Runnerslog





Januari 2011
ZMDWDVZ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     


[Archief]
Eerder:

Maart 2014
Februari 2014
Januari 2014
December 2013
November 2013
Oktober 2013
September 2013
Augustus 2013
Juli 2013
Juni 2013
Mei 2013
April 2013
Maart 2013
Februari 2013
Januari 2013
December 2012
November 2012
Oktober 2012
September 2012
Augustus 2012
Juli 2012
Juni 2012
Mei 2012
April 2012
Maart 2012
Februari 2012
Januari 2012
December 2011
November 2011
Oktober 2011
September 2011
Augustus 2011
Juli 2011
Juni 2011
Mei 2011
April 2011
Maart 2011
Februari 2011
Januari 2011
December 2010
November 2010
Oktober 2010


Reviews gadgets & gear:





Het weer:



Foto's:



Food/Health: Afstanden meten: Loopmuziek: GPS/Garmin: Logs & Info: Evenementen:

wie ben ik?


Temperatuur:

Click for Rotterdam, Netherlands Forecast


Zoeken



waar liep ik?



runs

Maandag, 31 Januari 2011

over de 200 km

Hoewel het natuurlijk geen doel op zich is, is het wel opvallend dat ik deze maand meer dan 200 km heb gelopen. En dat in 19 keer. Ik liep eenmaal in oktober 20 keer in die maand en 167 km. Dat was ook al heel erg veel, maar deze maand spant toch wel de kroon denk ik.

Mijn doel is vooral zonder blessures en overdrijven lekker lopen. Niet keihard en uitputtend, maar genieten en lekker lopen. Als de ondergrond zacht is (bosgrond of strand), kan je wat makkelijker vaker of verder lopen, want dat is veel minder belastend voor de gewrichten en dat is wel iets om rekening mee te houden.

Het weer speelt ook een grote rol en ook de luchtvochtigheid. Vandaag liep ik mijn korte snelle rondje, en was de luchtvochtigheid maar iets meer dan 70%. Voor mij dus ideaal en dat merk ik ook meteen. Ik voel me hier ook werkelijk prima en een stuk beter dan in Nederland.

Op naar februari. Een korte maand, dus geen enkele kans op veel kilometers. Gewoon lekker rennen en genieten!



gepost door Max op 05:24 PM


31.01.2011 - seahouses countryroads

Vandaag weer het ultrakorte rondje gedaan van de eerste dag op 4 januari. Het is vandaag op zich aardig weer maar er staat wel een hele harde wind. Omdat ik al mijn kilometers had gemaakt voor deze maand, besloot ik tot een kort en snel rondje. Ik was namelijk benieuwd of ik nu erg traag geworden was door mijn langere rondjes met alle pauzes en stops onderweg. Vandaag dus maar weer mijn 'wegschoenen' aangedaan en op weg gegaan. Gek idee, want als je toch dan eens een keertje voor de snelheid gaat (wat ik normaal niet doe), dan is het nog best lastig om de energie goed te verdelen, zeker met deze wind.

En guess what.... hoewel ik een keer Z-tje moest roepen die achter bleef (dat vind ik eng op de weg) en zelfs eenmaal snel moest aanlijnen vanwege een auto, heb ik meer dan 10 km per uur gehaald, om precies te zijn 10,2 km per uur dus echt sneller. Dat is voor de allereerste keer, mijn snelste tijd op de 5 km was 9,9 km per uur. Ik was erg verrast om 29,30 in mijn schermpje te zien toen ik afklikte. En toch stiekum wel een beetje blij.

Ik ben niet snel, dat hoeft ook niet want ik vind langere afstanden veel leuker om te doen. Maar een beetje snelheid geeft wel wat meer reserve. Het gaat er om dat het kán in ieder geval. En over het jaar heen, ben ik toch een heel stuk sneller geworden. Toen ik dit rondje in maart 2010 liep, deed ik er veel en veel langer over. Toch wel bijzonder.

Gegevens:

* totale afstand 6,8 km
* temp 5 C
* gem BPM 134



rondje in google earth openen

januari 208 km - 2011 totaal 208 km

gepost door Max op 02:55 PM


Zondag, 30 Januari 2011

29.01.2011 - low newton, dunstanburgh castle, craster

Vandaag nogmaals het rondje richting Dunstanburgh castle gelopen omdat het castle vandaag geopend zou zijn. Vanmorgen was het stralend weer, met een blauwe lucht en veel zon. Tijdens paardrijles was het dus erg lekker. Helaas ging het daarna snel betrekken en werd het grijzig maar bleef het wel droog. Overigens ging het wel spetteren toen ik na het lopen weer in de auto zat maar dat stelde niets voor. Om te lopen was het heerlijk, want het was een prima temperatuur en totaal geen wind. Helaas was de grijze sombere lucht niet echt fraai voor de foto's.

Eerst vanaf Low Newton over het strand richting het castle. Ik was eigenlijk net iets te vroeg, want ik liep nog een beetje op het aflopende strand maar het zand was wel tamelijk vast allemaal al. Bij het castle was het ontzettend modderig op het pad, omdat het twee keer in de nacht geregend heeft en vannacht gevroren had. Daarna naar Dunstanburgh castle en netjes een kaartje gekocht om erin te mogen. De man van de National Trust hield me lang aan de praat en dat betekende dat ik redelijk afgekoeld al aan mijn rondje kasteel begon. Dat viel een beetje tegen, de uitzichten waren wel prachtig, maar die stenen..... tsja. Kweenie misschien kwam het ook wel doordat ik niet echt gekleed was om lekker rond te gaan kijken. Snel alles bekeken dus, en daarna weer over het gras richting Craster gegaan.

klik voor groot panorama



klik voor groot





klik voor groot panorama



klik voor groot








Heel rustig weer mezelf aangezwengeld en toen ik lekker warm was weer lekker verder gedieseld. Het was druk, veel mensen die vanaf Craster een bezoekje wilden brengen aan het kasteel. Het lopen ging lekker, de ondergrond van vast, droog gras is heerlijk om op te lopen. Deze keer iets verder gelopen dan de vorige keer, want ik wilde het haventje nu wel eens echt even bekijken en een stukje van Craster. Het haventje is wel aardig, en zal vooral met wat zon wel fotogeniek zijn. Nu werd het een beetje somber op de foto helaas. Na het haventje nog even doorgelopen maar al snel wist ik eigenlijk niet waarheen ik verder nog zou gaan, en besloot ik maar terug te gaan. Je moet soms erg oppassen om niet te ver te lopen als het heel lekker gaat en zonder moeite. Ik wist immers niet hoe de wind zou zijn de andere kant op, want daar kan je je ook nog heel erg mee vergissen.... Zeker met een route heen en weer, kan je lelijk met wind tegen terug moeten ploeteren als je niet oplet. Maar gelukkig geen wind, alleen wel behoorlijk veel modder op het pad langs de golfbaan.



klik voor groot panorama



klik voor groot panorama



Craster harbour vanaf de andere kant gezien:

klik voor groot panorama



Die rare hond besloot ineens dat ze wel achter een golfballetje aan wilde rennen, dus in plaats van een braaf rennerdje langs de golfbaan, was Ztje ineens een heel stout hondje die keihard de golfbaan oprende naar iemand toe die daar stond te slaan. Ik moest even mijn fluitje tevoorschijn grabbelen maar daar reageerde ze daarna ook meteen op en kwam weer braaf aanracen. Ik roep braaf 'sorry' maar ik geloof dat die man het wel grappig vond want hij glimlachte lief naar me en stak zijn hand op. Gelukkig dus geen zure fanatiekeling.

Aan het einde van de run nog even pootjes schoonmaken in het water bij Low Newton en zo kwam er weer een einde aan de run van vandaag.

Tot mijn verrassing heb ik deze maand dus inderdaad meer dan 200 km al gelopen, met 18 keer rennen. Dat is opvallend. Ik heb eenmaal 20 keer in een maand gelopen, en tweemaal eerder ook 18 keer, maar met veel minder kilometers totaal. Nou ja, gelukkig is dat allemaal geen doel op zich. Ik bekijk altijd per run hoe het gaat, hoe het weer is, en of het mooi is. In een vreemde omgeving is het altijd leuker en 'anders' om te lopen, en zijn de afstanden ook groter. Bovendien is het hier allemaal verder weg dan bij mij thuis, en dat scheelt ook. Wat zeker heel erg meehelpt dat ik veel en ver kan lopen, is de kwaliteit van de lucht. Ik schat dat Schotland het beste was, maar hier aan de Oostkust is het duidelijk ook een heel stuk beter dan thuis. Dat is zonder enige twijfel goed merkbaar. Ik bof ook met de wind overigens! Zodra het waait, ben ik weg en kan ik niet meer zo ver lopen jammer genoeg. Niets aan te doen. Voorlopig gaat het lekker en geniet ik van de omgeving en van het weer.

Gegevens:

* totale afstand 15,2 km
* temp 6 C
* gem BPM niet gemeten



rondje in google earth openen

januari 201 km - 2011 totaal 201 km
trailshoes 139 km

gepost door Max op 10:20 PM


Donderdag, 27 Januari 2011

27.01.2011 - seahouses & bamburgh beach

Vandaag het rondje gedaan dat ik ook op 10 januari heb gedaan. Dat is alweer meer dan 2 weken geleden. Vandaag werd het ineens erg mooi weer, maar wel een beetje wisselend tussen wolkig en zonnig. Dat betekende dat het af en toe ontzettend warm was in de zon, omdat er ook bijna geen wind stond.

Ben weer bij Monkshouse gestart, omdat ik niet zekker wist hoe ver ik vandaag wilde/kon lopen. Op die manier zou ik sneller bij het kasteel zijn, en zou ik eventueel gewoon lekker terug kunnen naar de auto, maar ook verder richting Seahouses door kunnen lopen op de terugweg en weer terug naar de auto. Dat laatste heb ik ook uiteindelijk gedaan, maar eigenlijk omdat het zo ontzettend mooi was.

Het getijde was heel laag, dus het strand was enorm groot. Het is bijzonder om te zien dat allerlei rotspartijen die je meestal niet ziet, dan ineens vrij komen te liggen boven het water. Dan is het nauwelijks voor te stellen dat het water zoveel bedekt bij hoog water. Het water lijkt dan eigenlijk heel ondiep, maar als je de hoge rotsen bekijkt, is dat ds geenszins het geval!

Ik ben dus eerst even door de duinen gelopen waar paardjes staan die erg leuk zijn. Altijd als ik met Ztje loop, komen ze me even begroeten. Deze keer stonden ze in de weide waar ik toevallig nu doorheen liep, want meestal staan ze aan de andere kant achter een hek. Nu wilde er eentje toch echt even aandacht:

klik voor groot



Daarna richting Monkshouse, even door het water en op weg naar de rotspartijen waar je dan nu met zulk laag water makkelijk omheen kan draven en verder richting Castle Bamburgh. Omdat ik het kasteel nou al enkele keren op de foto had gezet, ben ik maar doorgelopen richting Stag Rock. Dat is een rotspartij waar een wit hertje op geschilderd is. Normaal staat dat vol water, en ik heb er eens met windkracht 10 staan kijken naar het water en de wilde zee. Geweldig. Maar zo zonder water, is het ook heel apart om te zien eigenlijk. Ik heb hier dus 500 meter op mijn gemakje rond gebanjerd, op zoek naar mooie plaatjes en panorama's. Ik heb hier heel wat keren gestaan om naar vogels te kijken, en vandaag was er blijkbaar ook het een en ander te zien met het lage water, getuige een grote groep vogelaars die gewapend met kijkers en telescopen stond te kijken.

klik voor groot





panorama klik voor groot



klik voor groot



panorama klik voor groot



Daarna ben ik een heel klein stukje boven langs over de weg teruggerend naar de zee, want ik wilde niet weer langs de rotsen.

Vanaf daar lekker doorgedieseld richting de auto en uiteindelijk besloten om het achtje af te maken richting Seahouses. De zee was zo ontzettend laag, dat ik bijna helemaal vertikaal een heel stuk richting de zee kon lopen, en daarna naar Seahouses kon buigen. Heel bijzonder. Net toen ik uit wilde gaan wandelen kwam ik twee bekenden tegen met de hond, dus toen ben ik maar gestopt om Ztje even te laten snuffelen en even met de bekenden te praten. Het is grappig dat ik hier al zo ontzettend veel mensen heb leren kennen. Zowel in de sportschool, als tijdens het wandelen. Steeds weer kom ik ze tegen, en het is altijd weer gezellig om even te praten of een stukje op te wandelen samen.

Zo kwam er dus een einde aan een lekker rondje strand vandaag met - buiten verwachting - mooi weer. Nu eerst een massage! Dat voelt als een enorme verwennerij, en dat is het ook. Ben erg benieuwd of het lekker zal zijn.

Gegevens:

* totale afstand 11,45 km
* temp 9 C
* gem BPM



rondje in google earth openen

januari 186 km - 2011 totaal 186 km
trailshoes 124 km

gepost door Max op 06:41 PM


Dinsdag, 25 Januari 2011

25.01.2011 - low newton beach, dunstanburgh castle, craster & golf course

Vandaag weer het rondje van gisteren en van eerder deze week. Gisteren had ik al een erg mooi rondje extra bij het kasteel gewandeld en foto's gemaakt, dus dat hoefde vandaag niet meer. Ik ben wel omgelopen, omdat ik benieuwd was of het kasteel open was vandaag. Volgens de website zou het gesloten zijn op dinsdag en woensdag en dat klopte, ik kon er dus helaas niet in. Dat betekent dat ik dus toch nog een keertje terug moet. Vanaf de andere kant was ik toch ook wel weer benieuwd wat het uitzicht nou verderop zou zijn, en wat ik nog meer tegen zou komen langs het pad. Voor me lag een prachtig mooi uitgestrekt weiland met schapen, maar mooi kort en niet modderig. Iets beters als ondergrond bestaat bijna niet! Het strand is op zich ook OK maar was vandaag vrij zacht en het loopt schuin, en dat is niet optimaal. Ik heb een klein stukje gewandeld langs het kasteeltje naar de achterkant om mijn poten niet te breken op de keien, maar op het terugweg kon ik onderlangs en kon ik wel doorlopen. Toen ik eenmaal had gezien dat het kasteel gesloten was, ben ik lekker over het gras verder gehobbeld. Eerst langs de kliffen. Omkijkend zag ik dat het toch wel erg mooi was en heb ik nog her en der wat foto's gemaakt, ondanks de grijze sombere lucht. Door een paar hekjes moest ik weer, en langs een heleboel schapen totdat ik in de buurt van Craster harbour kwam. Dat stelt dus allemaal niets voor. Maar ik wilde niet helemaal doorlopen tot het einde, want ik wist niet zeker of de wind niet was toegenomen, en ik wist dat het rondje al ruim over de 10 km zou gaan, omdat ik deze keer wat doorgelopen was. Hoewel ik rustig aan het dieselen was, was het wel vandaag al de derde dag en besloot ik dus maar terug te gaan. Stom genoeg liep ik eerst nog verkeerd ook (moet je even voorstellen.... een weids uitzicht, gras en schapen en werkelijk onmogelijk om mis te lopen maar ja.... die struiken en dat water, daar kan je dus niet doorheen) en moest ik een stukje terug om onderlangs het kasteel weer terug te lopen richting de golfbaan. Dat punt zo achter het watertje en de struiken leverde echter wel dit plaatje op, de mooiste van de serie:



Vanaf de golfbaan was het natuurlijk weer gesneden koek zo over de course en daarna door de duinen. Natuurlijk Ztje nog even laten spelen in het water en bij de auto lekker eten en drinken gegeven. Zelf ook wat gedronken en toen weer op weg naar de cottage.

panorama klik voor groot



Het kasteel van dichtbij tot steeds verder weg, tot craster en weer terug.

klik voor groot







Gegevens:

* totale afstand 13,2 km
* temp 9 C
* gem BPM 131



rondje in google earth openen

januari 175 km - 2011 totaal 175 km meeste km's in deze maand sinds begin van lopen
trailshoes 113 km

gepost door Max op 06:26 PM


Maandag, 24 Januari 2011

24.01.2011 - low newton beach, dunstanburgh castle & golf course

Vandaag heb ik hetzelfde rondje gedaan als op 20 en 21 januari. Starten vanaf de parkeerplaats in Low Newton, even een door de duinen, dan het strand op richting Dunstanburgh Castle. De vorige keer ben ik tot de eerste overblijfselen van het kasteel gekomen, en zag ik pas op Google Earth dat ik eigenlijk nog even om had moeten lopen.

Dat heb ik dus nu ook gedaan. Ik heb lekker op mijn gemakje over het strand gerend, tot het einde waar ik even over de keitjes naar boven moet, richting het duinpad naar het kasteel. Toen ik bij het hekje kwam, waar het pad over zou gaan in een hobeelig gebeuren met grotere keien, heb ik een lap gemaakt en ben ik gewoon verder gewandeld. Ik wilde dat kasteel nou wel eens van de andere kant bekijken, maar niet mijn enkels verzwikken en al helemaal niet mijn knie beschadigen, die ik vanmorgen al een beetje verdraaid had tijdens het zitten achter de laptop. Voorzichtigheid voor alles, alleen oppassen voor afkoeling. Dat is het enige nadeel als je onderweg iets anders wilt doen en er staan wat wind. Ik bof geweldig met het weer, alleen waaide het vandaag iets harder dan de voorgaande dagen. Later zou ik dat ook begrijpen, want ik was net voor de regenbui weer in de auto!

In ieder geval eerst nog even genoten van het uitzicht vanaf de eerste overblijfselen. Er was een mooi soort licht (altijd voor een regenbui, dat had ik wel kunnen herkennen) en het was erg vredig en mooi. Daarna verder gewandeld, in de richting die ik had gezien op Google Earth. En al snel zag ik dat het landschap aan de andere kant heel anders was. Heuvelachtig en met mooie doorkijkjes naar de zee. Het leek een beetje op uitzichten die ik uit Noord Ierland ken. Erg mooi, lekker groen, schapen en zee. Prachtig.

klik voor groot






Al snel kwam ik aan de andere kant waar inderdaad de twee torens nog fier overeind staan. Wat een mooi gezicht en dan die vergezichten richting Craster. Echt geweldig. Zeer de moeite waard dus, en wat een mop dat ik de vorige keer daar zo dichtbij ben geweest, zonder te weten dat het zo mooi was net om de hoek.

klik voor groot





Panorama klik voor groot: net met een zonnetje erbij!



Omdat er teveel wind stond en het erop leek dat het zou gaan regenen ben ik niet op mijn gemakje alles gaan bekijken,en heb ik alleen wat foto's gemaakt.

Daarna ben ik weer richting de golfbaan gerend om terug te gaan naar de auto. Helaas dacht ik slim te zijn en een deel over het strand te rennen, maar ik vond dat niet fijn rennen met dat aflopende strand, dus ben ik toch maar weer terug gegaan richting golfbaan en duinen. Op die manier kwam ik gewoon weer in het dorpje uit.

Daar heb ik Ztje nog even in de zee laten spelen en daarna heb ik haar eten gegeven bij de auto en ben weer naar huis terug gereden. Inmiddels regende het flink tot mijn verrassing, hoewel het inmiddels alweer droog is. Ik heb er dus geen last van gehad, had alleen het mooie licht bij het kasteel.

De volgende keer toch eens binnen kijken, want het is wel erg mooi. Zo zie je maar, rennen en sight-seeing kan je prima combineren!

Gegevens:

* totale afstand 10,2 km
* temp 8 C
* gem BPM 122



rondje in google earth openen

januari 161 km - 2011 totaal 161 km
trailshoes 100 km

gepost door Max op 06:25 PM


Zondag, 23 Januari 2011

23.01.2011 - seahouses

Vandaag na een rustdag weer een rondje gelopen. Het weer is nog steeds prima, hoewel het wel vandaag bewolkt is. Maar de temperatuur is goed, het is toch wel vrij licht en er staat niet al teveel wind. Inmiddels loop ik nog steeds met mijn korte mouwtjes onder mijn windjackje. Daaronder wel een thermohemd en dat is een prima 'laagje-op-laagje' outfit voor dit weer. Ik start met handschoenen en hoofdband maar die doe ik al snel weer af. Vandaag deed ik overigens is de duinen de hoofdband weer op, want door de chinese geneeskunde, weet ik als geen ander nu hoe belangrijk bescherming tegen de wind is, zeker rond de galblaasmeridiaan die over het hoofd loopt. Tot op heden (even afkloppen) ben ik ook al heel erg lang niet meer verkouden of grieperig geweest, dus er zal wel wat waarheid in zitten, in al die theorie.

Ik was eigenlijk van plan om het Bamburgh rondje te herhalen maar dan deze keer met de terugweg over het strand. Maar op de heenweg, had ik voor het eerst even zware benen. Toen ik bij de splitsing kwam om linksaf richting Bamburgh te gaan of rechtsaf richting huisje terug, koos ik dus voor rechtsaf. Mijn tempo was vrij goed, maar doordat ik langzaam ben gestart omdat ik langer wilde lopen (de Bamburgh route), kwam mijn tempo uiteindelijk toch niet bij de 10 km per uur uit. Jammer maar helaas. Liever krachten verdelen. Uiteindelijk kwam ik weer bij het huisje uit (rond de 7 km) en besloot ik alsnog richting het strand te gaan lopen. Eerst dus richting Shoreston, en daarna linksaf even een stukje langs de weg, om daar ergens de duinen op te gaan en weer terug te keren over het strand. Daar dus ook mijn eerste 'pauze' en uiteindelijk heb ik door de duinen maar een lap ingelast om ztje even te laten plassen en te laten poepen. Toen ze dat deed, stond ik dus ook semi geinteresseerd naar haar poep te kijken en deed ik alsof ik een zakje in mijn renpakje zocht. Meestal ruim ik de poep hier ook netjes op, omdat dat nu eenmaal gebruik is hier. Maar ik zag mezelf nou niet echt gaan rennen met een zakje stront, dus ben ik uiteindelijk doorgelopen in de hoop dat niemand mijn poepende hondje had gezien.

Omdat ik toch even aan het wandelen was (500 meter uiteindelijk) heb ik ook maar wat kiekjes gemaakt, hoewel ik dat op deze run niet van plan was natuurlijk. Toch wel aardig geworden denk ik.

Na het kleine stukje duinen weer het strand opgelopen en vanaf daar weer in een stuk teruggerend naar de cottage. Het ging wel lekker, de trailschoenen doen het ook best goed op de weg. Overigens was de batterij van de footpod inderdaad op. Nieuwe gekocht en nu werkt alles weer naar behoren.

Op naar de volgende run.

klik voor groot



panorama klik voor groot



panorama klik voor groot



Gegevens:

* totale afstand 12,3 km
* temp 6 C
* gem BPM 135



rondje in google earth openen

januari 151 km - 2011 totaal 151 km
trailshoes 90 km

gepost door Max op 03:35 PM


Vrijdag, 21 Januari 2011

21.01.2011 - low newton beach, dunstanburgh castle & golf course

Vandaag eerst weer een uurtje paard gereden. Het is nog steeds super zacht weer. Stralend blauwe lucht, en eigenlijk geen wind. Heerlijk dus. Het was hard werken op het paardje, een andere dan gebruikelijk. Een hoog, slank paard, iets heel anders dan het tonnetje waar ik eerder op reed. Erg leuk en het ging ook prima.

Daarna toch maar bijna meteen weer op pad gegaan, omdat ik nu eens een rondje wilde doen zonder dat een hoog getijde roet in het eten zou gooien. Even iets eten en omkleden dus, en op pad weer richting Low Newton, waar ik gisteren ook gelopen heb.

Deze keer niet eerst langs de rare toren door het weiland met de schapen, maar meteen vanaf de parkeerplaats rechtsaf geslagen, heuveltje af richting de village. Ik dacht slim te zijn en eerst achter de huizen langs te lopen een stukje door de duinen, om zo het watertje dat er altijd is, te omzeilen. Dat lukte prima, maar ik sloeg eerst iets te snel linksaf richting de zee. Het water stond een heel stuk lager daar dan gisteren,!

klik voor groot







Ik kon lekker doorlopen over het strand, maar wat ik eerder niet gemerkt had, was dat het strand redelijk schuin afloopt. Dat maakt het best zwaar om te lopen. Ander probleem is het feit dat de stranden hier steeds maar relatief kort zijn voordat je weer bij rotsen uitkomt. Het is dus niet zo dat je de hele kustlijn langs het strand kunt blijven lopen, hoewel er wel een coastal route is. Maar die loopt dus soms ook langs paden.

Aan het einde van het strand moest ik dus ook even kijken waar ik eigenlijk heen moest. Z kon wel even poseren daar. Ik had van te voren al gekeken en gezien dat ik aan het einde richting de golfbaan weer naar boven zou kunnen, ergens een stukje door de duinen eerst. En dat klopte, even over wat rotsen en dan kwam ik al op het pad.





panorama: klik voor groot




Ik kwam al snel op het juiste pad, ik was vlakbij de golfbaan en zag het pad richting de ruines.

klik voor groot:




Tsja, en de ruines naderend was het erg mooi. Het is moeilijk uit te leggen en de foto's doen geen recht aan de omgeving. Je staat iets boven de zee, hoort de golven en ziet dan rechts groene golfbaanvelden, en voor je een pad richting de ruines. Ik vond het echt erg mooi. Het pad richting de ruines was nou niet echt optimaal om overheen te rennen, maar ik had al lekker kunnen rennen over het strand en wilde toch even een kijkje nemen bij die ruines, dus vooruit maar.

klik voor groot:




panorama: klik voor groot




Al rommelend over de keien kwam ik toch echt steeds dichterbij.

klik voor groot:






Het was weliswaar erg modderig op dat pad richting de ruines, maar het was de moeite waard. Ik ben op een gegeven moment toch maar wel gestopt om weer om te keren. Heb nog wat foto's gemaakt, en ben toen weer omgekeerd om over de golfcourse en de duinen terug naar de parkeerplaats te lopen. Die weg liep ik gisteren ook al, dus vanaf de ruines ben ik gewoon weer aan een stuk terug gerend, dus over de golfbaan, langs de rare vakantiehuisjes, langs de vogelkijkhut, en weer richting de village.

panorama: klik voor groot




Vanaf de village wilde ik eerst nog even door de weilanden, maar ik besloot dat het wel lang genoeg was geweest, ook voor Ztje

klik voor groot:




klik voor groot:




Vanaf het weiland ben ik op mijn gemakje teruggewandeld naar het strand, om Ztje nog even te laten spelen in het water en een beetje schoner te laten worden. Ik maakte ook een raar kiekje vanaf het strand van een stukje van het dorpje met een restaurantje helemaal achterin waar ik van de zomer nog vaak buiten heb genoten van een toastie en een warme choco na het vogels kijken.

klik voor groot:




En zo komt er weer een einde aan een prachtige dag met een klein rondje. Deze keer wel helemaal over het strand op de heenweg zoals gepland. Ben daarna nog even naar Beadnell gereden om te kijken, maar dat lijkt me niet echt leuk verder, en ook zonder doel. Ik moet dus nog wat anders gaan verzinnen om te lopen.

Overigens moet ik ook even kijken naar de footpod, want volgens mij loopt de garmin nu alleen over de GPS en is dat ook de reden waarom mijn tijden zo raar zijn en waarom al die gekke pauzes zo staan. Dat is voor later vanavond dus een mooi klusje. Misschien zit er een batterij in, dat zou goed kunnen. En na ruim een jaar zou die wel eens op kunnen zijn natuurlijk!

edit ik keek net eens goed op google earth. ik had toch nog even door moeten lopen over dat vieze pad denk ik, omdat er veel meer resten net om de hoek te bewonderen zijn kennelijk. ik heb alleen maar een klein stukje nu gezien maar er zijn twee grote torens nog over. geen idee of ik daar echt kan komen maar met mooi weer toch wel de moeite waard misschien vanuit craster.

Gegevens:

* totale afstand 9,5 km
* temp 6 C
* gem BPM niet gemeten




rondje in google earth openen

januari 139 km - 2011 totaal 139 km
trailshoes 78 km

gepost door Max op 06:37 PM


Donderdag, 20 Januari 2011

20.01.2011 - low newton beach & golf course

En weer was het stralend weer vandaag, zelf nog mooier dan gisteren. Totaal geen wind, en een strakblauwe lucht. Werkelijk heel bijzonder en zo ontzettend fijn. Vanmorgen een uurtje paardrijles gehad en dat ging heel erg goed. Fijn om te communiceren met een paardje.

Daarna eerst een stukje gewandeld met Z op het strand. Niet al te lang want mijn gekke beestje wilde niet eten en aangezien ik ook nog wilde hardlopen, moest ze toch echt wel wat naar binnen krijgen. Beetje brandstof is nooit weg. Al trainend bijna een hele rodi worst naar binnen gekregen en inmiddels weet ze al bijna goed wat ly-down betekent. Dus dat is weer het voordeel van dit gedoe rond het eten.

Om 2 uur daarna naar Low Newton gereden. Was erg benieuwd naar de zee. Vanaf de parkeerplaats eerst een stukje over de weg richting het wiland gebied. Er staat een of andere toren waarvan ik dus niet weet wat het is. Maar het is een heel herkenbaar ding, dat je van verre ziet als herkenningspunt (o moet ik daarheen...).

klik voor groot



Je ziet vanaf het weiland gedeelte ook ruines van een kasteel in de verte liggen. Dat is Craster en het was de bedoeling dat ik ongeveer daar uit zou komen. Vandaar dat ik het dus nog een keer wil lopen!

klik voor groot



Op het weiland liep ik op een gegeven moment tussen de schaapjes en boven langs de zee terug richting de village. Vanaf daar naar het strand. Ik zag al snel dat het water hoog was. Toen ik ergens overheen stapte waar water al was ingelopen, vroeg ik aan voorbijgangers tot hoe ver ik zou komen en hoe het er verderop uitzag.

klik voor groot



klik voor groot



Het was wel ontzettend mooi maar een beetje rottig lopen op het zachter wordende zand. Om te wandelen was het prima geweest. Ergens na een bocht was het helemaal ondergelopen en kon ik alleen maar door de duinen er langs komen. Gelukkig kon ik daarna weer over een bruggetje.

klik voor groot



Mooi was het wel! Maar dat zand, daar was echt niet meer in te lopen. Hier een afdrukje van Z die er ook helemaal in wegzakte. Wandelen geen probleem natuurlijk maar niet geschikt meer om op hard te lopen

klik voor groot



Daarna dus maar echt de duinen ingegaan, alleen liep dat natuurlijk weer op en neer. Maar dat even klimmen leverde wel een geweldig uitzicht op!!

klik voor groot



Erg mooi maar toen wist ik zeker dat ik de ruines niet meer zou kunnen halen.
Uiteindelijk zag ik rechts van me de golfbaan die ik ook op Google Earth had gezien. Nou heb ik dus totaal geen idee van de spelregels van een golfbaan en ik wist dus ook niet of ik me daarop kon wagen, en zeker niet of ik dat kon doen met een hondje! Maar op een gegeven moment zag ik iets dat op een pad leek, en ben ik daar dus maar opgerend. Aan golfers heb ik toen gevraagd welk pad ik precies kon nemen richting Low Newton. Eerst richting het clubhuis werd me verteld. Daar zag ik ook anderen met honden lopen, dus ben ik ook die richting maar opgegaan.


klik voor groot



Nog eens gevraagd en al snel kwam ik op het goed pad door de duinen dat niet eens heel slecht was. Dat was tenminste een echt pad, waar ik gewoon op door kon rennen. Eerst langs afschuwelijke vakantiehuisjes die gewoon midden in de duinen liggen. Ik wist al dat het pad me uiteindelijk bij een bird hide zou brengen, waar ik in de zomer vaak heb gezeten om naar vogels te kijken. Bijzonder om daar nu eens van de andere kant op af te lopen.

klik voor groot



Verder was het bekend terrein en gesneden koek. Vanaf daar verder over het pad, richting de village. Daar aangekomen weer even terug over het veld stukje, nog een extra ommetje en uiteindelijk weer terug naar de auto.


klik voor groot



Het stukje door de duinen was een beetje klunen en omdat de snelheid steeds onder een bepaald tempo kwam, lijkt het net alsof ik daar overal heb stilgestaan. Dat was niet zo maar het was wel een beetje moeizaam gebeuren. Maar dat maakt het spannend. Er is niks saaiers dan een eenvoudig heen en weertje over het strand tenslotte. Maar ook deze route wil ik nog een keer maken met laag water. Door de volle maan zijn de getijden heel vreemd maar dat hoort er allemaal een beetje bij.

Het was een super lekker rondje met volop zon. Ook Z vond het heerlijk volgens mij want die vindt de duinen echt het einde. Aan het einde van de rit heeft ze lekker haar buikie vol gegeten bij de auto. heb haar helemaal volgepropt met brokjes en het laatste stukje worst. Die kan er dus nu wel weer even tegen. Vanavond nog een bakje en dan heeft ze bijna gegeten wat ze moest eten vandaag. Kan moeilijk met een broodmagere hond thuiskomen!

klik voor groot



Gegevens:

* totale afstand 9 km
* temp 4 C
* gem BPM niet gemeten





rondje in google earth openen

januari 130 km - 2011 totaal 130 km
trailshoes 69 km

gepost door Max op 05:55 PM


Woensdag, 19 Januari 2011

19.01.2011 - seahouses countryroads & bamburgh beach

Ook vandaag stralend weer en niet al teveel wind. Wat een geluk want met lekker weer is het toch allemaal wat lekkerder om te lopen. Ik wist niet helemaal zeker wat ik nou wilde gaan lopen, maar uiteindelijk koos ik voor de route vanaf het huisje, eerst richting Elford, het begin gelijk aan de route die ik eerder liep deze week. Maar in plaats van rechts af te slaan aan het einde van de weg die uitkomt op de zee, sloeg ik vandaag linksaf, richting Bamburgh Castle. Dat is wel erg mooi omdat het kasteel dan eigenlijk voor me in beeld bleef gedurende de hele weg.

klik voor groot



Aan het einde van de weg kom je dan in het centrum van Bamburgh. Dat centrum stelt helemaal niets voor, het is een soort centraal parkje met wat winkeltjes en hotelletjes eromheen. Ik liep rechtdoor richting kerk, sloeg rechtsaf richting kasteel om linksaf via Wynding naar de opgang van het strand te gaan over de parkeerplaats.

klik voor groot



Toen ik op het strand uitkwam, zag ik al snel dat het heel hoog water was. En dat terwijl het water vanmorgen tijdens wandelen heel erg laag stond. Dat was echt geweldig! Ik wist dus al snel dat ik Monks House niet over zou kunnen steken en dat ik over de rotsen zou moeten wandelen. Maar het zand bleek ook al snel veel te zacht, dat was echt niet te lopen. Dus dan toch maar weer omhoog door de duinen en het rulle zand richting kasteel om even door de duinen weer richting de weg te komen. Jammer maar helaas. Mijn tempo was ook helemaal weg want ik moest echt even een stukje klauteren om in de duinen te komen.

Vanaf daar moest Z dus ook aan de riem over de weg, maar bij Monkshouse had ik er 10 km opzitten (10,8) en daar ben ik dus toch maar weer het strand opgegaan om haar even lekker te kunnen laten dollen. Ik heb vanaf daar 200 meter richting strand gewandeld en vanaf daar ben ik weer gaan hardlopen, zo goed en kwaad als dat ging met het zachte zand. Geen feest, dus misschien doe ik de route nog wel een keer met laag water, want het is natuurlijk hartstikke mooi. En met de wind in de rug over het strand is wel heel erg gaaf. Dus dat moet ik nog een keer proberen als het lukt. Eventueel dan toch maar in de vroege ochtend een keer.

klik voor groot



Daarna na ongeveer een kilometer rechtsaf geslagen, door de duinen weer richting de weg (country road zoals iemand in het zwembad gisteren zo mooi zei) richting Shoreston waar ik altijd met Z loop voor haar korte wandelingetje. Daar kwam ik uiteindelijk iemand uit het zwembad tegen met een hondje en daar heb ik mee teruggewandeld naar de cottage om af te koelen.

Een heerlijk rondje, niet al te ver niet al te zwaar maar wel erg jammer van het strand. Ik had me echt verheugd op een route deels weg deels strand en nu was het vooral over de weg. O pardon..... over de countryroad.

klik voor groot



Gegevens:

* totale afstand 13,5 km
* temp 8 C
* gem BPM 138





rondje in google earth openen

januari 121 km - 2011 totaal 121 km
trailshoes 60 km

gepost door Max op 04:50 PM


Maandag, 17 Januari 2011

17.01.2011 - seahouses rond de cottage

Vandaag werd het ineens weer stralend weer alsof het zomer was. Vanmorgen eerst een uurtje rijles gehad en toen was het nog niet echt mooi weer. Wel helder en weinig wind en een aangename temperatuur. Op de foto niet echt te zien met dat tegenlicht, maar het was wel zo. Na het rijden lekker een uurtje naar het strand geweest met de hond en die genoot met volle teugen. Daarna heerlijk gegeten en helaas toch ook weer een bak ijs verorberd. Misschien heb ik wel wormen. Ben een echte holle bolle gijs momenteel.

Toen het zulk mooi weer bleef, kon ik het toch niet laten om dan maar een klein rondje rond de cottage te doen. Hetzelfde rondje als gisteren maar dan zonder het kleine stukje door te lopen richting shoreston waardoor de afstand nu bleef steken op een lousy 6,8 km. Maar voor even eruit toch wel heel lekker en zief moet toch ook uit. Toen ik het huisje uitliep eerst even naar links gekeken naar het kasteel in het late namiddagzonnetje.

klik voor groot



Daarna deed zief meteen al een grote plas op het gras. Geef haar eens ongelijk, dat is dan maar vast gedaan. Daarna even omgekeken hoe de boerderij er eigenlijk uitzag met lekker weer. Achter deze boerderij ligt mijn cottage.

klik voor groot



Daarna lekker op gang gekomen en gestart met de run. De grote plas die me gisteren nog door het gras liet lopen, bleek nu al helemaal opgedroogd. Eindelijk lijkt de grond het regenwater aan te kunnen van de afgelopen tijd. De grond was natuurlijk ook kei en keihard van alle ijs en nu pas kan alles langzaam gaan wegzakken. Overal waar je nu kijkt, liggen plassen op de weilanden.

Al snel was ik bij het punt om rechtsaf te slaan, bergje op en dan richting uitzicht op kasteel. Daar ben ik niet gestopt, want het was niet spectaculair omdat het zonnetje al een beetje aan het verdwijnen was. Maar toen ik rechtsaf richting de zee wilde slaan, bleek het toch wel erg mooi met die avond zon en ben ik dus toch even gestopt voor een snel kiekje. Dat is toch echter dan naderhand met de auto. Links zie ik tijdens de run het kasteel, en als ik eenmaal de hoek omsla, loop ik richting de zee met de Farne Islands en de vuurtorens. Dat is heel apart en zeker met dit prachtige heldere weer, is het erg mooi.

klik voor groot



klik voor groot



Ben benieuwd of ik me morgen kan bedwingen om niet weer een rustig rondje te rennen. Het weer ziet er voor de hele week stralend uit, dus wie weet!

Gegevens:

* totale afstand 6,8 km
* temp 6 C
* gem BPM niet gemeten



rondje in google earth openen

januari 107 km - 2011 totaal 107 km

gepost door Max op 05:55 PM


Zondag, 16 Januari 2011

16.01.2011 - seahouses rond de cottage

Vandaag weer hetzelfde rondje gedaan als op 4 januari, toen ik hier de eerste keer liep. Het blijft een typisch rondje. Op zich best aardig maar om een of andere reden lijkt het zwaarder dan mijn langere routes. Misschien omdat het niet meer verrassend is?

Vandaag was het prachtig weer, er stond alleen een forse wind. Vanmorgen had ik al een uurtje paardrijles gehad en toen merkte ik het ook al. Was blij dat ik geen strandrit had afgesproken. Op een van de stukken had ik de wind natuurlijk pal tegen maar dat hoort er een beetje bij. Gelukkig niet op het laatste stuk. Op zich zag ik vandaag dat de route toch wel mooier is dan ik dacht. Op enkele plekken heb je prachtig uitzicht op bamburgh castle en als je op een gegeven moment weer afslaat, loop je pal tegen de zee aan met uitzicht op de Farne eilanden. Ik zal morgen eens met de auto een plaatje maken om bij te voegen. Nu tijdens deze run over de weg natuurlijk nergens gestopt voor een foto. Ik ben lekker doorgelopen en kon bijna overal doorlopen. Van de drie plekken die een mogelijke 'stop' zouden zijn om door te rennen (omdat het allemaal ijs was en later natuurlijk grote plassen vormde) bleek er nog eentje over te zijn. Daar moest ik dus even door het gras lopen. Dat kost me dan wel de snelheid, maar wellicht komt het volgende week er nog een keer van dat alles helemaal droog is. Maar dan is er vast wel weer iets anders waarvoor ik even moet afremmen ofzo, zoals vandaag aan het einde van de run. Net toen ik lekker tijd aan het inhalen was op het laatste stuk kwam er een auto aan en wilde zivaatje met alle geweld aan de andere kant van de weg lopen. Toen ik haar dan maar even de riem om wilde doen deed ze alsof ze in elkaar getimmerd werd..... Idioot beest. Dat zorgde dus zeker voor vertraging, maar de snelheid was best hoor, hoewel iets boven de 6 min/km. Maar goed het was verder een lekker kort rondje en bracht het maandtotaal alweer op 100 km.



Zoals te zien valt het hoogteverschil hier allemaal nog wel mee. Wel een beetje op en neer, maar niets in vergelijking met schotland zoals de route met 150 meter hoogteverschil op en neer!

Gegevens:

* totale afstand 8,02 km
* temp 12 C
* gem BPM niet gemeten



rondje in google earth openen

januari 100 km - 2011 totaal 100 km

gepost door Max op 05:31 PM


Vrijdag, 14 Januari 2011

14.01.2011 - holy island

Zo. Vandaag alweer een nieuw rondje geprobeerd. Het bleek een middagvullend rondje te zijn geweest. Van te voren weer goed gekeken op afstandmeten en google earth. Holy Island is een klein eilandje, met een castle en priory. Bijzonder is dat je over de causeway ernaartoe moet rijden. Die weg loopt iedere dag helemaal onder, zodat je van te voren moet kijken op de getijden tabel wanneer het 'safe crossing' is. vandaag was dat van 11.30 tot vanavond ergens 20.20 geloof ik. Dat is bijzonder, want meestal is het een paar uur in de ochtend, en dan weer in de middag. Maar vandaag en ook volgende week, kan je er dus gedurende bijna de hele dag overheen. Eerst dus maar eens onderweg richting Holy Island. Het ligt hier ongeveer 30 minuten rijden vandaan voordat je op de causeway komt.

klik voor groot



klik voor groot



Het was onderdaad tamelijk droog al, het water was al behoorlijk terug toen ik daar rond half 2 aankwam. Net na de causeway de auto geparkeerd en vanaf daar eerst door de duinen. Vanaf Google earth lijkt het allemaal heel makkelijk, het lijkt alsof je je nauwelijks kunt verlopen daar op het eiland met enkele paden door de duinen. Fout! Overal lopen paden en paadjes en doordat veel onder water staat, moet je van stukje naar stukje ploeteren. Uiteindelijk dus maar dwars door de duinen weer richting de weg gerend. Helaas zat de hond toen al onder de piri-piri, een of ander kloterig stekelig plantje uit Nieuw Zeeland dat het hier erg goed doet. Helaas kreeg ik het er niet uit maar het leek alsof ze er weinig last van had. Dus toch maar doorgerend dan. Uiteindelijk dus wee rop de weg uitgekomen en de fout gemaakt om toch weer ergens af te slaan door de duinen. Dacht dat ik het nu dan wel zou snappen. Nee dus. Ineens kwam ik uit bij het strand. Erg mooi, daar niet van maar vanaf daar kon ik ook weer niet verder richting het dorpje. Wel aan iemand gevraagd om een foto te maken van zief en mij, dus dat was leuk. Geen idee waarom mensen soms vergeten de onderkant van een dier of mens op de foto te zetten maar het is toch wel leuk zo

klik voor groot



Vanaf daar weer kriskras door de duinen en uiteindelijk weer op de weg uitgekomen.

klik voor groot



Vanaf daar zou ik het echt weten dacht ik. Eerst naar de parkeerplaats, onderweg nog even gekeken op een plattegrond. 3 wandelingen zouden er zijn, drie kleurtjes. Nooit meer ergens terug gezien overigens. Vanaf daar naast het castle.

klik voor groot



Ook aan de andere kant was het bijzonder!

klik voor groot



Dat was geweldig. Mooi aan het water, schaapjes overal en een prima te berennen pad. Erg leuk en de hond vond het geweldig met al die schapen (ze kijkt er niet naar, doet niks).

klik voor groot



Vanaf daar ging het prima en al snel rende ik langs een vogelkijkhut. Dat herkende ik nog van een eerdere wandeling een paar jaar terug. Helaas een hekje waar ik ziva overheen moest tillen maar dat vond ze allemaal best. Stomme schapen ook.

klik voor groot



Uiteindelijk bij een hek uitgekomen waar ik kon kiezen door de duinen of links af langs een hek.

klik voor groot



Het pad was echter onder water en onherkenbaar als pad verder. Dus maar door de duinen terug naar de auto. Al snel bleek dat het allemaal onherkenbaar was door ondergelopen stukken. Het was wel prachtig waar ik allemaal uitkwam!

klik voor groot



Na anderhalve kilometer teruggekeerd naar het hek, want ik wilde toch wel eens richting de auto eigenlijk. Het was lekker om zeker te weten dat de causeway niet onder zou lopen (waar een goede voorbereiding al niet goed voor is) en dat ik in geval van nood gewoon 20 km zou kunnen afleggen. Thuis kom je immers altijd. Ik wist alleen wel dat ik op de weg terug wind tegen zou hebben, dus dat was niet zo'n lekker vooruit zicht.

klik voor groot



Bij het hek aangekomen wist ik het niet meer. Ik wist zeker welke kant ik op moest, ik zag het en ik herkende het ook en ook qua wind kon het niet anders. Maar waar was het pad nou? Uiteindelijk het thuisfront gebeld om te vragen waar ik precies was en of ik goed zat. Ja dat wel... Maar hoe kwam ik daar nou..... Toch dan maar gekozen om kris kras door de modder en het water te lopen. Goed dat ik trailschoenen heb gekocht!

Uiteindelijk weer bij een hek uitgekomen en vanaf daar herkende ik het ook. Een karrepad zou met langs het besjespad moeten voeren en dat klopte ook maar er was bijna niet te lopen. Zelfs niet met gewone schoenen. Uiteindelijk door de struiken gekropen en dat lukte prima.

klik voor groot



Vanaf daar weer in het dorp gekomen en de laatste 5 km gewoon lekker rennend naar de auto afgelegd. Het laatste stukje weer over de causeway. Toch was ik best blij dat ik de auto weer zag staan. Lekker warm en weer richting huis!

klik voor groot



Een rondje met onderbrekingen, maar wel geweldig mooi en ook wel spannend. Mooie foto's deze keer, moest tenslotte enkele keren stoppen. Niet echt voor herhaling vatbaar, maar wel super dat ik dat zo allemaal kan doen, want het is natuurlijk best apart op deze manier.

Maar een volgende keer maar gewoon een rustig rondje over het strand ofzo hoewel ik dan vast weer iets raars tegen kom hier ;-)

Heb net lekker gekookt en behoorlijk wat gegeten. Beessie had ook honger want het was best laat geworden. Net voor het eten even twintig minuten op de grond gezeten met een kammetje om alle piri-piri uit haar vacht te kammen. Dat lijkt aardig gelukt. Op naar de volgende run!

Gegevens:

* totale afstand 15,6 km
* temp 10 C
* gem BPM 140



het lijkt net alsof ik werkelijk overal ben gestopt, maar zodra je even onder een bepaalde snelheid komt, gaat de garmin al op pauze. door water en modder gaat vaak de snelheid er even uit, en dus komen er op de run allerlei rare pauzes. niks aan te doen

rondje in google earth openen

januari 92 km - 2011 totaal 92 km
trailshoes 46 km

gepost door Max op 07:24 PM


Woensdag, 12 Januari 2011

12.01.2011 - high newton beach

Vandaag weer een ander rondje geprobeerd. Van te voren gekeken op Google Earth en afstandsmeten waar ik zou kunnen lopen en hoe ver het zou zijn. Het zou een rondje kunnen zijn vanaf een parkeerplaats bij High Newton, daar het strand op, naar links richting Beadnell, en weer terug. Vanaf de parkeerplaats dan door de duinen over een pad richting Low Newton, en vanaf daar weer terug naar de parkeerplaats. Ongeveer 10 km zou het zijn volgens de website.

Na aankomst al snel de weg gevonden richting het strand. Dat zag er goed uit, geen kip te bekennen en meters strand totdat de zee begon. Prachtig. Het weer was goed, weinig wind en een flauw zonnetje en een temperatuur van rond de 7 graden.


klik voor groot



klik voor groot



Het strand voelde lekker aan en was vrij stevig als ondergrond. Beter dan het strand van Bamburgh overigens. De trailschoenen zijn al lekker ingelopen en lijken prima te lopen. Al gauw kwam ik bij het punt waar in de zomer bijzondere Little terns te vinden zijn. Er staat een huisje van wachten aan het strand en normaal is alles afgezet. Ik was me niet echt bewust dat ik daar uit zou komen. Klein probleempje: er loopt een stroom vanuit het land de zee in en daar kan je - zelfs met laag water - niet met renschoenen doorheen. In de zomer lopen we daar doorheen met laarzen en ook met buitenschoenen kan je er gewoon doorheen. Maar nu dus niet. Hondje vond het prachtig en liep meteen door het water heen....Duidelijk dat je daar niet doorheen kunt.

klik voor groot



Ik moest dus even afbuigen richting de duinen en over de brug lopen die daarvoor gemaakt is. Geen probleem alleen een beetje om.

Uiteindelijk kwam ik bij Beadnell uit.

klik voor groot



Dat was op zich wel grappig want de zee is daar heel anders, wel een normaal strand maar met een soort gaten en allerlei stroompjes vanuit het land. Daar kan je soms ook niet makkelijk doorheen, hoewel ik nu gewoon mijn schoenen eens heb uitgeprobeerd en mijn voeten bleven droog na het doorwaden van het kleine stroompje van de foto

Daarna omgekeerd, weer over de brug bij het vogelhuisje en richting parkeerplaats. Daar aangekomen zaten de eerste 7,5 km er alweer op en omdat het zulk lekker weer was, wilde ik het vervolg rondje van het schema ook wel doen. Dat betekende eerst door of liever gezegd over een hekje. Hondje kon er gelukkig net onderdoor kruipen.

klik voor groot



Alleen werd het al rap een enorme vieze modderboel zonder pad. Op bovenstaande foto staat de hond zielig in de modder. Ze stond helaas net op om naar me toe te lopen toen ik afdrukte, dus er ontbreekt een voetje. Maar ik maak tijdens hardlopen alleen snel kiekjes op plekken waar ik toch even stil moet staan vanwege een helling, water of iets anders dus jammer dan. Vond het wel grapppig, die kop en dan die vieze meuk waar we doorheen moesten. Gelukkig was er water in de buurt!

Daarna kon ik door een hekje en kwam ik op gras uit waar het wel mooi lopen was. Het lag boven de kliffen, de zee onder me. Mooi!

klik voor groot



Hondje op het gras even poseren en lekker doorlopen. Dat stukje langs de zee ging prima, alleen wist ik al dat de terugweg weer over die vieze modderbende zou voeren. Jammer maar helaas, ik moest toch terug naar de auto. Links op de foto hondje nog lekker op het schone gras, rechts voor een hekje met weer vieze modder en plassen.

klik voor groot



Na terugkeer nog even lekker naar het strand teruggegaan om mijn schoenen schoon te maken en de hond. Even lekker op een vlak stukje rennen is ook wel lekker na het hobbelige gebeuren door het gras en de modderpoelen. Op de valreep van de run nog even een kiekje van ons samen gemaakt voor de zee. Toch leuk.



En zo kwam er weer een einde aan de 5e run hier in en rond Seahouses.

Gegevens:

* totale afstand 12,45 km
* temp 7 C
* gem BPM 140



rondje in google earth openen

januari 77 km - 2011 totaal 77 km
trailshoes 31 km

gepost door Max op 04:24 PM


Maandag, 10 Januari 2011

10.01.2011 - seahouses strand

klik voor groot



Vandaag hebben mijn trail schoenen geen meter asfalt gezien. Om 14.30 was ik al op het strand, en deze keer wist ik zeker dat het water langer laag zou blijven. Op de getijdentabel van Holy Island kan ik een beetje zien hoe de zee zal zijn, want dat staat met elkaar in verbinding. Het strand is werkelijk meters breed, maar er zijn twee stukjes met rotsen waar het nu eenmaal makkelijker is om over het strand te rennen dan over de (vlakke) rotsen te wandelen. Deze keer ging alles goed. Het plan was eerst om de auto bij Bamburgh Castle te zetten maar de parkeerplaats bleek dicht buiten de weekenden om. Daarom maar de auto bij Monkshouse geparkeerd, dat is een beetje halfweg en bij het lastige stuk dat eventueel onder water loopt (laag water waar je met normale schoenen gewoon doorheen kunt wandelen maar met renschoenen minder makkelijk). Vanaf daar eerst richting kasteel gelopen.

strand bij bamburgh
foto genomen op 09.01.2011 dus niet tijdens rennen en niet vanaf het strand


Ik ben tot het einde gelopen, waar je eigenlijk niet meer verder kunt vanwege rotsen bij Stag Rock, waar vaak vogels te vinden zijn.

strand bij bamburgh aan einde
foto genomen op 09.01.2011


Daarna terug weer langs het kasteel, lekker over het brede strand weer richting Monkshouse en het stukje met de stenen. Bij Monkshouse is dus altijd water kennelijk, ook als de zee laag is, maar ik heb geen natte voeten gekregen met mijn trail schoenen dus dat is wel prettig. Met normale renschoenen heb je gelijk natte sokken en voeten en dat is erg onplezierig. Bij mooi weer (zoals gisteren toen de foto genomen werd) heb je prachtig uitzicht op de Farne Islands (met puffins die je in de zomer met de boot kunt bezoeken en zeehonden die je in de winter kunt bekijken). Er lopen weinig mensen in deze tijd van het jaar, dus het is super rustig.

strand bij bamburgh
foto genomen op 09.01.2011



Daarna richting Seahouses gelopen en aan het einde weer terug richting de auto. Er was weinig wind, en onderweg heb ik maar een paar spatjes regen gehad dat niet doorzette. Ik heb ontzettend geluk tot nu toe met het weer.

Ziva vond het helemaal geweldig, en rende vrolijk rond met een stok. Aan het einde van de run nog lekker even met haar gespeeld op het strand bij het water en deze keer was ze eindelijk een beetje moe. Ik was ook opgeladen en blij. Op naar de volgende run, dan weer eens ergens anders proberen.

Gegevens:

* totale afstand 10 km
* temp 3 C
* gem BPM 140



rondje in google earth openen

januari 65 km - 2011 totaal 65 km
trailschoenen 19 km

gepost door Max op 06:40 PM


Zaterdag, 08 Januari 2011

08.01.2011 - seahouses strand en weg

Vanmorgen eerst over het strand paardgereden. Ik had al gezien tijdens de wandeling met de hond dat de zee heel laag stond. Ook tijdens paardrijden was het water laag en kon je overal heen. Tijdens mijn run was het water al heel erg hoog, en dat maakte dat er weliswaar strand genoeg was, maar dat ik niet meer over het strand terug kon naar Seahouses. Dat komt alleen door een inham bij Monkshouse, waar veel rotsen zijn die dan onderlopen. Maar goed, ik zag wel gelukkig ergens waar ik een stukje af kon snijden en door de duinen naar de weg kon komen, zodat ik niet helemaal naar Bamburgh hoefde te rennen. Dat is wel een mooi rondje, maar niet voor een dag als vandaag met wind en andere activiteiten zoals 2 uur paardrijden en zwemmen. Alles met mate zoals dat heet.

Het stukje over de weg richting strand was een beetje glad al dooor opvriezend water. Het strand was prima, wel wind tegen en over de weg heb ik vrij snel gelopen omdat ik zo snel mogelijk weer van de weg af wilde zijn. Toen ik door de duinen richting de weg leip, kwam ik op een gegeven moment op een koeienveld, en daar ben ik dan maar overgestoken. Mijn nieuwe trail schoenen kwamen dus goed van pas door het water, door de velden en de modder.

De schoenen liepen wel goed eigenlijk al is het een beetje alsof je op noppen loopt en aan de weg kleeft als je op asfalt loopt. Maar dat went snel en ik had nergens last van verder.

Gegevens:

* totale afstand 8,9 km
* temp 3 C
* gem BPM niet gemeten

rotsen
hier kan je dus niet overheen rennen met hoog water maar moet je even lopen




rondje in google earth openen

januari 55 km - 2011 totaal 55 km

gepost door Max op 07:17 PM


Vrijdag, 07 Januari 2011

nieuwe schoenen

Begin december nam ik de nieuwe Asics Gel Kayano 15 in gebruik die ik op Ebay nog had kunnen kopen in april, toen het paar dat ik in maart 2009 aanschafte lekker bleek te zitten. Mijn Saucony paar van februari bleek geen succes omdat ik daar (misschien) trombose van kreeg. In ieder geval droeg het bij. Er zat iets hards aan de linkerkant van de schoen aan de buitenzijde en dat heeft waarschijnlijk steeds tegen die vaten zitten drukken. Hoe het ook zij, de Saucony weer terug en de Asics erin. Omdat die schoenen goed bleken, heb ik snel een tweede paar op voorraad gekocht tegen een lagere prijs.

Maar nu mijn 'voorraad' schoenen op is, en de schoenen hier in de UK veel goedkoper zijn, toch maar de stoute schoenen aangetrokken om te kijken naar een nieuw paar voor de voorraad. Met mijn andere paar heb ik dus een maand of 8 gedaan.

Eerst gezocht naar de Kayano 15 maar die is nergens meer te krijgen. Er is al een 16 en zelfs een 17 is uitgebracht al, hoewel niet overal even goed verkrijgbaar. Eerst eens de 16 aangetrokken en die zaten als een soort slof, niet echt lekker (vond ik).



De 17 had ik ook al aangehad en leek lekkerder te zitten. Gisteren met de oude 15 en mijn eigen rensokken nog een keer alles gaan passen en inderdaad zat de 16 voor geen meter en leek de 17 goed te zitten. Ik ben weliswaar enkele keren door de winkel gerend tussen alle rekken door maar je kunt het pas echt voelen als je er langer op rent natuurlijk.



Eerst overigens nog even gekeken naar de Gel 2160 want die zouden ook goed zitten. Ik vond ze minder lekker dat de Kayano. Toen zag ik ineens dat ze ook de Trailschoenen hadden van de 2160 en later zag ik ook nog andere Goretex trailschoenen en kwam ik uit op de Trabuco 13 G-TX. Ja, het is een hele wetenschap want de ene heeft een diepere hiel, meer of minder gel, wel of niet voor overpronatie etc etc. Maar gek genoeg zat de Trabuco heerlijk. Ik kan me vergissen, want ik ken het model niet maar het leek super lekker te zitten met veel gel in de hak waardoor je bijna zonder stampen kunt rennen. Ik ben dus erg benieuwd. Uiteindelijk ben ik dus met twee paar schoenen de winkel uitgegaan (kosten bijna gelijk aan een paar in Nederland). Ik ga straks richting strand met de nieuwe trail schoenen. Kijken of ik droge voeten kan houden door de plassen en door het water. Want de trailschoenen gaan dus nu naast de Kayano 15 gebruikt worden bij regen en door bos. Niets is viezer dan met renschoenen door de regen te lopen zodat je natte sokken krijgt, dus ik ben erg benieuwd.

gepost door Max op 10:31 PM


Donderdag, 06 Januari 2011

06.01.2011 - seahouses

Vanmorgen om 11 uur eerst lekker paardgereden. Dat was 9 maanden geleden en weer erg leuk. Deze keer had ik van te voren een boek gelezen over fouten en hoe deze te vermijden en dus bakte ik er werkelijk niets van in het begin. Paardje snapte niet wat ik wilde en ging lekker niet in draf of galop. Zaterdag een 2 uur strandrit dus dat is weer erg leuk.

Na het paardrijden lekker gegeten en anderhalf uur later van start voor een niet al te lange run. Gisterenavond ook weer lekker ruim een uur gezwommen en dat ga ik vanavond ook weer doen.

Het weer was helemaal niet slecht, toen ik vertrok klaarde het ineens op en liep ik zelfs in het zonnetje. Deze keer koos ik voor een route richting het strand maar helaas was het water zo hoog dat ik niet door kon lopen tot Bamburgh over het strand. Bij Monkshouse moest ik er dus weer vanaf en na even nagedacht te hebben of ik links of rechtsaf zou slaan, koos ik voor terug richting Seahouses. Ik kan daar deels over een soort fietspad lopen. Minder leuk voor de hond want die moet aan de riem. Daarna dwars door Seahouses, achter bij de manege langs en een toegift rondje om de kilometers vol te maken en daarna weer terug richting de cottage. Een kort rondje (8,5 km) maar over de weg met prima snelheid.

Gegevens:

* totale afstand 8,5 km
* temp 4 C
* gem BPM 136

bamburgh castle




rondje in google earth openen

januari 46 km - 2011 totaal 46 km

gepost door Max op 05:45 PM


Dinsdag, 04 Januari 2011

04.01.2011 - seahouses

Mijn eerste rondje aan de oostkust van de UK in Seahouses. Ik liep hier al een keer een week in maart 2010. Nu doe ik een minuut per kilometer korter over dit traject. Het is maar een klein rondje over de weg door de weilanden. Redelijk saai omdat de heggen vrij hoog zijn en er verder weinig te zien is. Als je de hoek omslaat en naar boven loopt richting Bamburgh, zie je wel het kasteel liggen en dat is op zich fraai maar heb ik nu al enkele keren gezien, dus dat plezier is er een beetje af. Het was ook onderweg enorm nat en ik kon ergens niet doorlopen maar moest door de modder. Op die manier raakte ik dus ineens mijn 10 km per uur tempo kwijt maar het is toch niet gek. Er stond onwijs veel wind en het liep niet heel erg lekker.

toegevoegd omdat ik nieuwsgierig was waarom het nou eigenlijk niet lekker ging, heb ik eens kritisch gekeken naar het weer. in schotland was de luchtvochtigheid op alle routes rond de 65%. De wind varieerde rond de 2 km per uur (niets dus). Hier in Seahouses was de wind vandaag rond de 15 km per uur (veel meer dus) maar de luchtvochtigheid rond de 85%. Dat is dus veel hoger en minder aangenaam voor mensen zoals ik met een longprobleem. Nu snap ik ook goed dat ik in Schotland dus kon lopen zonder grenzen (voor mijn gevoel dan). Wat een verschil in klimaat!

Overigens vandaag ook op pad geweest voor schoenen. Ik heb hier in schotland mijn nieuwe schoenen in gebruik genomen en zo staan de eerste 140 km er alweer op. Na maximaal 1.500 km zitten de kilometers er weer op en schoenen zijn achterlijk duur in Nederland. Hier betaal je 80 pond voor schoenen die in Nederland 160 (net in de aanbieding voor 120 gevonden) kosten. Dat is dus nogal een verschil. Alleen loop ik nu op Kayano 15 en is inmiddels de 16 en 17 uit die erg verschillen met de 15. Ik weet niet zeker of ik niet gewoon nog ergens een 15 moet zoeken.... Want ik weet nu dat de Saucony die ik in maart 2010 had gekocht een probleem vormde met mijn rare vaten en de nieuwere Kayano's lijken ook hoger aan de achterkant en de zijkant. Moet dus nog even nadenken wat nu wijsheid is. Ik was nu in ieder geval erg blij dat ik de nieuwe Asics Kayano 15 al in de kast had staan.



Nu een nieuw rondje zoeken, want dit wordt erg saai op deze manier!

Gegevens:

* totale afstand 7,2 km
* temp 6 C
* gem BPM 130



rondje in google earth openen

januari 37 km - 2011 totaal 37 km

gepost door Max op 11:05 PM


Zondag, 02 Januari 2011

schotland overzicht

In Google Earth alle routes achter elkaar geplaatst. Totaal 110 km.




110 km rondje in google earth openen

gepost door Max op 04:30 PM


02.01.2011 - glen lonan

Laatste rondje hier, want morgen gaan we richting Oostkust van de UK. Dat zal wel heel anders zijn want het is daar een stukje vlakker dan hier. Vandaag kreeg ik ook echt genoeg van het klimmen en dalen. Maar de route door de Glen was weer ontzettend mooi. Ik moest me echt inhouden om terug te keren om naar de auto te gaan want het was zo onwijs lekker en mooi. Maar ik had de auto 3 km van de splitsing gezet, en dus moest ik ook weer eens terug natuurlijk. In ieder geval een fijn rondje en zo komt er een einde aan mijn rondjes in schotland. Hondje vond het ook lekker ;-) Ik zal in een aparte post het totaal overzicht plaatsen van Google Earth zodat alle rondjes erin staan. Uiteindelijk volgt alles op elkaar en sluit alles aan, dat is wel leuk. Totaal liep ik hier 110 km in 8 keer als ik me niet vergis.

Eerst maar eens het eerste stuk doen, dat was een beetje somber omdat de zon achter de bergen verdwenen was.

klik voor groot



Zief vond het allemaal best. Omdat ik een nieuw stukje erbij deed deze keer, was ik benieuwd wat ik nou eigenlijk achter die top zou tegenkomen. Dat was een mooi uitzicht op een meer!

klik voor groot



Omdat het maar door bleef stijgen, toch maar weer teruggekeerd en richting Taynuilt gerend. Dat kende ik en het uitzicht daar is werkelijk prachtig. Heel wijds.

klik voor groot



klik voor groot



Uiteindelijk tot de koeien gelopen en toen moest ik toch echt weer terug. Ik had wel honderd kilometer kunnen lopen voor mijn gevoel. Een mooie omgeving maakt echt uit hoe het gaat en hoe je het ervaart.

Gegevens:

* totale afstand 15,2 km
* temp 1 C
* gem BPM 142



rondje in google earth openen

januari 30 km - 2011 totaal 30 km

gepost door Max op 04:29 PM


Zaterdag, 01 Januari 2011

01.01.2011 - barcaldine forrest

Vandaag het eerste rondje in 2011. Toen ik de 29e richting Barcaldine liep vanaf het Sealife Centre, kwam ik in een mooi bos terecht. Toen we daar later een stukje gewandeld hebben, zagen we allerlei folders in de bakken zitten van wandelingen en fietsroutes in de omgeving. Tot mijn verrassing bleek er ook een fietsroute te bestaan vanaf de Sandpit, de parkeerplaats waar ik langs was gelopen vanaf Bonawe op 27 december. De route was 9 km, dus met een verlenging ergens heen, zou ik wel rond de 15 km uit moeten kunnen komen. Eerst dus de route gedaan en dan viel niet mee. De grond bestaat uit keien die ervoor zorgen dat je vooral erg op moet letten waar je je voeten zet om niet al te veel om te zwikken. Klimmen gaat nog wel, maar naar beneden rennen gaat moeizaam omdat ik rustig loop om niet naar beneden te rutschen.

klik voor groot



klik voor groot



Ik zag net op het hoogteprofiel dat ik later zal toevoegen dat ik ruim 150 meter moest klimmen en dus ook 150 meter naar beneden moest lopen. De snelheid was er dus wel een beetje uit en ik was blij dat ik na de route even over de weg kon lopen richting het bos waar ik al eerder was geweest. Onderweg naar het bos even afgeslagen een bospad in, maar daar kwam ik helaas bij een watertje uit dat ik niet kon oversteken met mijn renschoenen aan. Terug dan maar en weer de route verder gelopen, weer langs die rare camping met het hek eromheen. In het bos daar aangekomen een klein rondje gemaakt en vanaf daar weer terug naar de Sandpit parkeerplaats. Precies 15 km gelopen met een prima temperatuur en zonder wind.

klik voor groot



klik voor groot



barcaldine forrest


Alle routes - behalve die door de Glen - sluiten nu op elkaar aan. Vanaf het huisje naar de Priory, daarna van de kerk naar de splitsing bij Bonawe, van de splitsing bij Bonawe door de bergen richting Barcaldine, langs de Sandpit een stukje door, daarna vanaf het Sealife center richting Bonawe en naar het bos bij Barcaldine en deze route vanaf de Sandpit naar het bos bij Barcaldine. Als ik thuis ben zal ik de routes in Google Earth laden zodat ze allemaal in één plaatje komen. Dat zal wel een grappig gezicht zijn.

Morgen of maandagochtend nog een rondje door de Glen. Lekker zonder keien en zonder al teveel heuveltjes. Ik heb het nu wel even gehad met die fietspaden met keitjes en klimmetjes. Op en neer gaat nog wel maar alleen maar klimmen achter elkaar en dalen zonder dat je lekker kunt doorrennen gaat toch een beetje vervelen en is bovendien ook vragen om een blessure. Maar de bossen en omgeving hier.... het is echt volop genieten!

Gegevens:

* totale afstand 15 km
* temp 3 C
* gem BPM 140



rondje in google earth openen

januari 15 km - 2011 totaal 15 km

gepost door Max op 02:50 PM