenlijk geen seconde verval. Heel opvallend en daar ben ik best trots op. Rustig aan, goed ademen en genieten. Dan is er dus geen vuiltje aan de lucht blijkbaar! Ik vond het nogal opvallend en aangezien ik deze tekst een aantal dagen later tik, kan ik ook melden dat ik nergens last van heb gehad, geen spierpijn, geen pijntjes niks. Het lijkt er wel op dat de Pure Flows toch wat lager rond die rare vaatkluwen zitten dan de Kinvara (die zo heerlijk zitten) en minder problemen daar geven. Jammer dat die krengen maar zo weinig kilometers mee lijken te gaan!

Terug naar het rondje van vandaag dan. Eerst dus met woeffie op stap, zodat zij lekker gelopen zou hebben. Ik koos onderweg naar het strand toch niet voor een stukje strand maar voor het korte rondje dat ik ook de dag voor de GNR gelopen had (maar dan omgekeerd). Op die manier zou ik lekker op de weg kunnen blijven lopen.

klik voor groot





Na de eerste 5 km (met inwandelen) dus snel woef naar binnen gelaten en doorgelopen. Al snel fietste S. achter me aan op de geleende fiets met veel versnellingen. Die had hij dus wel nodig ook! Hij heeft heerlijk genoten onderweg van de omgeving, het mooie weer en het fietsen en maakte onderweg leuke foto's die ik dus hier bij de run kan plaatsen. Gek genoeg betrok het eventjes na vertrek van de cottage en op de weg lagen nog grote plassen van gisteren, maar op twee plekken na heb ik daar nergens last van gehad eigenlijk.

Dat was natuurlijk helemaal gaaf achteraf, dat ik ook nog foto's had, en zelf lekker kon doordieselen. Het was immers niet alleen maar genieten voor mij, ik moest deze keer toch wel even aan de bak voor het nieuwe schema. Ongelooflijk dat de afstanden vanaf nu dus langzaam worden opgebouwd. Ik vond het nu uiteindelijk na ruim 28 km al een roteind. Maar zoals gezegd was ik dus totaal niet vermoeid en had nergens last van.

Na de start dieselden we vrolijk verder, eerst over een stuk waar ik natuurlijk al vaker liep op mijn kortere rondjes. Richting Elford, rechtsaf slaan even omhoog om daarna te kunnen genieten van Bamburgh castle in de verte.

klik voor groot



Daarna niet rechtsaf slaan naar de Farne Islands, maar door lopen en weer wat stijgen.

klik voor groot



Op de kruising dan rechts weer zicht op Bamburgh Castle en linksaf.

klik voor groot



Vanaf daar was het voor S onbekend terrein. Ik zag hem dan ook nergens, want steeds bleef hij achter om foto's te maken. Als ik omkeek, zag ik achter me in de verte een eenzame fietser die soms nog moeite moest doen om me weer in te halen met al die hellinkjes. Ook op de fiets is dat nog best lastig.

klik voor groot



Na een tijdje kwamen we in een groener stukje, en dat ziet er weer totaal anders uit dan de weg met de vergezichten en heuvels in de verte. Zo is er steeds wel wat te kijken onderweg! Maar de weg blijft daar maar op en neer gaan. Steeds als je denkt dat je het heuveltje nu wel gehad hebt, dan klopt dat ook, om vervolgens de weg weer leuk omhoog te zien lopen!

klik voor groot



Deze keer overigens helaas geen eekhoorntje bij de voederaar zoals in de winter 2012.

Daarna doorlopen en langs de 'molen' lopen met de zee op de achtergrond. Het is toch zo geweldig om hier zo te kunnen lopen. Overigens stond er op dit moment ongeveer 14 km op de teller als ik me niet vergis en liep alles nog op rolletjes. Het weer werd steeds beter, het zonnetje scheen en het was werkelijk volop genieten. Waanzinnig toch om dit te doen!

klik voor groot



Het landschap blijft overal op en neer lopen maar dat levert natuurlijk geweldige vergezichten op en je blijft benieuwd wat er achter de volgende bocht te zien is! Ook al deed ik deze route al eenmaal eerder, het blijft prachtig. Gelukkig was ik wel een beetje vergeten hoeveel het heen en weer liep, want dat is toch best zwaar voor ons laaglanders. Op een gegeven moment zie je Holy Island liggen achter Budle Bay in de verte (zie onder).

klik voor groot





Het is inmiddels wel al een heel eind maar gek genoeg heb ik nergens last van. Ik kijk soms wel even op mijn garmin om te kijken wat ik uitspook en zie dat ik heel gelijkmatig loop. Ik twijfel alleen even aan de afstand want aangezien ik de vorige keer korter liep en ergens anders startte, heb ik even moeite met het bepalen of het wel klopt wat ik bedacht had. De vorige keer dat ik hier liep moest ik immers nog een heel stuk, terwijl ik nu al aardig richting de 20 km aan het lopen ben. Maar uiteindelijk bedenk ik dat het allemaal klopt en dat ik rond de 28 km uit zal komen.

klik voor groot



En dan ineens draait de weg weer en is Bamburgh Castle volop in beeld. Ongelooflijk dat je op deze route dat gebouw op verschillende plekken zo prominent in beeld hebt. Ik wist al dat dit punt zou komen, want het loopt daar allemaal heel erg op en neer, en uiteindelijk is er een heerlijk stuk waar je sneller naar beneden kunt lopen.

klik voor groot



Eerst moet je dan nog even een beetje klimmen. Op dit stukje lag de tweede grote plas en helaas reed daar keihard een asociale automobilist doorheen toen ik door het gras strompelde om erlangs te kunnen. Maar achteraf viel het nog mee allemaal en ik had even lekker kunnen schelden onderweg. Na dit stukje kwam ik alweer op de kruising die het midden van het achtje vormde, en sloegen we linksaf weer richting Bamburgh voor het laatste stuk. Vanaf dat moment weer allemaal bekend terrein en ik wist dus dat ik eerst naar beneden zou mogen hobbelen richting Bamburgh, maar daarna alsnog de allerlaatste kilometers omhoog zou moeten. Ik was benieuwd. Tot dat moment nog geen enkele vertraging of vermoeidheid al kreeg ik wel een beetje genoeg van dat klimmen en voelden mijn schoenen ook een beetje (te) klein.

klik voor groot




Door Bamburgh is maar een klein stukje, en vlak voor het hotel waar we wel eens wat eten bij de bar sloegen we alweer rechtsaf voor het allerlaatste stukje richting Seahouses. Wat een roteind heb ik er al op zitten en ik ben er nog niet! Vanaf nu is het alleen maar stijgen en een beetje dalen en ik ben benieuwd hoe ik het eraf ga brengen voor de laatste paar kilometer.

klik voor groot



Maar hoewel ik aardig chagrijnig ben voor een minuutje op het laatste stukje met alleen maar 'klimmen' zit het er bijna op. S. fietst ineens naast me en klaagt over de heuvels. Ja ja dat weet ik nou ook wel en ik bits dat hij de volgende keer maar alleen gaat fietsen, want dat ik wel het vlakke stuk naar Beadnell ga doen. Als ik op de garmin kijk, zie ik dat het tijd is om af te klikken voor de kern en lekker een stukje uit te lopen nog. Uiteindelijk klokken we op 28,35 km af. Zo ver liep ik nog niet eerder en ik liep nog niet eerder 25,7 km achter elkaar zoals bij deze training (25 km was de opdracht). Gek genoeg ben ik totaal verfrist na het uitlopen en merk niks. Geen stijfheid, geen vermoeidheid en zo blijft het ook na de run.

De ratio van 2'/15" bleek prima. Gek idee. Tijdens het loopstuk loop je dus ongeveer 6.40 min/km en dat is voor een lange duurloop niet gek maar ik moet dinsdag overleggen of dit niet te snel is. Ik zou 8 min/km totaal moeten lopen, maar met een ratio van 1'/30" zoals opgegeven kom je met een run segment van 6.40 min/km ook op 8 min/km als RWR dus per saldo gelijk. Ik moet dus zeker weten of het gemiddelde leidend is of het tempo gedurende de run.


klik voor groot



Op naar de volgende lange training dan maar, die staat voor over 2 weken op het programma. Dan maar liefst... 29 km (dus voor het eerst over de 30 km totaal)!!

Gegevens:

* totaal 28,35 km
* temp 11 - geen wind
* HR gedurende RWR segments 139
* RWR ratio 2'/20"
* tempo 7.02 min/km tijdens kern 25,7 km
* 6.40 min/km gedurende R segment



rondje in google earth openen

sep 177 km - 2012 totaal 1.665 km

brooks pure flow 93 km
merrell bare access 5 km
kinvara 3 182 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 18 127 km
ds trainer R 98 km
ds racer 44 km

gepost door Max op 07:34 PM


Woensdag, 26 September 2012

26.09.2012 - seahouses beach - totaal 5 km

Vandaag wilde ik eigenlijk assignment 2 doen (de weekend opdracht die ik naar voren haal omdat ik nog hier ben), maar die doe ik nu morgen. Omdat ik al omgekleed was en ik toch even met de hond op pad moest, besloot ik de wandeling om te zetten naar een RWR rondje om even de Merrell schoenen uit te proberen. Die heb ik al heel veel aangehad tijdens het wandelen, en ook loop ik al kilometers lang op andere Merrell barefoot wandel schoenen. Barefoot style hardlopen met 0 mm heel-to-toe drop is dus geen enkel probleem meer, maar een eerste keer 'echt' hardlopen zou wel kort moeten zijn dacht ik. Dus dan maar even zo oplossen met een testrondje tussendoor op de nieuwe schoenen. Die schoenen wegen dus niets en zitten heerlijk, dat had ik al met wandelen gemerkt. Later volgt een uitgebreidere review als ik er meer kilometers op heb hardgelopen. Inmiddels heb ik ook de Trail Glove geprobeerd, en er zitten aanzienlijke verschillen tussen beide modellen, qua pasvorm en draagcomfort. Maar daarover dus later meer!

Voor de tweede keer stonden de paardjes vandaag in de duinen. Die zijn zo leuk om te zien en laten zich ook gemakkelijk even aaien.

klik voor groot



Daarna lekker op het strand gaan hobbelen. Even warmlopen en daarna met een RWR ratio van 1'/13" gestart. Gisteren kreeg ik dit als tip tijdens de terugkoppeling naar de trainer om eens te proberen en ik weet nog steeds niet of dit iets is. Morgen tijdens de 25 km ga ik verschillende ratio's proberen denk ik. Ik merkte wel dat ik vrij snel liep in het loopstukje en dat lijkt me nog best zwaar eigenlijk dus ik denk dat ik morgen voor de 2'/15" zal gaan om eens te kijken hoe dat voelt. Het is uberhaupt even omschakelen, want het lijkt ineens erg langzaam te gaan doordat de W segmenten het gemiddelde natuurlijk erg omlaag brengen. Maar voor de training is dat prima dus het is meer een mentaal iets. Morgen maar eens kijken.

Helaas kon ik het niet zo goed uitproberen allemaal want ik was net goed op gang toen ik bij Monks House aankwam waar ik op deze schoenen met geen mogelijkheid kon oversteken. De grap was wel dat ik tegelijk startte met een meisje en haar ver vooruit bleef ondanks mijn RWR maar zij op haar schoenen wel door het water kon en ik niet. De duinopgang was inmiddels helaas aan de andere kant van de stroom gekomen zodat ik ook niet door de duinen kon en over de weg kon lopen. Dus ben ik maar teruggekeerd, wat ook wel goed was, omdat ik maar een heel klein stukje wilde doen.

klik voor groot




Daarna doorgelopen tot Seahouses en nog even een stukje over de weg geprobeerd richting Shoreston om te kijken hoe de schoenen zich op de weg gedragen en hoe dat voelt aan voet en been. Best goed, lekker licht en natuurlijk wel anders dan met de andere schoenen. Omdat blaffie zo vies was geworden van de weg terug naar het strand en daar heb ik de foto's gemaakt. Ze vindt het geweldig zo. Lekker rommelen, wandelen, rennen en spelen. Toen ik terug liep naar de auto merkte ik hoe ik genoot van het lopen. Ook door het rulle zand dat normaal tijdens het wandelen zo zwaar is. Als dat linkerbeen zich nou een beetje koest zou houden, dat zou heerlijk zijn. Momenteel is het een beetje op het randje want de kluwen vaten geeft erg veel problemen op dit moment. Ondanks steunkousen, smeersels en andere acties. Erg vervelend allemaal want het doet nog pijn ook en maakt me onzeker over de komende periode. Maar komt tijd komt raad.

Morgen ga ik op de Pure Flows op pad en ik ben erg benieuwd hoe dat zal gaan op die afstand. Wordt dus vervolgd.

Gegevens:

* totaal 5 km
* temp 11
* HR gedurende RWR segments 125



sep 148 km - 2012 totaal 1.645 km

brooks pure flow 64 km
merrell bare access 5 km
kinvara 3 182 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 18 127 km
ds trainer R 98 km
ds racer 44 km

gepost door Max op 04:25 PM


Maandag, 24 September 2012

24.09.2012 - seahouses/bamburgh beach - totaal 9,5 km

Echt even wennen dit nieuwe schema waarbij de door de weekse dagen een beetje meer 'open' zijn dan in welk andere schema ook. Vanmorgen vroeg eerst om 6.30 de hond eten gegeven en nog een half uurtje naar de storm geluisterd die aan het huisje rukte. Het was wel droog tot mijn verrassing en het zou dus mooi zijn als ik de training lekker droog zou kunnen volbrengen. Maar woef is toch de stok achter de deur om naar buiten te gaan in de regen, dus wat dat betreft geeft het niet zo.

Al snel liepen woef en ik dus met wapperende haren in de storm op weg naar het strand. Eerst een stukje over de weg zodat ze lekker even zou kunnen plassen en poepen en daarna door de duinen naar de zee. De wind was fors maar stond een beetje vanaf de zee dus ik kon wel zonder bril op pad. Na 5 minuten warm lopen dan maar gaan sukkelen. Woeffie vond het prachtig en toen we door de duinen waren was ze helemaal happy. Met flapperende oortjes hobbelde ze met me mee. De heenweg had ik nog een soort 'wind in de rug' en dat liep wel lekker. Er was verder niemand te zien op het strand natuurlijk met deze storm. Toen het kasteel in zicht kwam, keek ik nog eens goed op mijn klokje en zag ik dat ik om moest keren. Ik had wel langer door willen lopen, maar ik moet natuurlijk wel in het raamwerk van het schema blijven en dus niet op de door de weekse dagen ineens veel meer gaan doen. We keerden dus maar weer om en toen begon het gevecht tegen de elementen pas echt. Wat een wind! Ik veranderde de ratio van 5'30" naar 2'30".

Ik probeerde mijn stapjes zo klein mogelijk te maken en wel rechtop te blijven ondanks de wind waarbij je al snel voorover gaat buigen. Mijn ademhaling werd zodat afgesneden dus daar besteedde ik vooral aandacht aan. Het snot liep uit mijn neus door de wind maar ach... Samen zwoegden we door de wind en al snel kwamen de duinen toch weer in zicht en wist ik dat het laatste stukje wel lekker zou zijn over de wind en met een andere windrichting. Het laatste stuk over de weg heb ik gewoon doorgelopen zonder W segmenten en dat was prima. De laatste 300 meter nog even uitgewandeld voor cool down, maar relatief kort vanwege de harde wind om niet verder af te koelen.

Thuisgekomen opgewarmd met een lekker engels ontbijt met worstjes!

Gegevens:

* totaal 9,5 km
* temp 13 - storm
* ratio heenweg 5'30" (6.50 min/km) - terugweg 2'30" (7.12 min/km) tegen de storm in, laatste Ws over de weg overgeslagen
* HR 132/136 average



sep 143 km - 2012 totaal 1.640 km

brooks pure flow 64 km
kinvara 3 182 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 18 127 km
ds trainer R 98 km
ds racer 44 km

gepost door Max op 10:38 AM


Zaterdag, 22 September 2012

22.09.2012 - assignment 1 - 5 km - totaal 8 km

Vandaag het eerste weekend van mijn marathon schema dat voor mij gemaakt is. Deze week nog lekker weinig, volgende week staat weer een langere run op het programma dat ik wel ga verschuiven naar de donderdag omdat ik dan nog hier ben. Deze twee weken smokkel ik dus een beetje nog. Zo liep ik vandaag 6 km zag ik en geen 5 (foutje) en heb eerst een warming up gedaan met woef door de duinen in mijn regenbroek vanwege het natte hoge gras dat alles anders nat maakt.

Het was een stralende dag, maar soms wel wolken voor de zon. Temperatuur was al best fris en ik was blij dat ik met de buff liep, want dat is op het strand toch wel erg lekker over de oren.

Lekker loopje, veel vogels en leuke dingen gezien onderweg. De Jan van Genten boven zee die op haringen aan het vissen zijn, scholeksters, steenlopertjes die helaas net wegvlogen toen ik langs kwam en tureluurs. Helaas ook enkele jonge duikers op het strand die kennelijk nog niet sterk genoeg waren en het loodje gelegd hadden. Daar deden andere vogels zich dan weer te goed aan.

klik voor groot




klik voor groot



Soms scheen het zonnetje zo prachtig op het zand, het is werkelijk nooit hetzelfde hier. Bovendien was ik nu vrij vroeg, en was het water veel hoger dan eergisteren en dat maakt het ook al anders. Ook om te lopen trouwens, want ik kon het water toch niet over bij Monkshouse en moest dus een beetje door het water waden. Ook moest ik over de rotsen (die gewoon plat zijn en vandaag absoluut niet glad) omdat ik er nog niet langs kon vanwege het hoge water.

Maar dat maakt het lopen juist zo leuk hier.

Verder geen gekke dingen qua lopen. Hartslag mooi laag, cadans rond de 172 en dat is op het zachtere zand al best lastig. Ik vond de RWR ratio heel vreemd voor deze korte run maar daar ga nog even achteraan of dat wel klopt zo.

Tijdens het lopen had ik de camera gewon in mijn hand en maakte ik onderstaande foto tijdens het lopen toen woeffie als haasje voor me uit huppelde. Zij vond alles weer prachtig natuurlijk!

klik voor groot



Op naar de volgende run.

Gegevens:

* totaal 8 km
* temp 6
* cadans tot 170 tijdens R
* ratio 2'30" - pace 7.13 min/km
* HR 129 average



sep 133 km - 2012 totaal 1.630 km

brooks pure flow 64 km
kinvara 3 172 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 18 127 km
ds trainer R 98 km
ds racer 44 km

gepost door Max op 11:26 AM


Donderdag, 20 September 2012

20.09.2012 - seahouses/bamburgh beach run - totaal 10 km

Dit rondje heb ik in januari en februari van dit jaar heel vaak gelopen met Ztje. Zij had toen pootjes die niet zo tegen de weg bestand waren en dus namen we onze toevlucht tot het strand. Dat is hier prima beloopbaar en geweldig mooi. Iedere keer is anders. Het licht is anders, de kleuren en de wolken zijn anders en ook het strand is anders. En waar kan je nou lopen op een strand met rechts de Farne eilanden met een vuurtoren en links van je aan het einde van de run een geweldig kasteel? Even verderop dan Stag Rock met het vuurtorentje. Ik word er altijd weer blij van.

Vandaag was ik in no time aan de andere kant van het strand, maar had dus totaal niet in de gaten dat het aardig waaide en ik windje tegen zou hebben op de terugweg. Het was jammer genoeg voor het eerst erg grijs weer maar wel droog. De wind was niet erg, maar ik vond het wel stom van mezelf. Grappig genoeg liep Ztje ineens voor me uit te dansen op de terugweg en heb ik haar maar als een soort haas gebruikt. Dat liep wel makkelijk eigenlijk.

klik voor groot




klik voor groot



Bij Monks House waar water vanuit het land de zee instroomt, is het een en ander veranderd dit jaar, want er is maar een arm waar je overheen moet en daar kan je gewoon overheen springen. Ik ben benieuwd of dat nu natuurlijk zo veranderd is of dat mensenhanden hier iets aan gedaan hebben. Verder is het strand ook anders want de rotsen lijken een minder groot obstakel bij hoog water. Maar vandaag was het tijdens de run heel laag water en was het strand dus ontzettend breed en kon ik overal makkelijk langs en overheen.

klik voor groot




Hartslag was mooi laag tijdens de run (heen 134 en terug 138) en de cadans lag zelfs (of juist) op het strand rond de 178 dus dat is ook bijzonder want vorig jaar liep ik 162 las ik in januari.

klik voor groot



Op naar de volgende run.

Gegevens:

* totaal 10 km
* temp 10
* cadans tot 180 tijdens R (gemiddeld 166 met RWR)
* HR 134 average terugweg 138 average



rondje in google earth openen

sep 125 km - 2012 totaal 1.622 km

brooks pure flow 64 km
kinvara 3 164 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 18 127 km
ds trainer R 98 km
ds racer 44 km

gepost door Max op 04:53 PM


Dinsdag, 18 September 2012

18.09.2012 - seahouses country roads - totaal 7 km

Meestal kies ik dit rondje als eerste rondje wanneer ik hier ben. Zo ook deze keer. Na de GNR van eergisteren, leek me dit wel even lekker als herstelrondje. Rustig aan gelopen, RWR op ratio van 3/30. Dat leverde me tot mijn verrassing nog een tempo op van 6.26 min/km waarbij dat vooral door het snellere eindstukje kwam, dat ook een beetje heuvelafwaarts loopt. Maar met een gemiddelde hartslag van 138 ben ik natuurlijk meer dan tevreden. De cadans was ook erg hoog tot mijn verrassing. Ik zag ineens dat ik op 178 liep, en dat is toch erg dichtbij de 180.

klik voor groot



Vanaf nu dus een heel ander soort training via het programma van Jeff Galloway. Dat zal wel even een ommezwaai zijn. Rustige loopjes door de week zonder druk en pas in de winter weer wat snelheidswerk voor de halve marathon van Berlijn.

Het was prachtig mooi weer en ik was blij dat ik mijn camera bij me had.

klik voor groot



De training ging dus prima. Op naar de volgende. Ik hoop weer met mooi weer. Dan kies ik voor een strandrondje met mijn woeffie want die was deze keer niet mee omdat ze niet gegeten had in de vroege ochtend.

klik voor groot



Bamburgh castle:

klik voor groot



Gegevens:

* totaal 7 km
* temp 13
* cadans tot 180 tijdens R (gemiddeld 166 met RWR)
* tempo 6.26 min/km met RWR op 3'/30" ratio
* HR 138 average



rondje in google earth openen



sep 115 km - 2012 totaal 1.612 km

brooks pure flow 64 km
kinvara 3 154 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 18 127 km
ds trainer R 98 km
ds racer 44 km

gepost door Max op 09:44 PM


Zondag, 16 September 2012

16.09.2012 - week 6 dag 4 - Great North Run Half Marathon



Vandaag was de dag van de Great North Run. Ik had na de vakantie in Spanje maar een heel kort schema gevolgd om de run goed te kunnen lopen maar het voelde op zich allemaal prima. Natuurlijk moest ik wel rekening houden met die vervelende aritmie, maar dat zou ook wel loslopen met een mooi langzaam tempo dacht ik.

Vrijdag hadden we na aankomst al het einde van de route gereden en dat was best fijn, omdat je dan aan het einde van de route op bekend terrein komt. Gisteren hadden we afgesproken met iemand uit het dorp om samen te rijden en te parkeren op een schoolterrein vlak bij een metro station even buiten Newcastle. Dat betekende helaas wel dat we om 6.50 op het parkeerterrein in het dorp zouden moeten zijn. Zelf hadden we een heel ander metro station uitgekozen om te parkeren, maar je wilt ook weer niet te eigenwijs zijn, dus spraken we het maar zo af.

Gisterenavond lekker vroeg naar bed gegaan, nadat ik alles had klaar gelegd. Shirtje, nog een shirtje o ja en toch nog een shirtje. Want zou het nou regenen of warm worden? Korte mouwen of een topje? De broek en kousen was natuurlijk geen twijfel dus dat was makkelijk. Dan het dilemma van de schoenen. De Pure Flow of de Kinvara 3 schoentjes? Nou ja, de Pure Flow maar voor de zekerheid toch maar de Kinvara ook in een tasje gepropt. Wel of niet de spulletjes in de bagagebus meegeven? Etiketje dan maar schrijven voor het geval S. toch niet de extra tas mee zou nemen. Nathan racevest met water en gelletjes. Opgeladen telefoon, de oude vanwege de regen en een opgeladen fototoestelletje. Startnummer en chip en nog eens het boekwerk bekijken dat bij de papierhandel zat. Blarenstick klaargezet bij de kousen en daarna kon ik echt niets meer bedenken en ben ik lekker gaan slapen. Wat een gedoe maar ik had alles ten minste van te voren geregeld en ik viel al snel in slaap.

Vanmorgen was ik om 5 uur wakker en besloot maar op te staan, aangezien de hond nog moest eten en moest plassen, ik me rustig aan wilde kleden en ik nog wat wilde eten. En zo lekker rustig aan duurde het nog best lang voordat ik eindelijk echt klaar was , maar om 6.50 stonden we keurig op het parkeer terrein in het dorp te wachten. Eerst kwam B. Aanrijden die zelf niet mee kon lopen vanwege een blessure en baalde, maar alles geregeld had voor ons qua parkeren. D. Had bij hem geslapen maar bleek ineens niet achter hem te rijden. Uiteindelijk bleek hij terug naar huis te zijn gereden omdat hij iets vergeten was. Maar uiteindelijk was iedereen present en konden we vertrekken. Rustig tuffend reden we naar Newcastle en parkeerden de auto op een schoolterrein dat het hek had open gezet voor B. Zodat we daar gratis konden parkeren. Toen we naar de metro liepen, zag ik dat tot eind september het parkeren bij het metrostation gratis was. Ik vond het een enorme grap, want volgens mij hebben D en B nooit meer naar andere opties gekeken om te parkeren en te reizen in de 10 jaar dat ze dit all samen doen. Achteraf vonden we het allemaal erg onhandig en een mijl op zeven maar vooruit maar. Het was ontzettend aardig bedoeld allemaal.

Daarna een kaartje gekocht voor de dag en op de metro gestapt. Toen we aankwamen liepen we eerst over het terrein van de universiteit en dat was wel grappig om te zien. Heel anders dan in Nederland allemaal.

klik voor groot




Daarna natuurlijk de eerste stop bij de dixies met onze meegebrachte pleerol. Altijd handig, want die zou later op de ochtend ook nog van pas komen bij de tweede stop. Daarna afscheid genomen van D die zijn eigen weg zou gaan en voorin de vakken stond (en uiteindelijk een tijd zou lopen van 1.42 minuten). Even gekeken waar alles was en waar het startvak was. Het startvak was vooral heel erg lang en je vergeet dus meteen dat een startvak van een kilometer dus echt heel lang is en je tijd nodig hebt om ergens in te komen. Maar goed, zo ver was het nog niet en eerst moest we nog wachten en een beetje de sfeer proeven. Al snel kwamen we aan de praat met een ouder echtpaar en kwamen we te praten over Jeff Galloway en de run-walk-run methode. De man had er nog nooit van gehoord en was erg geinteresseerd. Ik ben benieuwd of hij er nog iets over gaat lezen later. Het gesprek kwam op deze loop- en trainingsmethode omdat hij vertelde dat vaak binnen een kilometer al mensen aan het wandelen waren. Ik reageerde daar dus op dat dat niet altijd hoeft te betekenen dat die mensen al vermoeid zijn en zo kwamen we dus aan de praat. Ook nog even warming up met de K5 gedaan, maar doordat ik een rare spierpijn had in mijn rug, merkte ik al snel dat het diepe inademen niet ging. Dat had ik gisteren al gemerkt, dus dan maar niet verder geoefend. Met het sukkelrondje van gisteren merkte ik dat het lopen prima zou gaan als ik gewoon zou ademen, maar niet te diep.

klik voor groot




Daarna merkte ik dus helaas dat ik wel een tweede sanitaire stop kon gebruiken en sloten we aan in de enorme rijen voor de dixies. Werkelijk ruim een half uur waardoor we uiteindelijk bijna te laat in het startvak waren. Niet handig dus maar zelfs toen het startschot al gegeven was, waren er nog mensen die nog de startvakken in moesten komen. Ik ben uiteindelijk ook maar ergens over een dranghek geklommen.

klik voor groot






Toe ik eindelijk stond was het toch nog even wachten. Plotseling vielen de eerste druppeltjes en begon het te regenen. Ik had een poncho aan (ook netjes ingepakt dus), en vond het best omdat de start nu toch bijna zou zijn. Plotseling kwamen de Red Arrows overvliegen met gekleurde rook in rood/wit/blauw. Dat is toch wel heel bijzonder om mee te maken. Die enorme massa mensen met prima sfeer en dan die dingen over het startvak.





Daarna kwam de massa langzaam op gang en na 22 minuten kon ik eindelijk in een dribbel over de startstreep. Ik was erg benieuwd, drukte mijn Garmin aan en ging op pad.

Ik wist al dat de route niet vlak was, maar twee keer vals plat zou hebben. Niet echt een helling ofzo maar wel net zo dat je er erg moe van zou kunnen worden en aangezien ik mezelf al voorbij was gelopen in Edinburgh, wilde ik deze keer dus rustig van start en zo gelijkmatig mogelijk lopen. En dan ook nog eens met een lage hartslag om niet in de problemen te komen!

Tot mijn verrassing merkte ik direct dat op het vreemde asfalt met de steentjes erin mijn schoenen akelig glad waren. Iemand op twitter zei dat ik dat in Londen ook had gehad. Ik herinner het me niet meer, maar het zou best kunnen. Ik heb er niets over opgeschreven gek genoeg. Deze keer was het best gek, want het was echt glad. Maar dat was ook mijn redding, want ik ging meteen over op kleine snellere stapjes en dat liep een stuk beter, hoewel het tempo daardoor toch ietsje lager uitkwam.

klik voor groot



Ondertussen moest die arme S. als supporter de metro gaan nemen richting de finish. Niet handig want het bleek ontzettend druk te zijn en eigenlijk kwam hij net voor mij aan bij het finishveld. Maar hij heeft dus helemaal niets gezien van de route, of van mij onderweg!

klik voor groot



Het begin ging lekker. Ik sukkelde rustig maar met een goede cadans voort. Op een gegeven moment zag ik een van de twee pacers op de 2.15 en die ging ik voorbij. Ik wist dus al dat ik die twee voor moest blijven.

Overal liepen mensen, maar ook waren overal mensen langs de kant van de weg. Heel bijzonder om te zien dat er zoveel mensen onderweg staan te kijken, op plekken waar je normaal niet zo snel als voetganger komt. De route loopt namelijk over een tamelijk grote doorgaande autoweg. Het regende in het begin vrolijk door en ik was blij dat ik gekozen had voor mijn pet met lange klep want ik had weinig last van regen in mijn gezicht.

Helaas ging Garmina weer op tilt en zag ik al na 2 kilometer niet meer hoe snel ik liep. Ik zou het dus moeten doen op mijn eigen gevoel en de borden met 5 en 10 kilometer onderweg. Bijsturen is dan vaak al een beetje laat als het uberhaupt gaat.

Verder en verder tufte ik. Ik wist dat er hele stukken vals plat omhoog liepen maar eigenlijk had ik nergens last van. Ik rommelde rustig door. Onderweg waren veel drinkposten, maar ook douches waar je onderdoor kon lopen. Ergens werd zelfs vaseline aangeboden vanwege de regen en even later ook sinaasappel partjes. Overigens werd dat wel oppassen geblazen want overal lagen op een gegeven moment fruitschillen en dat was in de regen ook glad natuurlijk. Gummybeertjes en andere versnaperingen waren ook onderweg te krijgen. Op zich super, maar het betekent wel in een enorme massa dat mensen dan ineens door krijgen dat er aan de kant van de weg iets te krijgen is en ineens naar links of naar rechts zwenken. Omdat ik achteraan startte tussen de slakken, was dat nog best lastig, want je hebt nu eenmaal turboslakken en trageslakken. Het heen en weer zwenken langs mensen kostte mij bijna 400 meter en dat is natuurlijk ontzettend jammer op de eindtijd.

Maar goed, ik was nog helemaal niet bij de finish toen ik nog langs sinaasappels en gummybeertjes liep. Ik had redelijk snel voor mijn gevoel de eerste 5 kilometer erop zitten en ik was niet ontevreden over mijn tijd, die puur op gevoel ging en ook nog 'rustig'. Daarna de 10 kilometer en ineens doemde daar al een bord 'half way' op naast de weg. Goh dat viel me allemaal weg mee eigenlijk hoewel ik wist dat ik er nog niet was.

Vrijdag hadden we vanaf het 8 mile punt naar de finish gereden, dus ik wist wat me ongeveer te wachten zou staan. Ik rommelde dus rustig door en was vastbesloten om deze keer gewoon de run lekker af te leggen zonder ergens in de problemen te komen zoals in Edinburgh. Leuk dat ik toen onder de 27 minuten doorkwam op de 5 km en op 56.56 op de 10 km doorkwam, op 1.27 op de 15 maar daarna was het dan ook ineens over en verpestte ik alles en kwam ik nauwelijks meer vooruit. Deze keer zou ik het dus anders doen, maar was het op zich wel jammer dat ik geen idee had van mijn snelheid onderweg door de garmin die het niet deed. Maar wie weet ontwikkel ik ooit tempogevoel en weet ik beter hoe snel ik loop onderweg. Al doende leert!

De regen was inmiddels opgehouden en ik sukkelde nog steeds vrolijk voort. Ondertussen had ik geen idee dat S. zoveel moeite zou hebben om bij de finish te komen. Dat is en blijft een nadeel van een route die geen ronde is maar een rechte weg. In Edinburgh was dat ook zo maar minder erg. Bovendien stonden we toen met de auto al bij de finish, en konden we rechtstreeks naar huis terug rijden. Dat was al met al een heerlijke dag. Maar al die dingen gingen natuurlijk niet door mijn hoofd tijdens het lopen. Ik was alleen maar aan het lopen eigenlijk en luisterde onderweg naar de muziek. Dat doe ik normaal nooit als ik met de hond loop, maar het was zo tijdens de run best lekker. Met mijn nieuwe oordopjes hoorde ik weinig anders dan de muziek. Ik hoorde dus mijn voetstappen niet en ook niet mijn ademhaling.

Verder ging het en plotseling lig ik bijna op mijn gezicht omdat iemand me keihard duwt achter me. Ik denk dat de goede man zelf bijna viel en dat ik zijn val brak, maar het was keihard en het voelt niet lekker. De eikel zegt ook niet eens wat. Maar ik heb er verder geen last van, ik schrok alleen natuurlijk.

Dan gaat de route ineens hard, want ik herken nu het laatste stukje richting de zee. Ik weet dus al dat we er nog niet zijn als we de zee naderen, maar dat de weg nog eerst naar links zal afslaan. Het stukje richting de rotonde loopt even steil naar beneden en vreemd genoeg had ik van verschillende mensen gehoord dat dat zo zwaar zou zijn voor de benen. Ik snapte dat niet en ook niet onderweg. Ik versnelde mijn pasjes, verlengde dus niet mijn pas zodat ik wel sneller maar niet harder neer zou komen. Ik was wel enorm schijterig want door de gladde weg durfde ik dus niet keihard naar beneden te rennen. Dat was wel jammer, maar ik kkon het dus wel en dat voelde heel erg goed eigenlijk.

Na de rotonde linksaf langs het water. Geen water te zien, want overal stonden mensen in rijen dik langs de kant. Ik keek op mijn klokje en was niet eens ontevreden over de tijd die ik daarop zag. Tot mijn stomme verbazing zag ik alleen ineens een 20 km bord en toen was ik eventjes uit het veld geslagen, omdat ik dus door de overschrijding van het zigzaggen dacht dat ik er bijna was. Maar wat s nou een kilometer? Hoewel ik dus nu zeker wist dat ik mijn Edinburgh tijd niet zou gaan halen, zette ik nog even aan. Ook het allerlaatste stukje over het gras versnelde ik nog even met als gevolg dat ik er dus niet uitzie op de finish foto's. Jammer maar helaas. Ik was zonder enige moeite aan één stuk over de finish gekomen met een mooie lage hartslag, een goede cadans en een vlakke race.

Na de finish was het nog een kunst om S terug te vinden, want ondanks zijn eigen voorstel om bij een bepaalde letter te gaan staan bij de family reunion plaats, kreeg ik een smsje dat hij ergens anders zou staan. Een uitgang.... ergens op een vlak veld. Ik was dus een beetje pissig want het was best koud zonder jasje met natte kleren in de wind na de run. Maar uiteindelijk vonden we elkaar toch (bij de letters) en konden we nog net het laatste stukje zien van de lucht show die weer werd uitgevoerd boven het finish terrein.

klik voor groot



We zijn niet meer naar de expo geweest omdat we eerst nog met de metro terug moesten naar de auto en daarna nog een uur zouden moeten rijden. Thuis wachtte een hele zielige woef op ons en ze zou heel nodig moeten plassen natuurlijk. Geen tijd dus!

klik voor groot



klik voor groot



Na ruim een kwartier lopen kwamen we bij de metro aan en konden we zowaar wel mee met de eerste metro die zou komen en hadden we nog een zitplaats ook. De rit zou ongeveer 40 minuten duren, echt een mijl op zeven dus. Maar goed, net voordat de regenbui weer losbarstte kwamen we bij de auto aan, aten we een lekkere pie die we hadden meegenomen van huis en gingen we op huis aan

klik voor groot



Zo kwam er een einde aan een lange dag met een bijzondere run. Ik weet niet of ik zoiets nou echt leuk vind of niet. Het is wel heel apart. Zoveel mensen, zoveel toeschouwers en natuurlijk een loop over een parcours waar je normaal niet eens kunt lopen. Mooi was het niet onderweg, het was vooral 'lopen'.

Ik ben op zich wel - ondanks de slome eindtijd mede vanwege de 400 meter overschrijding - tevreden met hoe ik gelopen heb. Vlak, zonder ergens in de problemen te komen, mooie lage hartslag en niet vermoeid. Dat is mentaal wel een opsteker eigenlijk. Op naar de volgende runs dan maar.

Helaas komen we thuis tot de ontdekking dat de gels die ik netjes in mijn zakje heb teruggestopt (en niet op straat heb gegooid zoals iedereen doet) krassen heeft gemaakt op mijn renbril. Die is dus onherstelbaar beschadigd helaas.

klik voor groot



Gegevens:

* totaal 21,5 km
* temp 16 - nat
* cadans 168
* HR 154



rondje in google earth openen

sep 108 km - 2012 totaal 1.605 km

brooks pure flow 64 km
kinvara 3 147 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 18 127 km
ds trainer R 98 km
ds racer 44 km



gepost door Max op 09:18 PM


Zaterdag, 15 September 2012

15.09.2012 - week 6 dag 3 - 30 min DL 70% max HR + V - totaal 5 km

Het laatste rondje voor de HM van morgen tijdens de Great North Run. Ik dub een beetje als ik ga vertrekken want eigenlijk staat zo'n laatste rondje me een beetje tegen, en voorziet mijn schema voor de volgende runs dat vanaf morgen start helemaal niet in een runnetje vlak voor een race. Maar ik volg nu eenmaal het korte 6 weken schema dus zal ik het maar wel doen. Het vorige schema had ook een rondje vlak voor Edinburgh gepland en dat ging op zich ook prima de volgende dag. Wel besluiten we de rest van de dag niets te doen en dat komt goed uit want het is stralend weer, dus hangen we wat buiten in het zonnetje, doen wat boodschappen en spreken af voor morgen met iemand.

De training ging verder prima, aanvankelijk een beetje vermoeide benen, waarschijnlijk van het reizen van gisteren maar al snel liep het lekker, zelfs heuveltje op. De lucht is hier zoveel schoner, dat merk je echt.

Ik sukkelde eerst lekker, daarna wat versnellingen van 200 meter to net iets sneller dan M tempo. Zal mij benieuwen. Het enige vervelende is dat ik een spier in mijn rug/borstkas geforceerd heb, misschien tijdens het autorijden of op het lousy bed (op de boot?). geen idee, maar dat voel je erg tijdens het lopen. Hoop dat het morgen weg is. Verder geen echte bijzonderheden.

klik voor groot




Gegevens:

* totaal 5 km
* temp 16 - winderig maar zonnig
* cadans 168 tijdens laps.
* HR average laag op laps



sep 87 km - 2012 totaal 1.584 km

brooks pure flow 43 km
kinvara 3 147 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 18 127 km
ds trainer R 98 km
ds racer 44 km



gepost door Max op 08:51 PM


Great North Run - parcours verkenning

Gisteren aangekomen in de UK. Omdat we toch in de buurt waren van het parcours, besloten we een stukje daarvan te rijden. Niet gek om even het laatste stuk te zien, want als iets bekend is, lijkt het minder lang. Ik wist al dat je richting zee zou lopen, en dat je niet moet denken dat je er dan bent. Daarna bij de rotonde linksaf langs de kustlijn en nog een mijl voorwaarts richting de finish. De weg gaat slightly up and down en vooral de upjes zullen voor mij best lastig zijn vrees ik maar ik ga gewoon lopen en zien waar het schip strandt.

Ze waren al volop aan het opbouwen gisteren en het finish 'dorp' lijkt heel groot. Je kunt ergens een een finishers pack ophalen zag ik en dat is allemaal goed aangegeven.

Nu ga ik gauw alles lezen voor morgen, want er zit een heel boekwerk bij met dingen die je moet weten over de finish en de start. Ik ga maar eens aan de slag met de voorbereiding voor morgen. Alles klaarleggen en dan lekker slapen.

klik voor groot


gepost door Max op 08:24 PM


Donderdag, 13 September 2012

13.09.2012 - week 6 dag 2 - 50 min DL 70% max HR + VS - totaal 11 km

Op de valreep nog de training gedaan en dat ging prima. Wel weer hetzelfde probleem met de HF maar dat gaat verdwijnen of blijft een probleem. Dat kan ik niet goed inschatten. Doortrainen en afwachten maar wat er gebeurt. Qua benen en ademhaling ging het in ieder geval goed. In de ochtendschemering nog veel roofvogels gezien die over mijn hoofd scheerden en dat blijft bijzonder.

Op naar de GNR hoewel er voor zaterdag nog een hobbelrondje gepland staat.

Gegevens:

* totaal 11 km
* temp 13
* cadans 167 tijdens 45 min DL
* HR average 145 op 6.31 min/km
* 100-tjes in 24-24-23-25-25-26



sep 82 km - 2012 totaal 1.579 km

brooks pure flow 43 km
kinvara 3 142 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 18 127 km
ds trainer R 98 km
ds racer 44 km



gepost door Max op 08:52 AM


Woensdag, 12 September 2012

Edinburgh - Marathon - May 26, 2013



Je het staat er echt: marathon zonder het woordje 'half'.

Terugbladerend zie ik dat ik vlak na de eerste halve marathon in Nottingham een plannetje maakte voor de tweede halve marathon in Edinburgh, gekoppeld aan een lekkere vakantie. Bijna in dezelfde periode al nu, dus al maanden vooruit! Grappig, want ik had in september 2011 nog helemaal niet kunnen weten dat ik voor Edinburgh nog de Berenloop zou doen, Berlijn en Utrecht als LSD zou lopen en dan nu aanstaande zondag alweer mee zal doen met de Great North Run. Zo zie je maar. En dat allemaal terwijl ik tijdens het lopen in Nottingham nog dacht 'tjeee waarom doe ik dit eigenlijk'.

Toch zitten er verschillen tussen de verschillende loopjes. De Berenloop was super leuk, qua sfeer en omgeving. Terschelling is natuurlijk prachtig. Het weer werkte mee, kortom het was geweldig. Tel daarbij op dat het onverwacht was dat ik ineens mee kon doen, dus twee dagen van te voren ineens sterke voorpret en geen aanloop spanning ofzo. Berlijn was ook heel erg leuk en daar liep ik voor het eerst via de RWR methode van Jeff Galloway. Ik vertrok met een plannetje, hield me daaraan en liep een heerlijke ontspannen loop met niet eens een slecht gemiddelde. Het weekend was verder gewoon super. Dus de Berlin Halbmarathon staat voor 2013 ook weer gepland en is geboekt. Die loop staat nu ook in mijn trainingschema ingepland als 'snellere HM'. Utrecht was een debacle. Ik nam een startnummer over van iemand omdat het me leuk leek die loop te doen (jajaja een week na Berlijn) omdat er voor die dag toch een LSD op het programma stond. In de stromende regen liep ik daar en de laatste lap van 5 km heb ik echt struikelend en harkend afgelegd. Ik had het koud en wat was het saai onderweg. Nooit weer, maar dat werd mooi opgelost want de loop is voor 2013 helemaal verdwenen van de hardloopkalender. Zou ook niet meer meegedaan hebben. En daarna dan eind mei Edinburgh. Daarvoor deed ik een 12 weken schema met in de aanloop 2 geplande runs waar ik een PR op de 5 en de 10 liep. Dat beloofde veel goeds! We zijn eerst het parcours gaan verkennen en daarna de loop zelf. Wederom te warm weer voor me en hoewel ik ruim 6 minuten van mijn 'oude tijd' afliep, was het einde nou ook niet echt zo relaxed als tijdens de run in Berlijn. Zo zie je maar wat je moet doen voor die lousy paar minuten korter!

Meteen diezelfde dag nog besloten we de run te herhalen in 2013, want het huisje was super, we hadden geweldig weer en het was gewoon leuk geweest. Dat moet toch beter kunnen! Dus alles was geboekt en gepland al voor de halve marathon in 2013.

Maar ja, plannen zijn er om te veranderen en vorige week besloot ik dus de halve om te zetten naar de hele. Dat wil zeggen: me ook in te schrijven voor de hele want omruilen mag niet, ook niet vlak van te voren. En aangezien ik daar wel per se wil lopen, is een uitwijkmogelijkheid naar de halve dan wel zo fijn. Ik kan dan trainen in koeler weer tijdens de winter en het voorjaar om eind mei getraind en wel aan de start te verschijnen (en aan de finish). Tenminste, als alles zo blijft lopen zoals het nu gaat. Mijn schema is gemaakt en dat ziet er spannend uit. Berlijn HM staat daar - zoals gezegd - in als snellere halve marathon. Ik ben dus benieuwd. Nog 9 maanden te gaan en de klok gaat al meteen lopen vanaf zondag na de run. Er zal immers wel even aan getrokken moeten worden om de endurance verder op te bouwen. Maar komt tijd komt raad. Het is een absoluut slechte keuze qua parcours met 21 km op en neer gaande weg (zoals ik van afgelopen keer nog weet maar toen waren het maar 6 van die rottige kilometers) maar voor mij wel handig om te kunnen vertrekken met alleen het 'finishen' als doel. Wie weet krijg ik daarna de smaak te pakken voor een tweede.

gepost door Max op 09:47 AM


Dinsdag, 11 September 2012

11.09.2012 - week 6 dag 1 - 4x2000 (6 min R) - totaal 11 km

Vandaag deed ik een interval training zoals ik in week 3 ook gedaan heb. Vandaag moesten het alleen 4 laps zijn en geen 3. So far so good. Ik nam me voor om 4 gelijkmatige laps te doen qua snelheid en de metronoom op 170 te zetten. Dat voelde allemaal wel goed. Helaas ging de eerste te snel (5.30 min/km met HR 151), maar dat kwam ook vanwege de wind in de rug denk ik. De tweede ging precies goed op het gewenste tempo (5.45 min/km met HR 153). De derde liep helemaal verkeerd, want ondanks dat de tijd prima was, liet Garmin me totaal in de steek, en hield alles ermee op na 1.600 meter. Ik liep toen op 5.35 min/km (weer wind mee) maar nadat eerst de cadans al was uitgevallen, zag ik daarna ineens helemaal geen pace meer in beeld. Omdat de afstand wel gewoon doorliep en de tijd ook, wilde ik het rondje afmaken, maar toen ik de bocht omsloeg zag ik dat ook de afstand niet meer meeliep en toen had ik er genoeg van en klokte de lap dus te vroeg af. De laatste lap deed ik weer op mijn gemakje (overigens met prima ronde tijd). Toch liep ik niet 'lekker' en werd er weer op de rem getrapt. Het blijft vervelend maar ik ga ervan uit dat het over de tijd wel zal verbeteren met de juiste training. Ik moet zondag maar kijken hoe het allemaal loopt.

In ieder geval weet ik nu echt heel zeker dat de Herzog kousen voor mij niet geschikt zijn. Goede compressie op de kuiten maar echt niet rond de enkel en dat is voor mij extra vervelend. Jammer maar helaas, maar nu - na enkele keren opnieuw testen - weet ik het zeker. En ik ben niet de enige bij wie de kous te strak zit om de enkel helaas.

Donderdag nog even testen welke koptelefoon ik ga gebruiken tijdens de GNR want ik ga denk ik wel met muziek lopen deze keer. De route is nou niet echt aangenaam lopen qua omgeving, en ik denk dat ik puur met lopen bezig zal zijn. Een muziekje is dan wel een goede afleiding. Verder gaat de Nathan mee en weet ik al wat ik aan ga trekken. Het blijkt nu ineens toch warm te worden dus dat is erg jammer. Aftellen dan nu maar!

Gegevens:

* totaal 11 km
* temp 17
* cadans 170



sep 71 km - 2012 totaal 1.559 km

brooks pure flow 43 km
kinvara 3 131 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 18 127 km
ds trainer R 98 km
ds racer 44 km



gepost door Max op 05:47 PM


Zaterdag, 08 September 2012

Jeff Galloway training

Vorige week heb ik besloten om met Jeff Galloway te gaan trainen. E-coaching dus op afstand via de mail. Het schema heb ik al binnen en op dinsdagen rapporteer ik de bevindingen van de voorgaande week zodat er eventueel iets bijgesteld kan worden, en ik ook vragen kan stellen. Er is nog een boek onderweg dat bij het programma hoort, maar ik denk dat dat al redelijk beschreven is allemaal in de boeken die ik al heb, o.a. Mental Training, Half Marathon you can do it en straks de twee nieuw bestelde boeken Marathon you can do it en de 100 FAQ about the marathon. Die laatste twee liet ik naar de Uk sturen en kocht ik ook daar, want dat is veel goedkoper dan hier bestellen. Ben benieuwd of ik nog nieuwe dingen ga lezen. Het schema leidt naar de marathon in Edinburgh en de lange trainingen die op zullen lopen tot 42 km (!) zullen allemaal via het run/walk/run principe gedaan worden. Om de week is er - op weg naar berlijn - een snelheidstraining van 800-tjes die uiteindelijk oplopen tot 14x800. Af en toe moet je een soort magic mile test lopen, om te zien of er iets verbetert en je op schema ligt. Allemaal nieuw en deze trainer/coach is helemaal gericht op 'lopen tot je 100ste' dus dat belooft veel goeds. Ik ben erg benieuwd, ik heb er zin in, zeker omdat ik veel lange duurlopen in de winter in de UK kan doen en dat is natuurlijk helemaal leuk.

Rustig aan dan breekt het lijntje niet!

Onderstaand voor dit moment de tijden die berekend worden voor de verschillende afstanden. Gek is en blijft wel dat mijn 5 km tijd sneller is dan hier staat. De 10 km komt ongeveer overeen maar die halve marathon tijd haalde ik nog niet. 2.08 in Edinburgh. Voor de GNR hoopte ik ergens vaag wel op 2.06 maar nu het ineens warmer lijkt te worden, moet ik dat eerst nog maar zien.

Maar ik las net een stukje uit het boek 'de kunst van presteren' en ik zal toch - net zoals ik deed voor Rotterdam - meer moeten visualiseren dat ik een winnaar ben. Ook al is het maar een spelletje, misschien zal ik er toch net iets anders 'in' moeten zitten voor de loop zelf, anders kan ik net zo goed hier een rondje in het park lopen. En dat is natuurlijk ook weer zo. Dus.... Finish here I come en ik zie op het bord......2:05:58

klik voor groot



Mijn schema naar de marathon eind mei ziet er als volgt uit:

WEEKEND SCHEDULE



Sept 16: Great North Half

Sep 23--5km

Sep 30--25km

Oct 7--6km with MM

Oct 14--29km

Oct 21--8km with MM

Oct 28--8km

Nov 4--Half Marathon

Nov 11--8km

Nov 18--27km

Nov 25--8km

Dec 2--8km with MM

Dec 9--15km race

Dec 16--very slow 21km

Dec 23--4 x 800

Dec 30--25km

Jan 6--6 x 800

Jan 13--29km

Jan 20--8 x 800

Jan 27--8km

Feb 3--29km

Feb 10--10 x 800

Feb 17--8km with MM

Feb 24--29km

Mar 3--12 x 800

Mar 10--10km with MM

Mar 17--33 km

Mar 24--14 x 800

Mar 31--8km

Apr 7--Berlin Half

Apr 14--very slow 38km

Apr 21--10km

Apr 28-10km with MM

May 5--43km

May 12--10km

May 19--10km

May 27--MARATHON

June 3--5km

gepost door Max op 08:25 PM


08.09.2012 - week 5 dag 3 - 130 min DL 70% max HR - totaal 21 km

Vandaag stond weer een lange run op het programma alleen dan op de zaterdag, in plaats van op de zondag zoals in week 3 en week 2.

Zonder Ztje vandaag en ook zonder S. op de fiets. Daarom maar gekozen voor muziek onderweg, zodat ik eens kon uitproberen of de nieuwe Philips headphone iets is. Dat is een sportgeval waarbij de band achter het hoofd zit. Op zich zit het vrij aardig, ondanks de bril en coolcap. Maar ik vind het eigenlijk vervelend als je hele goede oordopjes hebt, zodat je niets meer hoort aan achtergrond geluiden. Bovendien hoorde ik mijn ademhaling resoneren in de dopjes. Ook vreemd. Maar ik heb toch 2 uur met zachte muziek gelopen, en alleen het laatste stuk heb ik het geval van mijn hoofd gerukt. Metronoom heb ik de hele weg aangehad op 170 en dat is voor een langzame duurloop nog best aardig. Vorige week liep ik op 166 en je merkt toch al weer verschil.

Het was prima weer en ik wist ongeveer hoe ik de tijd vol moest maken op dit tempo en kwam niet eens zo slecht uit. Een stukje te vroeg voor het einde maar dat is op zich OK.

Onderweg nam ik water uit mijn Nathan voor de verandering 4 gels. Ik had de voorgaande dagen niet super goed/veel gegeten, dus dan maar onderweg alles op peil gehouden. Dat (be)viel allemaal prima.

Geen leuke ontmoetingen of vogels deze keer. Alleen maar gelopen. De tijd ging wel heel snel voorbij, en het liep ook allemaal erg gemakkelijk. Ik koos deze keer voor een ratio van 3'30" waarbij de W weer steeds ietsje korter was. Maar ik heb dit gewoon de hele weg aangehouden, hoewel ik aan het einde wel ergens een keer heb overgeslagen geloof ik. Ik liep zelfs zo makkelijk en met zo'n mooie lage HR dat ik me afvroeg of ik misschien wel heel erg langzaam liep, maar dat was niet zo. Misschien toch vooruitgang met dit soort training, of gewoon een redelijke dag. Ik weet het niet.

Overigens liep ik weer eens op de Herzog kousen en die kousen zitten bij mij toch echt niet goed rond de enkel. Veel te strak en juist op die plek kan ik dat niet hebben met een verkeerde druk vanwege die bloedvaten daar. Ik ben benieuwd of de CEP kousen nu niet de problemen gaan geven bij de volgende run.

Overigens kreeg ik mijn schema binnen voor de marathon. Op 30 september (dus 2 weken na de HM) staat er alweer een 25 km op het programma. Ik ben benieuwd of ik me nou kapot ga vervelen tijdens die langere runs, maar misschien kan ik wat leuke nieuwe routes gaan zoeken voor die langere trainingen. Ik ben benieuwd!

Toen ik thuiskwam heb ik meteen weer een bananensmoothie gedronken en even mijn benen gekoeld. Op naar de volgende training. Vandaag voelde het in ieder geval prima.

Gegevens:

* totaal 21 km
* temp 17
* HR average 136 bpm
* cadans 170
* ratio 3'30" (meestal met kortere W)
* pace 6.56 min/km



sep 60 km - 2012 totaal 1.548 km

brooks pure flow 32 km
kinvara 3 131 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 18 127 km
ds trainer R 98 km
ds racer 44 km



gepost door Max op 08:24 PM


Donderdag, 06 September 2012

06.09.2012 - week 5 dag 2 - 65 min DL 75% max HR - totaal 11,5 km

'Bent u daar alweer?' hoorde ik ineens zeggen en voordat ik het wist stond ik natuurlijk weer te kletsen met een oudere man die vroeger ook veel aan hardlopen had gedaan. Mét marathons voegde hij daar nog aan toe. Misschien kan ik over 9 maanden ook zeggen dat ik mijn eerste marathon heb 'gedaan'.

Maar eerst naar de training van vandaag. Gisteren waren mijn nieuwe (vervangings) schoenen aangekomen. Super snelle verzending waar ik erg blij mee was. Ik begon dus eerst met het aantrekken van mijn nieuwe schoentjes en het uitzoeken hoe strak of hoe los de veters moesten zitten. Dat is altijd weer even uitproberen bij een nieuwe schoen!



Al snel was ik op weg naar de Rottemeren. Het was niet warm en een beetje bewolkt, dus ik was al lang blij. Vandaag stond een 65 minuten DL op het programma en ik wilde dat proberen op het RWR regime van Jeff Galloway die immers mijn nieuwe trainer gaat worden na de GNR. Maar welke ratio ik daar nou bij aan moet houden weet ik niet. Eergisteren liep ik op 1'30" met het gevolg dat ik de minuutjes ging racen en dat is niet de bedoeling. Vandaag dus gekozen voor 2'30" waarbij de walk segmenten vaak korter waren. Dat heb ik de gehele run volgehouden hoewel ik 70 minuten volmaakte totaal, omdat ik per ongeluk na het warmlopen op 'stop' drukte. Omdat ik me had voorgenomen niet op mijn klokje te kijken, hoorde ik dus na 2 minuten keurig een piepje, niet wetend dat dat het piepje was van de herstelhartslag na 2 minuten. Pas toen ik geen piepje meer hoorde tijdens mijn vermeende 'walk segment' keek ik wat er gebeurd was en zag ik dus dat er iets niet klopte. Garmin stond gewoon uit. Niet handig dus. Maar goed, na de valse start heb ik de hele weg deze ratio aangehouden hoewel ik vaak de walk gewoon wilde overslaan. Ik kwam met die 2 minuten net lekker in het ritme natuurlijk. Normaal als ik RWR liep gebruikte ik als ratio 6'30" en dat loopt toch fijner denk ik.

Alles liep voorspoedig en al snel hobbelde ik langs de molenviergang. Dat blijft toch wel een bijzonder gezicht zo. Eigenlijk kan ik met RWR wel weer eens een fotootje schieten van het gebied nu. Na de molens het water over via de brug en daarna alweer de andere kant op. Langs het restaurantje en daarna langs allerlei bootjes waar mensen nu duidelijk lekker lagen te slapen nog terwijl ik met mijn tikkende metronoom langs hobbelde. Verder langs het water. Woeffie vond het prachtig, want zij reageert op alle piepjes en keek steeds op of het zo allemaal wel goed ging als we weer gingen versnellen. 'Ja hoor woeffie, je doet het prima'. Helaas halverwege nog een enorme Berner Sennenhond die MIJ bijna aanviel en toen schrok ik me dus kapot. De eigenaar stond in zijn tuin en zei niets waarop ik dus hels naar die kerel blafte dat hij misschien z'n hond kon roepen ofzo. Geen idee of dat de trigger was voor een hogere hartslag die niet meer naar beneden ging, maar terugkijkend zie ik een keurige sprong na een half uur van rond de 141 gemiddeld naar de uiteindelijke 150 en weer bleef de hartslag dus 'hangen'. Ik heb er deze keer weinig last van gehad, maar vreemd is het wel.

Verder liep ik met woeffie, over het bruggetje en alweer op de terugweg. Veel fietsende kinderen daar die niet op of om keken maar ik deed deze keer ook net alsof ik gek was en een bejaarde rij je toch ook niet zomaar aan met je fietsje gelukkig.

Omdat ik niet 'uitkwam' qua tijd, moest ik de ronde weer opnieuw beginnen om de tijd vol te maken. Daar kwam ik dus voor de eerste keer de man met het hondje tegen die me duidelijk aan het bestuderen was toen ik aan kwam lopen. toen ik mijn tijd had volgemaakt, wandelde ik over het naastgelegen fietspad door de bomen weer terug richting de auto.

Aan het einde van het fietspad kwam ik weer op de weg waar ik eerst had hardgelopen. 'Bent u daar alweer?' hoorde ik ineens zeggen. De man met het hondje was daar ook weer. Hij dacht dus dat ik een minirondje had gemaakt en toen ik uitlegde dat ik al rond het water had gelopen was hij geinteresseerd. Of ik een belletje op mijn schoenen had? Ik snapte eerst niet wat hij bedoelde maar het bleek dat hij mijn metronoom had gehoord en ik legde uit waar dat geval voor diende. De hele weg had ik de metronoom inderdaad aangehouden op 170 bpm en dat liep prima. Daarbij had ik overigens een ademhaling van 3/5 over de hele weg. Al snel kwamen we aan de praat en vertelde hij over zijn marathons en wedstrijden, maar ook over zijn blessures en knieproblemen waardoor hij nu niet meer kon lopen. Ik weet niet precies hoe oud hij nu was, maar hij had tot 65 jaar gelopen vertelde hij. Altijd leuk die ontmoetingen!

Hij vroeg aan mij waar ik liep en ik vertelde over de halve marathons van Berlijn, Edinburgh en het loopje in Londen. Ook vertrouwde ik hem toe dat ik me had ingeschreven voor mijn eerste hele marathon in Edinburgh. Over 9 maanden wordt er dus misschien wel een nieuwe marathonloopster geboren. Eerst maar eens kijken hoe dat gaat, ik heb nog 9 maanden te gaan. Mocht het niet lukken, dan kan ik die dag altijd nog kiezen voor de halve, want ik ben voor beide evenementen ingeschreven. Ook bij warm weer zal ik zeker switchen naar de halve, want de hele begint 2 uur later dan de halve en vorig jaar was het ook ineens erg warm! Afwachten maar.

Op naar zaterdag, dan staat er weer een 130 minuten loop op het programma. Ik ga dat weer via WRW doen maar dan op een andere ratio en zeker op een lagere snelheid en bijbehorende hartslag. Het nadeel van een 2'30" ratio met een redelijk gemiddelde is natuurlijk het feit dat je eigenlijk op de loopstukken veel te snel loopt en de hartslag dus ook omhoog gaat. Ik weet simpelweg nu even niet wat wijsheid is. Ik snap het geloof ik niet helemaal. In de aanloop naar volgende week dus zaterdag heel rustig aan tijdens de langere loop.

Gegevens:

* totaal 12 km
* temp 17
* HR average 150 bpm
* cadans 170 (168 overall met W)
* ratio 2'30" (meestal met kortere W)
* pace 6.25 min/km
* opvallend: 0-30 min average HR 140 bpm



sep 39 km - 2012 totaal 1.526 km

brooks pure flow 12 km - nieuwe schoenen
kinvara 3 131 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 18 127 km
ds trainer R 98 km
ds racer 44 km
salvation 118 km



gepost door Max op 12:05 PM


Woensdag, 05 September 2012

review: SpiBelt

Wie kent het probleem niet waar je eigenlijk spullen laat tijdens het hardlopen? Een sleutel, een telefoon, gelletjes of andere kleine spulletjes? Op hele lange duurlopen heb ik wel eens een rugzakje bij me of een grote belt, maar niet tijdens gewone trainingen. En met het warmere weer draag je nu eenmaal geen jack meer en niet in alle broeken zit een zakje.

Maar daar is een prima oplossing voor!

Al enkele maanden geleden kocht ik de SpiBelt na lovende kritieken op internet. Omdat het dit voorjaar al snel mooier weer werd, zocht ik immers iets om mijn sleutels en telefoon in mee te kunnen nemen, aangezien het al snel geen weer meer was voor een jackje.

Toen ik in april in Berlijn de halve marathon zou gaan lopen en ik per se iets mee wilde nemen onderweg en de weersvoorspellingen mooi weer beloofden zodat ik geen jack zou dragen tijdens de loop, begon de tijd helemaal te dringen en kocht ik dus in grote haast een SpiBelt die overigens ontzettend snel bezorgd werd. Dat was dus al een eerste positieve ervaring met de SpiBelt! Goedkoop was het ding niet, en inmiddels zijn de prijzen kennelijk gedaald, want als ik kijk op de website, is de prijs tegenwoordig aanzienlijk lager dan toen ik mijn exemplaar kocht. Overigens stond op de expo in Berlijn ook nog een stand waar de SpiBelt tegen een lagere prijs werd verkocht, maar dat wist ik niet ten tijde van bestellen natuurlijk. Mijn ervaring met het bestellen was in ieder geval heel erg positief, want ik kreeg ook alle uitleg over het geval van te voren dus dat was fijn en ook het versturen ging heel erg snel.

wat is het nou eigenlijk?

De SpiBelt is dé oplossing voor het meenemen van kleine spulletjes tijdens het lopen. Het is een rekbaar etuitje waar vrij veel in kan en stuitert totaal niet tijdens het lopen. Je kunt de Spibelt zowel op de buik als op de rug dragen is mijn ervaring. Verkrijgbaar in diverse kleuren, met en zonder gel lusjes en ook in waterdichte variant (voor triatleten). Ik koos voor een eenvoudige zwarte uitvoering van waterafstotend materiaal. Echt waterdicht is het niet, maar aangezien ik de SpiBelt toch meestal op mijn broek onder mijn shirtje draag, komt er weinig water in.



Als je de SpiBelt in eerste instantie ziet, vraag je je af wat je met zo'n piepklein gevalletje moet beginnen. Het is niet meer dan een elastieken band met een piepklein etuitje met een ritsje.

wat kan er in?

Maar schijn bedriegt, want dat kleine dingetje is enorm rekbaar en past zich aan aan datgene wat jij erin wilt stoppen! En dat is vrij veel! Op mijn normale trainingen heb ik mijn telefoon en autosleutel erin. Pas wel op met bekrassen van het scherm, en stop de telefoon als grootste item 'onderin' (dus tegen de kant die tegen het lichaam zal zitten) in de SpiBelt met het scherm tegen de stof. Ik heb tijdens de HM in Berlijn ook een klein waterflesje (250 ml) erin gestopt omdat ik geen zin had in een waterbelt en dat past ook prima. Het is een beetje proberen wat er allemaal in past. De stof rekt enorm mee, dus enkele gelletjes passen er bijvoorbeeld ook in. Hou er dan wel rekening mee dat er gemakkelijk iets uit kan vallen als je iets onderweg tijdens het lopen wilt pakken, want er zitten geen vakken of iets dergelijks in het etuitje. Oefen daar dus van te voren mee! Met een beetje handigheid en slim inpakken kan er veel in en krijg je het er ook weer uit maar dat is wel even oefenen.



hoe te dragen?

Op mijn vraag hoe ik de SpiBelt moest dragen kreeg ik een uitgebreid antwoord met een plaatje. SpiBelt raadt aan om de SPIbelt net onder de broekriem, dus eigenlijk bijna op je heupbotjes te dragen. Hij moet niet op je billen zitten, dat loopt niet fijn. Je moet voor je zelf uitproberen wat het prettigst loopt. In ieder geval moet de riem een stuk onder je taille zitten, meer om het brede deel van je heupen. Je kunt de Spibelt zowel op de buik als op de rug dragen is mijn ervaring. Hoeveel of hoe weinig er ook in zit, er rammelt of stuitert niks



afwerking en kwaliteit

De SpiBelt ziet er gelikt uit en is mooi afgewerkt. De rits sluit mooi en zit er goed in. Het materiaal is overal glad, en aan de binnenkant lijkt een soort laag te zitten. Ik neem aan dat dit het waterafstotende materiaal is dat het water grotendeels uit de etui houdt. Het is bijzonder om te zien dat het etui na zoveel gebruik inmiddels nog steeds zo mooi weer invouwt als er niets inzit. Dat is dus duidelijk meer dan alleen een 'rekbaar' materiaal! Ik weet natuurlijk nog niet hoe lang de levensduur zal zijn, maar inmiddels na 5 maanden bijna non stop gebruik tijdens trainingen ziet de SpiBelt er nog prima uit, vouwt nog goed in en is niet uitgerekt of iets dergelijks. Dat belooft dus veel goeds.

opmerkingen

Ik heb eigenlijk geen minpunten gevonden. Het is natuurlijk geen belt, maar een 'een-vaks-etuitje' waar erg veel in gestopt kan worden. Ik weet inmiddels dat er een variant is met gel-lusjes en daar ben ik erg benieuwd naar, want ik vind het veel te lastig om gelletjes tijdens het lopen eruit te halen. Dat doe ik dus niet meer. Misschien moet ik die nog eens uitproberen. Mocht ik dat doen, dan volgt de review hier weer. Ik liep in Edinburgh met een aparte gelletjes belt (wat overigens prima ging). Wat mij betreft is de SpiBelt in ieder geval een absolute aanrader om items mee te nemen tijdens het lopen.

de website

Natuurlijk staat deze review ook op de review site, samen met veel andere handige gadgets

gepost door Max op 02:05 PM


Dinsdag, 04 September 2012

04.09.2012 - week 5 dag 1 - 60 min DL 70% max HR - totaal 10 km

Vandaag weer een nieuwe week van mijn schema naar de GNR. Een rustige ronde na de 10 km TL van afgelopen zondag. Het is lekker weer, dus ik besluit om vroeg te gaan. Omdat ik na de GNR op een andere manier ga trainen, besloot ik die aanpak eens te integreren in mijn loop van vandaag. Ik heb geen idee wat ik daarvan vond eigenlijk. 1 minuut lopen en 30 seconden wandelen lijkt natuurlijk nergens op. Ik kan dat ook nog niet goed, want ik ga racen tussendoor, zodat het meer op een interval training lijkt. Kijkend naar mijn analyse zie ik dus ook gewoon dat ik ruim 40 minuten op veel te hoog tempo heb gelopen. Maar goed, al doende leert zullen we maar zeggen. Normaal hou ik een ratio aan van 6 minuten lopen en 15 seconden wandelen, maar op weg naar de marathon gaat er natuurlijk heel wat veranderen.

Ik zal donderdag het nogmaals proberen maar dan 'goed'.

Overigens had ik al een donkerbruin vermoeden dat mijn lekkere Pure Flow schoenen niet meer zo liepen zoals ze aan het begin liepen en nu zie ik tot mijn verrassing overal netjes bijstaan dat deze schoenen maximaal 500 km meegaan vanwege de gebruikte materialen. Nou lekker dan. Hoewel het leuk is dat ik niet gek ben, komt het een beetje lullig uit zo. Ik bestelde toch maar een nieuw paar, ondanks dat er niet echt een fijne aanbieding ergens te vinden was. Jammer maar helaas. Morgen rollen ze al binnen dus donderdag kan ik de schoenen gaan inwijden en daarmee ben ik net op tijd voor de GNR op de 16e. Zal binnenkort de review pagina updaten met reviews van 10 verschillende loopschoenen.

Gegevens:

* totaal 10 km
* temp 20



sep 27 km - 2012 totaal 1.514 km

brooks pure flow 486 km - laatste run schoenwissel
kinvara 3 131 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 18 127 km
ds trainer R 98 km
ds racer 44 km
salvation 118 km



gepost door Max op 01:39 PM


Zondag, 02 September 2012

02.09.2012 - week 4 dag 4 - 10 km TL wedstrijd



Vandaag de laatste dag van week 4, dus nog maar 2 weken te gaan. Vanmiddag om 11.45 de start van een 'wedstrijd' met streeftijd 55 minuten. Dat zou 5.30 min/km zijn. Ik liep in Rotterdam 55.03 maar dat was ook wel een erg goede loop. Overigens ook ingebouwd in een schema dus dat is wat dat betreft gelijk aan vandaag. want vandaag is het ook gepland. Ik zou het helemaal top vinden als ik die 55 minuten nu echt zou halen, maar ik heb geen idee. Ik denk zeker dat ik 'fitter' was in Rotterdam en in ieder geval beter voorbereid. Ik kende de route van bocht tot bocht en kon daar rekening mee houden in de massa, maar van mensen massa is nu geen sprake bij de kleine loop. Het weer lijkt redelijk, als de zon nog even kan wegblijven ben ik blij.

Rustig starten is het grote geheim, zeker in mijn geval met die gekke hartslag. Ik zag dat ik in Rotterdam echt vlak gelopen heb, de kilometers zijn bijna allemaal even snel, de eerste de langzaamste en daarna sneller en dat is bijzonder want meestal speer je als een gek weg. Dat dus niet doen vandaag.

Enfin, ik schrijf bijna nooit meer een 'voorbeschouwing' maar vandaag wel. Ik ben benieuwd. Had beter op voeding moeten letten van te voren, dat is iets dat ik zeker weet en ik ben ook wat zwaarder dus dat is ook niet prettig lopen. Verder was ik fanatiek aan het trainen met de K5 ten tijde van Rotterdam in april en nu niet dus allemaal dingen die zeker meespelen.

Ik ga het zien. Ik ga mijn best doen en misschien kom ik wel terug met 57 minuten in de pocket. Dat zou jammer zijn maar niets aan te doen.

Het is inmiddels 9.30 uur. Ik ben aangekleed, heb alles weer eens ingesmeerd met die heerlijke 'hete' creme. Dat deed ik een tijdje niet, geen idee waarom maar het voelt heerlijk aan mijn been en rug dus vooruit maar. Bijgeloof denk ik. Verder deed ik bijna precies hetzelfde als voor Rotterdam. Handig om dat op te schrijven in het trainingslogboek. Dus alle drankjes en dingetjes. Ik heb ook de warm up weer via de K5 gedaan en dat ging boven verwachting goed. Ik ga nog even loslopen op de loopband en dat is nieuw, dat deed ik nog niet eerder maar ga ik wel doen. Heb ik altijd een excuus als het toch niet goed ging. Geintje natuurlijk.

Update 10.00 uur. Inmiddels ook de warming up gedaan op de loopband. Voelde lekker. Eerst moeizaam en daarna heerlijk korte pyramide gedaan van 6 (wandelen) naar 8 naar 10 naar 12 km/uur en terug en dat enkele keren. Alleen.... warming up in shirt dat je aan wilt is niet handig maar stom. Dat is dus nu nat. Inmiddels weer omgekleed. Moet nog veel leren dat is duidelijk. Mijn rug en benen zijn inmiddels gloeiend heet van de creme. Ik vind dat erg lekker.

Over een kwartier gaan we op pad en over 2 uurtjes vanaf nu ben ik al aan het hobbelen. Als het goed is ben ik dan 20 minuten al op weg en voelt het allemaal prima en koers ik af op een goede tussentijd op het eerste keerpunt op de 5 km.

Wordt vervolgd...

na de run

Laat ik beginnen met het resultaat: slomer dan sloom. Maar.... ik keek eens in het tabelletje van Jeff Galloway over de invloed van temperatuur:

Adjusting Race Pace for Heat: Estimated temperature at finish - Slower than goal pace - 8 min mile becomes...

55-60 degrees - 1% - 8:05
60-65 degrees - 3% - 8:15
65-70 degrees - 5% - 8:25
70-75 degrees - 7% - 8:35
75-80 degrees - 12% - 8:58
80-85 degrees - 20% - 9:35
Above 85 degrees - Forget it... run for fun


En dan komt een 5.30 min/km met 7% extra ten opzichte van april toch wel akelig in de buurt van de snelheid die ik nu eruit wist te persen. In april tijdens Rotterdam was het iets van 11 graden, nu ineens 21 graden en tot mijn verrassing was er nog een echte zon ook in dat uurtje dat ik aan het lopen was. Grrrrr

Maar goed, terug naar de run. Ik had er wel zin in, was goed getraind en voorbereid dus wat dat betreft kon er weinig misgaan. Het was lekker bewolkt en grijs dus ik was vol goede moed. Op weg naar Bussum trekt de bewolking weg en komt ineens de koperen ploert tevoorschijn. Als ik in het startvak sta om 11.30, schijnt de zon volop. Fijn voor de supporters en de organisatie maar ik baal er een beetje van.

klik voor groot






Het eerste rondje zal over de atletiekbaan gaan. Ik schuif een beetje naar achteren omdat ik rustig aan wil starten en na het startschot begin ik aan de run. Rustig aan rustig aan. Links en rechts word ik natuurlijk toch gepasseerd en dat doet me niks. Ik kijk op mijn klokje, dat zich deze hele run keurig zal gedragen. De nieuwe batterijtjes voor de footpod lijken ook goed werk te doen qua verbinding tussen horloge en schoenen. Ik zie dat ik misschien wel erg rustig start, maar ik weet ook dat een te snelle start me nergens zal brengen.

klik voor groot



Na het rondje op de baan linksaf de straat op. Daar staat zelfs een bandje. Echt leuk. De eerste kilometer zit er al snel op en ik zie dat de eerste kilometer inderdaad wel erg rustig is. Geeft niet (denk ik nog). De tweede kilometer tikt weg en ik voel me prima. De derde kilomeer gaat ietsje sneller en ik zie het gemiddelde netjes wat omlaag schuiven. De 5.30 min/km ga ik zeker niet halen met deze trage start, maar dat vind ik niet zo erg en ik hobbel lekker verder. Na kilometer 5 zal ik wel zien wat er gebeurt. Ik heb het wel warm en de route is niet echt lekker om te lopen met veel stoepjes, bochtjes en 180 graden keerpunten. Als ik wil gaan versnellen gebeurt er niks. Net alsof de handrem erop staat. Ik heb nergens 'last' van, maar omdat ik wil gaan versnellen, en dat niet lukt, begin ik tegen 'mezelf' te lopen.

Op verschillende punten zie ik S. met woeffie langs de kant staan. Woeffie snapt niet waarom ze niet lekker mee mag lopen en achteraf had ik haar ook gewoon best over kunnen pakken en lekker mee kunnen nemen. Was het tenminste nog een lekker rondje geweest en misschien had dat de aandacht wel afgeleid van de handrem.

Ik zet de metronoom weer even aan om mijn cadans op te pikken omdat ik misschien een beetje aan het sloffen ben. Ik probeer aan te haken bij anderen. Maar er gebeurt gewoon niks. De handrem piept en knarst en voor mijn gevoel kom ik zelfs langzaam tot stilstand. Dat is niet zo, maar zo voelt het wel. Op 8 kilometer besluit ik tot een soort reset, voor het geval mijn hartritme weer idioot aan het doen is, zoals in Weesp (toen keurig vastgelegd op de holter die ik droeg). Dat had ik natuurlijk eerder moeten doen, want met zo'n korte reset gebeurt er weinig. Ik kom daarna wel weer op gang maar het is al veel te laat natuurlijk. Ik ben niet alleen langzaam gestart maar nog langzamer geeindigd. Jammer maar helaas.

klik voor groot




Als je puur naar de cijfertjes kijkt, dan ziet het er prima uit. Een mooie tempoloop die iets sneller is dan een tempoloop tijdens de training met een lagere hartslag. Maar dat was niet de bedoeling, en het voelde niet zo. Dus is het voor mij een mislukte loop, want meer dan 3 minuten eindigen onder de doeltijd is wel erg veel voor een 10 km rondje!

Op naar de laatste 2 weken voor de GNR. Ik zie het wel. Ik doe mijn best, heb niets 'fout' gedaan deze loop maar het ging gewoon niet. Ik liep natuurlijk nu niet met holter en weet niet of weer gebeurde wat gebeurde in Weesp. Het zou heel goed kunnen. Daar kan ik dan weinig aan veranderen. So be it. Er eindigden nog steeds mensen na mij, dus zo erg is het nou ook allemaal niet.

klik voor groot



Na de run hebben we eerst lekker Ztje uitgelaten op de prachtig bloeiende heide. Daarna een zalig ijsje gegeten in Blaricum en tot slot poffertjes bij de kraam die in het centrum van Laren staat tot en met volgende week. Dan is het feest alweer afgelopen. Dit jaar waren we er niet eerder, maar meestal proberen we toch wel eenmaal per jaar daar een keer poffertjes te eten.

Al met al dus - afgezien van de slechte eindtijd - een geslaagde middag.

Gegevens:

* totaal 10 km
* temp 20
* HR gemiddeld 154 (dat is dus veel te laag)
* tempo 5.52 min/km - eindtijd 58.38 (grrrr)



sep 16 km - 2012 totaal 1.504 km

brooks pure flow 475 km
kinvara 3 131 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 18 127 km
ds trainer R 98 km
ds racer 44 km
salvation 118 km



gepost door Max op 07:50 AM


Zaterdag, 01 September 2012

01.09.2012 - week 4 dag 3 - 30 min DL 70% HR max + V - totaal 6 km

Vandaag in aanloop voor de 10 km van morgen een rustige training op 70% van de max HR met enkele versnellingen. Eergisteren deed ik dat als 6 VS als 100-tjes redelijk aan het einde van de training, nu deed ik om de 500 meter een rustige versnelling tot 10 km tempo en weer terug. Dat liep op zich goed. Ik vond het alleen erg lastig om zo te sukkelen en gebruikte de metronoom dan maar om de cadans op 170 te houden tijdens mijn gesukkel. Dat is nog niet eens makkelijk maar wel een goede training. Daarbij dan weer de ademhaling netjes houden en kijken naar de HR.

Ik voelde alleen de hele weg alsof ik nog moest beginnen of op gang moest komen en ineens was het dan alweer klaar. Dat was dus vreemd en niet zo lekker eigenlijk. De versnellingen gingen wel weer heel erg gemakkelijk, ik zat zonder moeite en snel op het 10 km tempo, hield dat even vast en zakte weer af naar joggen.

Morgen wil ik vooral experimenteren met 'rustig' beginnen, een stukje boven het gemiddelde tempo dat ik zou willen lopen. Dan langzaam opvoeren en dan hopen dat ik dat inderdaad kan en uiteindelijk kan versnellen. Tijdens trainingen kan ik dat ook, dus gewoon maar eens proberen en niet als een idioot wegscheuren wat ik helemaal niet kan volhouden. Misschien mislukt het experiment, dat zien we dan wel weer. Dan heb ik in ieder geval weer wat geleerd.

Het enige waar ik weinig controle over heb is het hartritme: dat moet wel normaal blijven, want op halve paardekracht zit er natuurlijk niks meer in. Maar daar ga ik niet van uit, het gaat gewoon lukken morgen. Op naar week 4 dag 4 alweer en dan aftellen tot 2 weken later!

Gegevens:

* totaal 6,3 km
* temp 14
* HR gemiddeld 138 incl versnellingen
* tempo 6.30 min/km gemiddeld (jog plus versnellingen)



sep 6 km - 2012 totaal 1.494 km

brooks pure flow 475 km
kinvara 3 121 km
trabuco 13 gtx 116 km
trabuco 14 156 km
kayano 18 127 km
ds trainer R 98 km
ds racer 44 km
salvation 118 km


gepost door Max op 06:58 PM