Runnerslog





December 2012
ZMDWDVZ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     


[Archief]
Eerder:

Maart 2014
Februari 2014
Januari 2014
December 2013
November 2013
Oktober 2013
September 2013
Augustus 2013
Juli 2013
Juni 2013
Mei 2013
April 2013
Maart 2013
Februari 2013
Januari 2013
December 2012
November 2012
Oktober 2012
September 2012
Augustus 2012
Juli 2012
Juni 2012
Mei 2012
April 2012
Maart 2012
Februari 2012
Januari 2012
December 2011
November 2011
Oktober 2011
September 2011
Augustus 2011
Juli 2011
Juni 2011
Mei 2011
April 2011
Maart 2011
Februari 2011
Januari 2011
December 2010
November 2010
Oktober 2010


Reviews gadgets & gear:





Het weer:



Foto's:



Food/Health: Afstanden meten: Loopmuziek: GPS/Garmin: Logs & Info: Evenementen:

wie ben ik?


Temperatuur:

Click for Rotterdam, Netherlands Forecast


Zoeken



waar liep ik?



runs

Maandag, 31 December 2012

31.12.2012 - terugblik 2012

VOLGT

gepost door Max op 11:39 PM


31.12.2012 - fearnoch - 8 km

Vanmorgen weer zitten dubben welke schoenen ik nu moest houden. Ik koos al voor de new Balance Minimus MT10, maar welke maat? Na veel gedoe toch gekozen voor de grotere maat en dan natuurlijk ook even op pad voor een eerste rondje om de nieuwe trail schoenen te proberen. De Peregrine 2 gingen enkele weken al direct retour, dus dit zijn uiteindelijk de nieuwe trail schoenen geworden. Heel laag bij de laterale malleolus en dat is belangrijk voor mij. Verder zijn het net sloffen eigenlijk.

Ik koos voor het rondje bij Fearnoch, en wilde dat verkorten tot een baby rondje door het rondje richting het gehuchtje deze keer over te slaan en de gele route te nemen. Dat bleek uiteindelijk niet echt een goed idee vanwege de ondergrond, maar inmiddels weet ik hoe ik eventueel wel een korter rondje daar kan lopen.

Deze week staat eigenlijk als doel een rondje op Kerrera Isle op het programma, en R. converteerde mijn gpx bestandje naar een tcx bestandje zodat ik de route direct in de Garmin kan inlezen. Ik ben ontzettend benieuwd hoe het daar zal zijn, maar een beetje lekker weer voor een paar mooie plaatjes is dan wel leuk, dus vandaag dan eerst maar even door het bos.

Wat was het weer gaaf. Terwijl ik dit tik, wil ik zo weer vertrekken voor een nieuw rondje. De lucht is hier zo schoon, ik kan hier volgens mij wel uren blijven lopen. Niet dat het echt gemakkelijk is, want ook op deze run begin je met een klimmetje van 31 naar 150 meter in de eerste 3 kilometer. Dat is toch wel even wennen in vergelijking met Nederland. Maar inmiddels krijg ik er al aardigheid in en speel al een beetje voor klimgeit ook al gaat het langzaam maar gestaag. Deze keer heb ik gewoon de hele klim achter elkaar gedaan zonder stoppen en dat viel erg mee eigenlijk. Het is gewoon eigenlijk geweldig dat ik dit kan en er nog van geniet ook! Super!!!



Woef vond het ook weer leuk natuurlijk en hobbelde vrolijk me me mee. Terwijl ik dit tik, ligt ze heerlijk te maffen op haar bedje. Zij doet het beter dan ik. Actief geweest en dan even lekker slapen.


klik voor groot



Omdat ik de route al eens gedaan had en al foto's had gemaakt, besloot ik gewoon lekker verder te hobbelen. Ik genoot en de nieuwe schoenen zaten ook eigenlijk wel lekker. Ik weet nog niet of ik helemaal onder de indruk ben van de grip op rare ondergrond, maar dat moet ik maar zien op ander terrein. Ik had nu vooral steentjes en rommel als ondergrond en geen modder. Klimmen ging lekker op de voorvoet (dat moet ook wel met dit percentage stijging) en dan zijn soepele schoenen fijn. Maar de Kinvara 3 doen het ook prima en zitten ook lekker. Ik denk wel dat de zool iets meer bescherming geeft tegen de scherpe steentjes hier dan van deze nieuwe Minimus.

Op een gegeven moment moest ik even opletten waar ik nu precies over zou moeten gaan op de gele wandelroute en ik koos dus verkeerd helaas. Mooi hoor, zo vlak langs het water, maar een pad dat net voorzien was van enge scherpe rotsstukken die scherp waren, zowel voor mij als voor woef. Ik heb een keer keihard iets geroepen toen ik mijn enkel verzwikte. Woef keek verschrikt om en hobbelde ook moeizaam over het pad. Terugkeren dan maar? Maar ik ging ervan uit dat het maar een klein stukje was en uiteindelijk kwamen we bij een bruggetje en werd het inderdaad weer wat beter.




Mooi was het wel zo langs het watertje, maar op deze manier had ik net zo goed het hele pad langs Fearnoch kunnen nemen, ook al zou dat behoorlijk modderig zijn nu vanwege de regen van de afgelopen dagen. Maar goed, ik koos nu eenmaal dit pad, dus voort dan maar. Uiteindelijk kwam ik weer op de weg en moest ik kiezen welke kant ik op zou gaan. Dat deed ik op zich goed, maar waar nou de rest van de gele route was gebleven snap ik nog steeds niet. Ik liet me leiden door een bordje met een P en dacht dus dat ik er toen al bijna was.

Uiteindelijk herkende ik de afdaling die we altijd wandelen met de hond als laatste wandeling van de dag en wist ik wel dat het goed zat. Woef is ook niet echt een goede spoorzoeker geloof ik, maar we kwamen uiteindelijk weer keurig bij de parkeerplaats uit na een kleine 8 kilometer. Nou ja, niet helemaal de 5 die ik gepland had als ommetje maar het was geweldig en ik had zo weer willen vertrekken voor ronde nummer 2. Maar ja... wijsheid voorop. Morgen gewoon weer een rondje.







Op naar de volgende ronde. Ik ben zo benieuwd naar het rondje over Kerrera. Dat moet erg mooi zijn daar en ik was er nog nooit. Maar ik zit vast aan de pont tijden, dus moet ik het well een beetje plannen. Ik heb gelukkig nog enkele dagen. Ik vrees dat ik bijna iedere dag ga lopen deze laatste dagen. Zondag staat er pas weer een assignment op het programma. Voor nu dan maar rustig aan en genieten. Vanaf volgende week dan weer even was gas terug qua omvang en netjes het schema vervolgen.

Gegevens:

* totaal 7,8 km
* temp 6



rondje in google earth openen

dec 158 km - 2012 totaal 2.132 km

kinvara 3 - 349 km
minimus - 8 km

gepost door Max op 06:37 PM


Zaterdag, 29 December 2012

29.12.2012 - assignment 15: 25 km door glen lonan

In 2009 liep ik hier voor het eerst langs het Loch Etive. Geweldig ervaring en met prachtig weer ook nog eens. Strakblauwe lucht en heerlijk zonder wind. In 2010 was het ook fantastisch om te lopen hier en kon ik natuurlijk alweer wat verder lopen. Ik ging toen voor het eerst in Glen Lonan lopen en maakte een achtje rond de auto. Dat was voor mij een enorme prestatie en de allereerste 20 km ronde zat er toen op. Ik liep toen ook met de hond en ik moest haar toen steeds over de wildroosters heen tillen. Een dubbele work out dus. Toen lonkte de Glen al om eens helemaal door te lopen vanaf Taynuilt en dan terug naar de cottage. Dat zou wel iets meer zijn, maar misschien wel te doen. Ik durfde het toen niet aan, en hoopte dat het in de winter van 2011 er dan van zou komen. Dat gebeurde niet, want het was vorig jaar noodweer en toen liep ik slechts eenmaal door de glen. Maar dit jaar zou het er dan toch maar eens van moeten komen omdat het schema een 25 km rondje in petto had voor me.

Ik vond het best spannend, want ik zou toch echt door moeten lopen, want een terugweg is er niet als je eenmaal begonnen bent. Op zich is het een gewone weg en dus niets spannends qua enge stenen of raar terrein, het is alleen de afstand in combinatie met de wind en de regen en hagel en de op en neer gaande weg die ik nou niet echt gewend ben natuurlijk. Tot nu toe is de langste afstand van het schema waar ik mee bezig ben rond de 33 km, dus op zich kon ik vol goede moed vertrekken.

Thuis eerst dubben of de hond wel of niet mee zou gaan. Ik vond het wel erg lang en ik was toch bang voor haar voetzolen. Maar ongezellig zou het wel zijn en de route leent zich prima voor een losloop rondje en ze zou ook over het gras kunnen hobbelen en lekker haar eigen tempo kunnen zoeken. Eerst besloot ik dus om haar niet mee te nemen en de taxi werd gebeld om me naar het begin punt te brengen in Taynuilt. Toen we eindelijk een taxi hadden gevonden, was ik ook klaar om te vertrekken. Rugzakje met water, wat gelletjes en fototoestel. Toen de taxi voor kwam rijden wilde ik de hond eigenlijk toch wel meenemen omdat haar zooltjes er prima uitzagen. Gauw dus alles extra ingesmeerd met potenwax om te beschermen tegen de regen en richting de taxi met de chauffeur die wat vreemd opkeek van mijn outfitje. Hij vond het maar gek wat ik wilde gaan doen. Woef zat voor me op de grond voorin en vond het alllemaal wel spannend. Ik ook eerlijk gezegd. Het was zo anders dan normaal.

We zijn even van de hoofdweg afgereden richting de Glen, en achteraf vond ik dat wel jammer, omdat ik toch niet helemaal uitkwam qua afstand en uiteindelijk woef in het huisje heb afgezet en zelf nog een paar kilometer verder ben gelopen. Op die manier was het misschien wel heel goed voor haar voetjes en voor ik kwam toch aan de afstand.

Maar eerst het begin. Even snel een foto gemaakt hoewel het ineens ontzettend grijs was geworden. De regen zou ook al snel met bakken uit de hemel kletteren en het waaide ook aardig.

klik voor groot










Het liep eigenlijk best soepel ook al loopt het begin eigenlijk alleen maar langzaam omhoog. Rustig aan beginnen, dan komt alles goed en ik genoot met volle teugen. Ik was goed gekleed dus het weer deed me weinig eigenlijk. Ik hoopte dat de hooglanders na enkele kilometers in het gebied zouden staan om te bewonderen! Helaas stond er geen enkele hooglander en dat vond ik wel heel erg jammer. Het hagelde op een gegeven moment zo hard dat ik ook niet kon horen of er ergens een dipper rondvloog maar het is en blijft mooi. Ergens zag woef nog twee herten en ik gelukkig ook want in de haast had ik de fluit vergeten mee te nemen om haar bij me te houden als ze er ineens vandoor zou gaan. Maar nu zag ik ze ook springen en kon ik dus roepen dat ze niet weg mocht.

klik voor groot




De kilometers vlogen eigenlijk voorbij en voordat ik het wist was ik alweer op 'bekend terrein' waar ik al eerder stukken had gelopen. Het viel me wat dat betreft een beetje tegen. Misschien doordat de afstand eigenlijk niet meer bijzonder is, of omdat ik toch het hele gebied al in stukken heb gelopen, ik weet het niet precies. Misschien door de ervaring van de geweldige route door het ruige terrein na Bonawe waar ik eergisteren liep. Dat laatste zou ook heel goed kunnen, misschien ben ik gewoon een stapje 'verder' inmiddels en is dit niet meer een echte uitdaging. Maar genieten blijft het, want het is een geweldige omgeving om te lopen zelfs met pestweer. Overigens werd het soms weer droog en scheen even het zonnetje, dan hagelde het weer dus er was niet echt iets zinnigs over te zeggen. Het kon me ook weinig schelen eigenlijk.

klik voor groot





Ik vond het ook ontzettend jammer dat er geen hooglanders te zien waren want die zijn zo geweldig. Maar goed, ook de schapen lieten zich nauwelijks zien helaas dus moest ik het met mijn hobbelende woef doen en dat was ook gezellig. Ik zag wel een aantal buizerds die zich weliswaar niet lieten fotograferen maar die wel goed te bekijken waren. Dat was weer een beetje troost.

Heel bijzonder vond ik het dat woef deze keer prima over de wildroosters kon komen. Als we bij een cattle grid kwamen, stopte ik even en dan liep zij er voorzichtig overheen. De ene voet op een dwarsstuk en dan de andere voet. Ze zakte er dus niet tussendoor zoals twee jaar geleden. Toen schrok ik me rot, want volgens mij kan een hond gewoon een poot breken op deze manier. Maar nu ging het dus prima en hoefde ik haar ook niet te dragen.

De kilometers gingen in rap tempo voorbij. Het verbaasde me echt en misschien voelde het daarom ook wel 'niet echt'. Omdat het te gemakkelijk ging ofzo. Geen idee. Maar voordat ik het wist kwam ik bij het laatste stukje waar een verdwaalde 'normale' koe op de weg stond toen ik naar boven wilde klauteren. Dat bleek achteraf een enorme groep te zijn, maar toen ik er langs hobbelde regende het inmiddels hard en liet ik de camera maar in mijn zak zitten.

klik voor groot



Daarna hobbelden we de glen alweer uit en moesten we nog even over de brug richting North Connel. Dat is een oude spoorbrug en best bijzonder om te zien en nu liep ik daar dus voor het eerst overheen in plaats van in de auto te rijden. Onder de brug is een bijzondere kolkende massa, Falls of Lora. Heel vreemd en het maakt ook erg veel lawaai.

klik voor groot





Zoals gezegd liep ik daarna eerst naar de cottage terug en heb de hond naar binnen gedaan en ben zelf nog enkele kilometers verder gehobbeld. Het was inmiddels droog en vrij aardig weer geworden eigenlijk. Alleen viel dit laatste stukje me zwaar. Ik was er immers al voor mijn gevoel en nu wilde ik alleen de kilometers nog even volmaken voor het schema. Prima, ook goed voor een stukje mentale training maar uiteindelijk was ik blij dat ik weer bij het huisje terug was. Ik was totaal niet moe en had gelukkig nergens last van, ondanks de afstand in combinatie met de klimmetjes.





Op naar de volgende ronde!

Gegevens:

* totaal 25,3 km
* temp 5
* pace 6.50 min/km (RWR/foto's maken, ratio 2'/20")
* HR average 145 (max 162)
* average cadence 80 (RWR max 87)



rondje in google earth openen

dec 150 km - 2012 totaal 2.124 km

kinvara 3 - 349 km

gepost door Max op 07:22 PM


Donderdag, 27 December 2012

27.12.2012 - bonawe langs loch etive - 14,5 km

Gisteren zijn we gaan wandelen na mijn babyrondje in het bos omdat het zulk ontzettend mooi weer was. Omdat het me mooi leek om langs het meer te blijven, kozen we om te gaan zoeken naar het wandelpad langs het meer vanaf de quarry bij Bonawe. Vorig jaar kon ik daar niet lopen vanwege de modder, en eerder hebben we daar gestaan en snapten we totaal niet waar het pad nou eigenlijk liep.

Maar dit jaar lukte het dan toch en nadat we door de quarry waren gelopen, begon dan toch een schitterend wandelpad langs het meer met adembenemende uitzichten. Dat beloofde dus veel goeds voor een run en ik kon niet wachten om daar vandaag de run te gaan doen.



Ik kan maar een ding zeggen: fantastisch. Toen ik daar aan het lopen was, wist ik weer helemaal waarom ik hardlopen zo geweldig vind. Waarom ik mijn best doe om wat sneller te worden en de afstanden uit te breiden. Want dit is waar je het voor doet. De vergezichten, de natuur en het overweldigende gevoel als je hier loopt. Ik dacht op een gegeven moment 'I am alive'. Hier doe ik het allemaal voor. WOW.

Maar laat ik bij het begin beginnen.

Eerst de auto geparkeerd bij de quarry. Inmiddels weet ik dat je kunt doorrijden tot de hekken, zodat je wat dichter bij de start van het pad kunt komen en niet het hele terrein hoeft over te steken. Het ziet er een beetje griezelig uit eerlijk gezegd en het is dat ik weet wat me te wachten staat aan natuurschoon dat ik even doorzet, want het voelt allemaal creepy en ik ben blij dat ik met woef loop. Het is ijskoud en de wind striemt in mijn gezicht. Vreemd dat het hier altijd zo anders is dan 15 kilometer verder waar het huis staat. Eerst maar eens weer richting het pad hobbelen dan maar. De camera laat ik in mijn hand zitten, want ik vrees dat ik heel wat foto's ga maken op deze run.

klik voor groot





Daarna even afdalen door een beetje modder maar dat stelt weinig voor en al snel doemt de eerste besneeuwde bergtop op in de verte. Mooi! Ontzettend jammer dat er geen mooie strakblauwe lucht is, want dan zou het werkelijk adembenemend zijn hier met de vergezichten. Nu zijn de bergtoppen wel gewoon goed zichtbaar, maar lijkt het op de foto's allemaal somberder dan het was.

klik voor groot





Het is zo ontzettend mooi allemaal, eigenlijk komt er na elke bocht wel weer iets anders om 'wow' van te zeggen. Het meer ligt redelijk dichtbij, maar op een gegeven moment loop je echt langs het water en hoor je het water klotsen tegen de rand. Je kunt gewoon met je hand in het meer als je zou willen en dat voelt gek. Het is immers een immens en ijskoud meer, en ineens loop je daar zo dichtbij!

klik voor groot







Woef vindt het geweldig. Kennelijk ruikt het hier lekker met allerlei nieuwe luchtjes, want ze is vrolijk voor me uit aan het hobbelen en heeft het reuze naar haar zin zo samen.

Dan lopen we ineens richting een hek en gaan we erdoor. Daarna stokt mijn adem in mijn keel. Een immense glen ligt voor me, met het meer, en overal om me heen bergkammen en besneeuwde bergtoppen. Ik kan niet beschrijven hoe ik me voelde toen ik daar aan het hobbelen was. Als een nietig poppetje op renschoenen tussen die immense bergen en de ruige natuur. Wat bijzonder en waarom heb ik dit gebied vorig jaar niet ontdekt? Hier doe ik het allemaal voor. Dat ik hier kan lopen, kan kijken en kan genieten. Moe ben ik nog lang niet, het enige probleem is dat ik weer dezelfde weg terug moet en ik simpelweg dus niet uren en uren kan blijven lopen omdat ik ook weer terug moet. Bovendien heb ik niets bij me, geen water en geen voeding, dus ik zal op een gegeven moment toch echt weer terug moeten. Maar wat staat me nog meer te wachten? Wat is er na de volgende bocht? Wat ga ik zien en voelen?

De foto's kunnen niet echt vatten wat er om je heen te zien is, maar ik doe een poging met enkele beelden en panorama's. Het loont de moeite om te grote afbeeldingen aan te klikken.

klik voor groot en gallery













Na het open stuk tussen de bergkammen, kwam ik ineens in een soort bos terecht. Totaal onverwacht maar erg fraai. Lekker zandpad waar je prima overheen kon rennen en wat ook een verademing moest zijn voor woef na al die stomme stenen. Gelukkig doen haar voetzolen het goed deze keer, maar voor iedere run worden ze ook uitgebreid gelakt met neats foot oil.

klik voor groot



Hoewle ik erg benieuwd was naar het bos, besloot ik toch maar terug te keren omdat ik dan ongeveer 15 km erop zou hebben als ik weer bij de auto zou zijn. Bovendien had ik ook geen enkele dekking met de telefoon en zonder water of wat dan ook is dit misschien toch niet helemaal het juiste gebied om helemaal onvoorbereid verder te gaan sukkelen deze trip. Bovendien leek het ook ineens kouder en grijzer te worden dus was het helemaal een mooi moment om terug te keren.

Al snel liepen we eerst weer door het fraaie open gebied tussen de bergkammen en langzaam weer richting het pad langs het meer.

klik voor groot



Tot mijn verrassing zag ik ineens kleine sneeuwvlokjes dwarrelen en was ik blij dat we waren omgekeerd. Er was geen wind, dus echt koud was het niet, maar je voelde toch een soort koude luchtstroom.

Op de terugweg heb ik natuurlijk bijna geen foto's meer gemaakt maar heb ik lekker doorgedieseld en alleen maar genoten van al het moois om me heen. Ik zal deze loop niet snel meer vergeten. Zo mooi, zo wijds en je voelt je zo nietig in die wijdse ruige natuur. Echt super. Qua terrein en profiel was het ook prima. Het gaat wel wat glooiend heen en weer, maar niet van die steile klimmetjes zoals in de afgelopen dagen. Wat dat betreft dus ook fijn om te lopen.

klik voor groot



Al snel liepen we weer richting de quarry en waren we bijna bij de auto.

klik voor groot



Gelukkig had ik eten meegenomen voor woef want zij kreeg alsnog een uur te laat haar eten. Gulzig at ze dus haar bakje leeg en was ook weer blij!

klik voor groot



Het was in een woord geweldig. Zaterdag staat er een 25 km loop op het programma en ik zou de run graag in dit gebied doen. Maar zonder woef durf ik er niet te lopen, dat staat vast. Ik twijfel of ik haar over dit terrein op die afstand mee kan nemen. Anders wordt het dwars door Glen Lonan in mijn eentje. Ik zou dan de taxi nemen naar het startpunt en de hele glen doorsteken. Dat is ongeveer 27 km als ik het goed heb uitgemeten. Dit staat op zich al op mijn verlang lijstje sinds 2010 dus misschien een mooi moment om dat dan te doen. Maar ik blijf nieuwsgierig wat er nu na het bosje te zien is allemaal.



Gegevens:

* totaal 14,5 km
* temp 2
* pace 7.06 min/km (RWR/foto's maken)
* HR average 141 (max 169)
* average cadence 80 (RWR dus niet slecht, max 87)



rondje in google earth openen

dec 124 km - 2012 totaal 2.099 km

kinvara 3 - 323 km

gepost door Max op 10:25 PM


Woensdag, 26 December 2012

26.12.2012 - the sandpit - 5,5 km

Een baby rondje dan maar tussendoor vandaag omdat het zulk fantastisch weer was. Heerlijk zonnetje en geen wind. Supper dus. Ik deed dit rondje vorig jaar ook een paar keer als kort tempo rondje als het erg hard waaide en het daar redelijk veilig was.

Ik wandelde hier gisteren en toen viel het niet eens mee zo op en neer, maar aangezien ik hier toch echt al vaker had gelopen en nog rap ook, leek het me een geschikt 'tussendoor' rondje. Waf vond het weer helemaal leuk natuurlijk.

klik voor groot



Achteraf zag ik dat ik vorig jaar het iets slimmer aanpakte, door eerder te beginnen met de ronde namelijk waar het nog lekker naar beneden loopt, en ook helemaal terug tot het einde van het hekje. Deze keer stopte ik de klok te snel, omdat ik dacht dat ik er al was en nog even een coll down wilde doen. Verkeerd dus want op het laatste stuk kan je lekker vaart maken.

Overigens lopen de Kinvara heel goed op dit terrein. Stuk beter dan vorig jaar, toen ik nog vaak zwikte op die stomme stenen. Maar dit jaar ging het prima gelukkig en na een half uurtje waren we alweer bij de auto waar ik verwilderd dacht 'ik wil meer'. Maar goed. Ik wilde wijs zijn en deed dat dus maar niet(vandaag). Overigens ben ik een half uur na thuiskomst weer uitgebreid gaan wandelen omdat het zonnetje heerlijk ging schijnen. Toen ontdekte ik een nieuw gebied bij Bonawe waar ik vorig jaar niet kon hardlopen. Dat wordt dus de volgende ronde!



Gegevens:

* totaal 5,5 km
* temp 3 - zonnig geen wind



rondje in google earth openen

dec 110 km - 2012 totaal 2.084 km

kinvara 3 - 308 km

gepost door Max op 05:19 PM


Dinsdag, 25 December 2012

25.12.2012 - fearnoch forrest - 8,5 km

Vandaag een rondje dat ik vorig jaar ook liep. Lekker door het bos, beetje op en neer. Vorig jaar stormde het enorm en lag er ook ergens ineens een grote boom over de weg heen waar ik overheen moest klauteren. Ook het laatste stukje langs het watertje was toen ontzettend modderig herinner ik me.

Maar vandaag was het goed te doen allemaal. Toen ik aan kwam rijden op de parkeerplaats, kletterde de regen tegen de ruit en er was nog iemand zo gek om met de hond te gaan wandelen en die keek me wat verwilderd aan met mijn renkleding. Een nat begin dus en het was best fris.

Eerst maar eens beginnen. Snel een foto maken bij de watervallen.

klik voor groot







De weg gaat aardig op en neer en uiteindelijk kom je ook wel op een uitzichtpunt waar het mooi is om te kijken.

klik voor groot





Uiteindelijk loopt de weg richting Fearnoch een nederzetting in het bos met enkele huisjes. Heel bijzonder eigenlijk en de weg loopt dan ineens vlak langs het water dat snel stroomt en een heerlijk geluid maakt. Inmiddels was het overigens alweer helemaal droog en best lekker weer geworden zonder wind.

klik voor groot



Het bos ruikt zo lekker na een regenbui en het water zo langs je is echt bijzonder. Het pad was dit jaar veel beter beloopbaar dan vorig jaar en dat was fijn.

Zo kwamen we na ruim 8 km weer terug bij de parkeerplaats.



Heerlijk lopen, ik zou wel uren willen doorgaan. Morgen dan maar weer een runnetje doen.

Wordt vervolgd



Gegevens:

* totaal 8,5 km
* temp 6
* tempo 7.06 min/km
* HF average 150 bpm (max 172 bpm)



rondje in google earth openen

dec 104 km - 2012 totaal 2.078 km

kinvara 3 - 302 km

gepost door Max op 05:45 PM


Zondag, 23 December 2012

23.12.2012 - assignment 14 - 4x800 - totaal 14 km glen lonan

Vandaag mijn eerste rondje in Schotland. Dit jaar loop ik hier met een schema voor de marathon van Edinburgh, dus kan ik niet helemaal freewheelen, maar door de week zit er voldoende vrijheid in binnen het raamwerk van het schema om heerlijk te kunnen lopen hier. Assignment 14 waren maar 4 lapjes van 800 die ik op 4.50 - 4.50 - 4.45 - 4.40 zou moeten lopen volgens schema. Daaromheen kan ik lekker rustig dribbelen dus dat was een prima start voor vandaag (dacht ik).

Woef doet het prima en mijn rug is eigenlijk weer helemaal OK na de misselijkmakende pijn van donderdag tot en met gisteren. Ik liep wel met een een of ander warmhoud ding rond mijn middel die mijn rug warm zou houden. Daar slaap ik ook mee en dat voelt lekker.

Het waaide keihard vandaag en af en toe kletterde de regen tegen de ruiten. Maar ik weet inmiddels al lang dat het niet uitmaakt of het regent en bovendien kan het hier in een seconde omslaan en toen ik over de brug reed op weg naar de Glen, scheen het zonnetje in mijn gezicht. Ik heb dus onderweg ook van alles gehad, van zon tot regen.

klik voor groot




Ik wilde niet te ver de Glen in rijden, en dacht dat ik al snel een redelijk vlak stukje zou hebben om te lopen. Maar dat viel dus even tegen en ik moest ook weer even wennen aan de klimmetjes. Pas na 5 km kwam ik bij de splitsing richting Taynuilt en zou het redelijk vlak worden. Daar ben ik dan toch maar begonnen aan de 800 meter laps.

klik voor groot



Vervelend genoeg stond er een enorme kudde schapen ineens voor mijn neus en kwamen van links enorme koeien aandenderen, waarvan woef zich te pletter schrok en begon te blaffen. Het gevolg daarvan was dat de 100 schapen het ineens op een rennen zetten en het allemaal ineens niet meer zo rustig was om me heen en ik woef toch maar even aan de riem heb gedaan. Niet zozeer omdat ze iets zou doen, maar ik stelde me zo voor dat de boer ineens zijn rennende schapen zou zien en daar tussendoor een roze figuurtje zou ontwaren met een loslopend woefje. Dat leek me niet zo geschikt dus dan in ieder geval maar aangelijnd en hopen dat die beestjes weer eens tot rust zouden komen en stil zouden staan. Schapen als haas, weer eens iets anders.

Het eerste lapje ging te snel en ik remde aan het einde dan maar wat af. Het tweede lapje ging ook te snel en uiteindelijk ben ik maar omgekeerd ook omdat er weer een wildrooster lag. Alleen had ik geen rekening gehouden met de weg zodat mijn derde lapje niet 5 sec sneller was maar net zo snel als de eerste vanwege heuveltje op. Het viel me nog niet eens tegen eigenlijk maar het was wel dom. De vierde was wel 10 sec sneller dan de eerste wat ook de bedoeling was en met deze weg was ik niet ontevreden dus.

klik voor groot







Maar helaas moest ik dus nog wel 5 km terug richting de auto, dus ben ik maar lekker door gaan hobbelen en na 14 km waren we weer terug bij de auto. Op de terugweg zag ik een gigantisch gave regenboog. Erg mooi.

klik voor groot



Dit smaakt toch echt allemaal naar meer. Het is hier zo fijn en mooi en de lucht is natuurlijk ook schoon dus dat is heerlijk. Ik heb hier altijd het gevoel dat ik honderd kilometer achter elkaar zou kunnen lopen.

Grappg genoeg liep ik hier in 2009 voor het eerst. Toen had ik net Evy afgerond. Wat was ik trots. En hoewel het langzaam ging, zou ik hier toen ook al 2x4 km lopen langs het meer. Geweldig.

Nu dus door de Glen en ik zal hier ook nog een 25 km route lopen volgens het schema dus dat is super leuk. Ga nog uitzoeken waar ik dat ga doen en of woef ook mee zal gaan of niet.

Wordt vervolgd



Gegevens:

* totaal 14 km
* temp 8 - nat en winderig
* 4 laps van 800 mtr op 4.38 - 4.33 - 4.39 - 4.28



rondje in google earth openen

dec 96 km - 2012 totaal 2.069 km

Kinvara 3 294 km

gepost door Max op 08:16 PM


Donderdag, 20 December 2012

20.12.2012 - hitland - 9,5 km

De laatste training in Nederland vandaag. Hoewel het woord training misschien wat veel gezegd is, want ik heb gewoon lekker een rondje gehobbeld om woef de gelegenheid te geven even lekker te rennen en te plassen voordat ze vanavond lang op de boot moet zitten. Gisteren nam ze een hap uit de krans met vogelvoer die klaar lag om tegen de boom gehangen te worden. Ik was dus even bang dat ze enorme diarree zou krijgen, maar ze poepte alleen keurig een drol met vogelzaadjes erop dus dat zit wel goed. De run vond ze natuurlijk weer fijn en ze holde lekker voor me uit en terug.

Zelf was ik gewoon lekker aan het rommelen en ik verloor aan het einde bijna mijn garmin 610 die dus een ander probleempje heeft nu. Het pinnetje liet los en toen liet de klok dus los van de band. Erg handig dus daar moet ik nog even naar kijken voordat ik vertrek. Beetje lullig anders. Maar verder ging het rondje lekker. Het was vrij koud en er stond een pittig windje. Ik dacht dat ik veel langzamer liep maar achteraf gezien liep ik helemaal constant grappig genoeg met een cadans van 170-172. Dat laatste is op zich een beetje laag, maar ik sjokte enorm voor mijn gevoel en dat valt dus op zich nog best mee eigenlijk. Ik had alleen onwijs pijn in mijn rug van het inpakken en rommelen dus dat was iets minder. Maar ook dat gaat allemaal vanzelf weer weg natuurlijk.

Gisteren had ik trouwens nog een aardige discussie met mijn coach die overigens meteen het schema aanpaste omdat ik afgelopen weekend natuurlijk geen 21 had gelopen. Moet daar nog even naar kijken, maar dat zal ik dus braaf doen. We hadden een discussie over tijden, over de ratio en over de effecten op het cardiovasculair systeem. Tsja, food for thought en daar heb ik dus de komende weken de tijd voor. Lekker hobbelen, lekker genieten van alles om me heen en voordat ik het weet ben ik alweer weken verder in mijn schema op weg naar de marathon.

Dit is mijn loopomgeving straks:



Gegevens:

* totaal 9,5 km
* temp 4
* ratio 2'/23"
* HR average 135
* pace 6.34 min/km



dec 82 km - 2012 totaal 2.055 km

brooks pure flow 150 km
brooks pure flow (2) 120 km
brooks pure cadence 34 km
merrell bare access 98 km
kinvara 3 280 km

gepost door Max op 12:44 PM


Dinsdag, 18 December 2012

18.12.2012 - hitland 6,5 km

Vandaag weer het eerste rondje nadat ik voor het eerst in eeuwen ziek was en zelfs zondag niet gelopen heb. Geen 21 km dus, en geen Spark HM. Dat was wel gek maar wel beter voor lijf en leden. Ik besloot het wel rustig aan te doen en hobbelde dus rustig door het gebied hier. Woef vond het wel weer lekker geloof ik en rende lekker voor me uit. Af en toe keek ze om en kwam ze weer terug, want vandaag geen leuk haas spelletje maar gewoon een slakkengang. Hartfrequentie bleef mooi laag, voor mij een teken dat het niet een al te grote inspanning was blijkbaar. Dat is dus prima. Ik heb het bewust heel kort gehouden en ben dus ergens op weg naar het oude gebied gewoon omgekeerd omdat het genoeg was. Donderdag maar weer een rondje en het schema weer langzaam oppakken. Vanaf nu zie ik wel wat veranderingen komen, want voor het eerst heb ik in het weekend nu een soort interval training en gaan de kilometers ook ineens toch wel langzaam omhoog. Op weg naar de HM in Berlijn en de M in Edinburgh. Maar die marathon is pas eind mei dus daarvoor heb ik nog even de tijd.

Op naar de laatste training in Nederland aanstaande donderdag.

Gegevens:

* totaal 6,5 km
* temp 8
* ratio 2'/23"
* HR average 135
* pace 6.40 min/km



dec 73 km - 2012 totaal 2.046 km

brooks pure flow 150 km
brooks pure flow (2) 110 km
brooks pure cadence 34 km
merrell bare access 98 km
kinvara 3 280 km

gepost door Max op 10:14 PM


Zondag, 16 December 2012

ziek zijn en hardlopen

Het is nooit leuk om een training of zelfs wedstrijd over te slaan. Je wilt dat eigenlijk liever niet, zelfs niet als je ziek bent. Maar hoe bepaal je nu wanneer je wel of niet moet gaan lopen als je ziek bent?



Het is vooral lastig wanneer je alleen maar 'niet helemaal fit' bent, of een simpele verkoudheid lijkt te hebben die het label 'ziek' niet mag hebben. Soms kan een run je een mentale en fysieke boost geven als je niet fit bent, maar er zijn ook momenten waarbij hardlopen meer schade dan goed doet. Je bent werkelijk niet direct je conditie kwijt, wanneer je een paar dagen overslaat 1

David Nieman, Ph.D gebruikt de 'nek-regel'. Heb je symptomen die 'onder de nek' zijn zoals bronchitis, pijn in het lichaam, hoesten op de borst etc., dan moet je de training overslaan. Symptomen 'boven de hals' zoals een loopneus, verstopte neus of niesbuien kunnen in de meeste gevallen geen kwaad.

Er is onderzoek gedaan door Tom Weidner aan de Ball State University. Hij nam 2 groepen hardlopers en gaf de lopers een simpele verkoudheid. Een groep bleef 30 a 40 minuten lopen elke dag gedurende een week. De andere groep deed niets. Beide groepen verschilden niet in lengte van hun verkoudheid. In een andere studie ontdekte hij dat de prestatie niet veranderde door een verkoudheid. Hij concludeerde dat hardlopen met een verkoudheid zonder problemen kan en positief bijdraagt aan fysiek en mentaal welbevinden, mits je niet ineens harder moet presteren dan tijdens een normale workout. Een wedstrijd valt dus ook buiten dit onderzoek!

Het blijft een moeilijk gebied waar je snel in de fout kunt gaan. Sommige sinus infecties kunnen leiden tot een longontsteking of andere problemen wanneer je je extra gaat inspannen.
Als je twijfelt of je wel of niet kunt gaan lopen, kan je ook de lichaams temperatuur opnemen. Als je in de literatuur gaat kijken, vind je veel adviezen, maar eigenlijk moet je al niet lopen bij geringe temperatuurstijging. Ik heb adviezen gevonden varierend van niet lopen bij 99 degrees fahrenheit (dat is voor zover ik weet ongeveer 37,3 hetgeen mij wel erg laag lijkt) tot alles boven de 38 als een no go. Bekijk het zelf kritisch en wees alert. Het hangt natuurlijk ook van jouw eigen basis temperatuur af. Heb je normaal 36,8 dan is het duidelijk dat je eigenlijk met 37,5 al duidelijk verhoging hebt en is het verstandiger om niet te lopen.



Het is niet zo dat je koorts kunt 'uitzweten' door te gaan hardlopen. Dat is een merkwaardige fabel en het tegenovergestelde is waar. Hardlopen helpt dus niet om het immuun systeem op dat moment een boost te geven om te koorts te laten zakken. Integendeel. Hardlopen met koorts is onverstandig en kan je een enorme terugval bezorgen in prestaties. Op de lange termijn zal je er vaak alleen maar slechter van worden. Je loopt zelfs kans op een postviraal syndroom als je met koorts gaat hardlopen. Bovendien kan het ook nog eens gevaarlijk zijn.
Lichaamstemperatuur stijgt tijdens hardlopen, en kan dus gevaarlijk hoog worden tijdens het hardlopen als je al start met koorts. Dat niet alleen, maar het hart moet tijdens lopen veel bloed rondpompen, naar spieren en naar huid. Tijdens hardlopen zullen spieren veel bloed nodig hebben, maar de huid ook om de temperatuur binnen grenzen te houden. Het hart moet dus steeds harder gaan werken en er kunnen zelfs ritmestoornissen ontstaan. Ook alweer een reden om toch maar de training over te slaan met koorts.

Wees je ervan bewust dat je met hardlopen het raam wagenwijd open zet voor virussen en bacterien. In de eerste 20 uur na het lopen ben je extra vatbaar. Dit komt simpelweg door alle processen tijdens harldopen. Herinner je je nog vaag iets over het 'vecht of vlucht' principe? Daar heeft het mee te maken. Bovendien onttrekt hardlopen natuurlijk ook energie en voedingsstoffen aan het lichaam die je goed kunt gebruiken om weer beter te worden. Dit geldt overigens ook voor gezonde hardlopers. Wees extra alert op afkoelen na een run, want het raam staat nog open! Ik denk zelf dat ik toch 'kou heb gevat' na de Bruggenloop toen ik na de run voetje voor voetje door de mensenmassa richting de uitgang moest schuifelen. Ik had het warm gehad tijdens de loop, was dus extra bezweet en voelde dat ik daarna totaal afkoelde. Heel vervelend zulke dingen en bijna niet te voorkomen. Wees alert en zorg voor een goede weerstand door een goede voeding en simpele dingen als voldoende slaap.

Wanneer mag je nu wel weer gaan lopen na koorts of ziekte? Meestal wordt aangeraden om pas de dag nadat de symptomen zijn verdwenen weer voorzichtig een rustige ronde te gaan lopen. Hoe zieker je was, hoe meer je jezelf in acht moet nemen en weer rustig moet opbouwen. Ben je alleen verkouden geweest en hoestte je wat, dan kan je meestal sneller weer beginnen met opbouwen. Te vroeg beginnen geeft alleen maar kans op een terugkerende verkoudheid of 'griepje' en zal zich vroeg of laat uitbetalen in verminderde prestaties. Vaak weet je dan al lang niet meer dat je een keer te vroeg bent begonnen of bent doorgelopen met een ziekte onder de leden.

Overigens is de hartslag ook een goede indicator voor jouw eigen 'fit' zijn. Hou daarvoor de hartslag in rust bij. Neem deze op terwijl je nog op bed ligt in de ochtend. Er zijn zelfs handige apps voor om dat te doen. Als de rust hartslag meer dan 5 slagen verhoogd is, is dat al een teken dat je minder fit bent. Hier kan je dus rekening mee houden tijdens een training. Neem op tijd gas terug.

Luister naar jouw lichaam, gebruik de thermometer en luister niet naar het schema!

Samengevat:

* Conditie is niet in één klap verdwenen als je een training overslaat als je ziek bent
* Immuun systeem: de fysieke stress van hardlopen vermindert de natuurlijke afweer van het lichaam om virussen te overwinnen. Gaan lopen met al iets onder de leden zal de balans de verkeerde kant op kunnen laten slaan en je zieker kunnen maken
* Symptomen 'onder de nek' of koorts zijn een no-go
* met een simpele verkoudheid kan je gerust gaan trainen

1) loosing your fitness

Dit artikel is ook opgenomen in de artikelen reeks op de review site

gepost door Max op 10:15 AM


16.12.2012 - assignment 13: very slow 21 km - sparkmarathon - DNS - totaal 0 km

Een hele lange titel om aan te geven dat dit weekend niet gelopen is. Voor het eerst in alle jaren dat ik loop zal ik een training niet volbrengen. Sterker nog: ik had een startbewijs om deze 21 km te lopen in de Spark marathon in Spijkenisse, maar dat gaat dus niet door.

Ik was/ben verkouden, kreeg daarna keelpijn maar hoest nu ook nog eens erbij. En juist dat laatste is de reden om niet te gaan. Beetje verkouden en een beetje keelpijn kan geen kwaad. Sterker nog, met een verkoudheid is het vaak best lekker lopen, omdat het de neus weer vrijmaakt. Maar toen ik mezelf ineens hoorde, wist ik dat het onverstandig was. Natuurlijk ga je dan direct weer denken 'ach was maar 1 hoestje' maar toch maar niet. Vandaag wordt dus een bankhangen dagje. Wie weet kan ik dan morgen een heel rustig rondje hobbelen.

Vanmiddag zal ik een artikel opnemen wanneer je nu wel en niet kunt lopen als je ziek/verkouden bent. Het is een 'fine line' maar wel eentje om aan te houden!

Het is niet anders, jammer maar helaas.

gepost door Max op 08:40 AM


Donderdag, 13 December 2012

13.12.2012 - hitland - 11,5 km

Vandaag is het stralend weer, lekker koud rond het vriespunt maar droog en geen wind. Vanmorgen eerst met mijn runningmate naar de dierenarts en vanmiddag dus lekker een rondje lopen. Vandaag een experimentje met een ratio van 4/23 en 3/23 om eens te kijken wat de verschillen zijn. Omdat het toch wel fris was en het warmlopen niet zo wilde lukken, heb ik de eerste lap maar extra rustig aan gedaan om echt even warm, te worden. Ik heb steeds een lap van 2 kilometer gelopen. Elke lap gebeurde er wel iets. De eerste lap ging een hond ineens een beetje staan dreigen zodat Ztje er niet langs kon/wilde, bij de derde lap ging een auto over de dijk een beetje raar rijden en zo was er steeds wel wat.

Maar het liep lekker. Ik weet niet wat nou lekkerder loopt. Je loopt toch wel een beetje te kijken zo tijdens het uitproberen hoe snel je nu precies loopt, en wat het verlies is door het walk segment. Ik weet het dus niet.

Voor de cijferliefhebbers

RWR ratio 4/23 en 3/23 afgewisseld voor iedere lap van 2 km (150 meter wandelen tussen de laps). Metronoom op 172 per minuut

1: 6.16 min/km - 148 (168) cadans 83 gem ratio 4/23
2: 6.04 min/km - 147 (155) cadans 85 gem ratio 3/23
3: 6.00 min/km - 150 (159) cadans 85 gem ratio 4/23
4: 5.48 min/km - 154 (167) cadans 85 gem ratio 3/23

Daarna nog even 2x700 meter cadence drills gedaan tot 182 en dat was wel grappig. Eigenlijk liep ik voor mijn gevoel een beetje dom te dribbelen maar de laatste ging gewoon op 5.58 min/km terwijl ik alleen met de cadans bezig was. Merkwaardig toch. Daar ligt dus ook nog winst want eigenlijk 'slof' je toch inderdaad best wel als je rond de 172 loopt.

Nu even twee dagen rust tot de 21 van zondag.

Gegevens:

* totaal 11,5 km
* temp 1 - windstil en zonnig
* ratio 4'/23" en 3'/23"



dec 66 km - 2012 totaal 2.039 km

brooks pure flow 150 km
brooks pure flow (2) 103 km
brooks pure cadence 34 km
merrell bare access 98 km
kinvara 3 280 km

gepost door Max op 04:07 PM


Dinsdag, 11 December 2012

11.12.2012 - hitland - 9 km

Vandaag een heerlijk rustig rondje gedaan. Ik vond het zo jammer dat het weer voorbij was, ik had nog wel een uur door kunnen tuffen door het gebied. Het was prachtig weer, blauwe lucht, geen wind en een temperatuur rond de 2 graden. Het had gevroren vannacht dus er lag een laagje ijs op het water en het gras was op veel plekken nog vol rijp en ijs. Erg mooi om doorheen te lopen en van te genieten. Veel ganzen op de weilanden die veel geluid maakten en zich warmden in het zonnetje. De zwanen zaten op het gras en bliezen naar Ztje als we voorbij liepen. Al met al dus echt volop genieten.

Ik had lekker mijn nieuwe kleding aan en dat was warm genoeg, zeker toen ik eenmaal lekker warm was. De eerste kilometer heb ik echt lekker rustig aan gedaan om warm te worden.

Omdat ik na de Bruggenloop nu zeker weet dat deze ratio niks voor mij is, experimenteerde ik vandaag met 4'/23" en dat liep weer fijn. Toen ik zelf begon met RWR uit de boeken, liep ik met 6/30 of 7/30 maar toen ik eenmaal met begeleiding ging lopen, werd mij een ratio aangeraden van 2/30 dus ben ik dat gaan doen. Ik denk dat het geheim ligt in het afwisselen. Ik ben namelijk zeker sneller geworden met die korte stukjes, want eigenlijk is het een soort 'interval training'. Ik merkte nu dan ook met de langere stukken dat het eigenlijk nog makkelijker gaat en dat het tempo heel makkelijk te sturen is.

Kortom: ik ben dus nog wel even bezig met uitproberen en ga straks bij de terugkoppeling nog eens vragen wat ik nu het beste kan doen. Er is natuurlijk een verschil tussen een 'loop' en een training en beide hebben een andere aanpak nodig.

Maar goed, de run voor vandaag zit er weer op, en wat was het fijn. Het was overigens op hele stukken in het oude gebied nog tamelijk glad dus daar heb ik zeker rustig aan gedaan als echte schijterd. Op de terugweg kon ik wel even lekker vaart maken, want daar scheen het zonnetje lekker op de weg en was alles veilig.

Ik verdeelde de route in 3 delen. Geen idee waarom, zo voelde het goed voor vandaag. Tussendoor wandelde ik 200 meter.

RWR ratio 4/23

I: 6.17 min/km - 141 (156) cadans 82 gem
II: 6.16 min/km - 139 (148) cadans 82 gem
III: 5.58 min/km - 145 (153) cadans 83 gem

In de laatste lap sloeg in eenmaal de walk over, vandaar dat het gemiddelde een stuk hoger is maar ik liep daar ook net iets meer door denk ik. Onderweg de metronoom af en toe aangezet op 171 en ik zie dat ik tijdens de loopstukken eigenlijk steeds rond de 171 a 172 heb gezeten dus dat gaat de goede kant op.

Gegevens:

* totaal 9,3 km
* temp 2 - windstil en zonnig
* ratio 4'/23"



dec 55 km - 2012 totaal 2.028 km

brooks pure flow 150 km
brooks pure flow (2) 103 km
brooks pure cadence 34 km
merrell bare access 87 km
kinvara 3 280 km

gepost door Max op 03:21 PM


Zondag, 09 December 2012

09.12.2012 - assignment 12: 15 km race - bruggenloop



Vanmiddag is de Bruggenloop. Een run door Rotterdam over 15 kilometer. Gelukkig is de temperatuur ineens van min 5 naar plus 8 gestegen en is het ijs en de sneeuw verdwenen. Daarvoor in de plaats is regen en wind gekomen. Westenwind dus niet pal tegen op de brienenoord brug voor zover het er nu naar uitziet.



Ik weet ongeveer waar welk kilometer punt ligt en ik kan me van vorig jaar maar weinig herinneren gek genoeg, alleen de start met die enorme drukte en die man met de buggy die overal voorbij liep aan de andere kant van de trambaan. Verder weet ik nog het punt waar S. me aanmoedigde en ik dacht dat ik er al bijna was. Grrr wat toen dus niet zo bleek te zijn. Dit jaar weet ik dus beter hoe het parcours loopt en laat ik ook de verlichting van de garmin aan, zodat ik ook aan het einde nog iets kan zien op mijn schermpje. Ik heb dus wel iets geleerd van de vorige keer.

Verder ga ik dus deze keer met RWR lopen. Het zou een beetje vreemd zijn als ik een RWR training doe en dan ineens vandaag dat niet zou doen. Na de Berenloop moest ik bij de rapportage al melden dat ik geen RWR had gedaan maar 'lekker' achter elkaar had gehobbeld, ik vind dat dat nu maar eens over moet zijn, want je kunt niet twee dingen door elkaar doen.

Ik heb naar aanleiding van de MMs en de trainingen en na overleg wel een 'plan' gemaakt. In Amsterdam kwam daar niets van terecht, maar hadden we ook een hele andere streeftijd in gedachten op de kortere afstand (die dus ook niet gehaald werd, waardoor ik langzamer liep dan vorig jaar). Maar toen wel het een en ander geleerd. Bovendien kwam daar mijn HF ook weer niet omhoog, zodat er ook niet veel rek meer in zat. Dat gaat de laatste tijd een stuk beter, want ik heb al enkele keren tijdens een training ook normale HFs gehaald en dat loopt natuurlijk een stuk prettiger ineens (en sneller!). Ik hoop dus dat dat vandaag ook gewoon zo zal zijn en dat wat dat betreft geen rare rem op zal treden.

Ik ga dus voor 5.50 min/km en dat zal met RWR niet gemakkelijk zijn denk ik. Vorig jaar liep ik 5.57 min/km op deze afstand dus het is in principe wel een beetje te ambitieus misschien, maar volgens mij zou het theoretisch moeten kunnen tijdens een run. Indachtig de NLP lessen: mislukking bestaat niet, alleen feedback.

Het enige punt waar ik momenteel over aan het dubben ben, is de startplaats. Helemaal achteraan maar dan echt achteraan, of toch in mijn eigen startvak. Vorig jaar was de eerste kilometer niet om doorheen te komen en met de RWR heb ik weinig marge voor verlies in de eerste kilometer. Ik ben daar dus nog niet helemaal over uit. Na Amsterdam zou je zeggen helemaal achteraan, maar toen waren we met z'n tweeën en liep het anders dan alleen.

Voor het eerst zal ik deze run ook een of andere vieze snoepjes met gel erin gaan proberen. Ik heb een zakje met 8 van die dingen. Jeff Galloway zegt: MY RULE OF THUMB IS 30-40 CALORIES EVERY TWO MILES. YOU CAN USE GELS, SUGAR CUBES, LIFE SAVERS OR ANY SUGAR. Dat is dus per 3,2 km ongeveer 30 a 40 kcal innemen. Even rekenen een snoepje bevat 20 kcal en ik heb er 8 dus daar zou ik in theorie net mee uit moeten kunnen komen dan. Ik vind de gels prima, maar je krijgt wel erg veel tegelijk naar binnen en met deze energy blasts krijg je dat gelijkmatiger (is het idee). Omdat ik toch een jack aan heb met zakken, wil ik dat deze keer wel eens proberen dan. In mijn andere zak zit een piepklein flesje met water voor het geval dat.

Wordt dus vervolgd!



update na de loop

Vanmiddag was het dan echt zo ver en op tijd vertrekken we richting Rotterdam. De regen klettert tegen de autoruiten en het is aardig gaan waaien. Als we de Brienenoord brug oprijden, zien we dat de wind op de brug in ieder geval niet tegen zal zijn, dus dat valt alweer mee.

We kunnen makkelijk parkeren en op weg naar het stadion maak ik gauw nog even gebruik van het toilet bij McDonalds. Dat is maar vast gebeurd en als ik later de rijen zie bij de toiletten, dan weet ik weer hoe handig dat is geweest.



Het was al tamelijk druk maar ik vond het plein toch een beetje stilletjes. Misschien door het slechte weer, ik weet het niet. De lampjes die je op kon halen waren al vergeven bij het eerste standje, en de lampjes van het tweede standje deden het helemaal niet. Dat was op zich dus wel jammer. Er was een warming up door dames in kerstmannen kleding. Die hadden het vast koud, want het regende en waaide behoorlijk. Ik was op dat moment lekker aangekleed en had ook een nood poncho meegenomen voor het startvak dus dat was prima. Onderweg naar het stadion was de paraplu door de harde wind al kapot gewaaid. Dat was schadepost nummer 1 van de dag. Later zou er nog eentje volgen.

Omdat we toch vrij laat waren, ben ik vrijwel meteen naar het startvak gegaan. Vorig jaar was het een beetje een kloppartij om er nog in te komen, maar nu was het geen enkel probleem gelukkig. Ik heb geen idee hoeveel mensen er nu nog achter me stonden.

klik voor groot






Na de start was het plein natuurlijk leeg en bleef er veel troep achter in de vorm van poncho's en vuilniszakken.

klik voor groot



De start was deze keer prima en ik was al snel op het smallere stuk waar het vorig jaar zo vast liep. De eerste W liet ik toch voorbij gaan vanwege de drukte, maar bij de tweede piep heb ik de W wel ingelast. Ik liep helemaal aan de zijkant over het trottoir dus ik stoorde niemand. Even flink doorstappen en daarna was ik weer op weg. Zo ging het even door en de eerste kilometer was al snel voorbij, maar wel langzamer dan de streeftijd. Geeft niet, het was immers ook wat druk op het eerste stuk.

De tweede kilometer ging in 5.40 min/km en daarvoor moest ik toch aardig doortuffen bij de run segmenten. Ik denk dat dit me achteraf ook parten speelde, want het laatste deel van de run - verklap ik maar vast - ging veel te langzaam. Ik vond de route eigenlijk wel leuk, en in tegenstelling tot vorig jaar, heb ik ook echt wat gezien van de omgeving. Zo zag ik het lint lopers op weg naar de Erasmus brug, die me overigens nog best tegen viel. Dat vond ik nou nog best een klimmetje eigenlijk en ik was blij dat ik weer de Maasboulevard kon opdraaien. Ik wist dat de eerste kilometers er daar al opzaten. Wat ging het makkelijk! Ik nam mijn tweede snoepje en vervolgde mijn weg.

Ik ben alleen een sukkel, want ik zag wel dat ik de streeftijd dus niet haalde maar bedacht dus niet om de ratio te veranderen van 2/20 naar een andere ratio zoals in Utrecht of Berlijn. Dat vind ik nou echt dom. Ik had 's ochtends nog zitten rekenen met mijn tabel en heb het gewoon verkeerd gedaan. Hoe kan ik nou 5.50 min/km lopen op de 15 km als ik daarvoor niet langzamer dan 5.30 min/km moet lopen met een 2/20. Dat kan natuurlijk helemaal niet! Ik heb nu precies even snel gelopen als in Utrecht met een ratio van 7/30 hetgeen dus alleen maar betekent dat ik veel sneller heb doorgelopen op de run segmenten. Niet handig en een goede les. Ik zal tijdens mijn door de weekse trainingen weer gaan experimenteren met andere ratio's want dit kan zo natuurlijk niet. Leuk dat ik in een training 5.51 min/km heb gehaald, maar op een klein stukje. Dat ik bij de 8 km uitgekomen ben op 6.08 min/km is ook prima, maar 15 km is wel bijna 2 keer zo lang dus uitkomen op 6.11 min/km is dan niet eens zo slecht. De eindtijd was dus een lousy 1.33 en daarmee was ik maar liefst 4 minuten langzamer dan vorig jaar toen ik alles achter elkaar liep, maar uiteindelijk heb ik dus het hele stuk in de runsegmenten wel degelijk sneller gelopen dan vorig jaar, alleen zie ik dat dus nu niet terug. Ik kan de runs niet vergelijken, kan ook alleen vergelijken met utrecht en berlijn (waar ik liep met een ratio van 7/30). Genoeg om uit te proberen dus.

klik voor groot




Na de Erasmusbrug de Maasboulevard en bij de Erasmus universiteit rechtsaf richting Toepad. Dat zou de weg richting de Brienenoord zijn en het ging eigenlijk allemaal best voorspoedig. Ik had het alleen toch erg warm gekregen. De regen was inmiddels weg en de temperatuur was natuurlijk vrij hoog met een graad of 8. Tijdens een van de walk segments heb ik dan ook mijn pet en buff afgedaan en opgeborgen. Dat kostte me zeker tijd, want ik had daar meer dan 20 seconden voor nodig. Al snel was ik weer op weg met de pet in mijn hand, want die kon ik zo snel niet kwijt. Bij het volgende walk segmentje besloot ik de pet dan maar aan de spibelt te hangen die ik ook omhad (met het startnummer). Ook dat ging weer super traag en ook daar tikten seconden dus weg. Helaas raakte ik de pet daarna ook vrij snel nog kwijt ook. Hop schadepostje nummer 2 van de run. Het liep ineens allemaal niet meer zo op rolletjes. Want ik werd onwijs misselijk van die stomme energie snoepjes. Ik besloot dus weer een slokje te nemen uit het piepkleine flesje dat ik in mijn zak had zitten en ook daar tikten de seconden weer mee weg. Wat zal ik toch allemaal te doen onderweg??

klik voor groot




Voordat ik erg in had liep ik al op de Brienenoord brug. Ik heb niets met die brug, het is gewoon een saaie weg maar ik had niet eens gemerkt dat ik al zo ver op de brug was. Waarschijnlijk door het gedoe met die pet ofzo, of door de afleiding van de misselijkheid. Ik heb geen idee, maar ik nam gewoon mijn kleine pasjes en vervolgde mijn weg. Dit jaar was het best druk op de brug, in tegenstelling tot vorig jaar waar gek genoeg weinig mensen op de brug waren toen ik eroverheen liep. S. stond dit jaar ook op de brug en dat was leuk! Ik wist dat er een walk segmentje zou komen op de brug, en die nam ik dus ook gewoon. Iemand die me voorbij liep moedigde me nog aan met een welgemeend 'kom op' terwijl ik gewoon deed wat ik wilde doen. Later tufte ik de goede man dan ook weer voorbij. De weg na de brug loopt wel lekker omlaag en dat kan je ook wel merken. Ik besloot daar dus ook gewoon lekker door te tuffen en de walk over te slaan. Ik was verrast door mijn gemiddelde over de hele run, omdat ik steeds aardige tijden zag als ik aan het lopen was tijdens de run segmenten. Ik had het dus beter moeten uitrekenen en een andere ratio moeten kiezen voor deze afstand. Weer wat geleerd. Bovendien heb ik - vanwege de misrekening - in het begin ook te snel gelopen om het gemiddelde te halen. En dat ga je dan toch merken op deze afstand. De laatste kilometers gingen traag en moeizaam. In tegenstelling tot het begin waar alles lekker liep en goed aanvoelde, keek ik nu echt uit naar het einde van de run. Ik zie achteraf dat mijn HF op het laatste stuk blijft hangen op de 158 dus het zou goed kunnen dat dit er iets mee te maken had. Het eerste stuk zie ik mooie reactiviteit en hogere HFs en zo hoort het ook.

Na het dalen nog een laatste stukje door een wijk, waar vreemd genoeg ineens van rechts een grote stroom lopers weer invoegde. Ik heb geen idee waar die groep vandaan kwam en wie er nou een verkeerde route heeft genomen. Heel vreemd. Uiteindelijk weer rechtsaf richting de Olympiaweg en vanaf daar was het nog maar een klein stukje naar de finish. Er stond nog best een windje op het laatste stukje en helaas een beetje tegenwind. Ik merkte dat ik aardig door mijn brandstof raakte, want ik had niets meer genomen toen ik zo misselijk was geworden van die snoepjes. Aangezien ik op de dag zelf niet veel gegeten had (ik kan niet lopen met vast voedsel in mijn lichaam), sputterde het aardig qua toevoer. Dat is het nadeel van laat starten en te snel lopen in het begin.

Ik was toch teleurgesteld door de eindtijd die veel langzamer was dan vorig jaar door de RWR. Dat is uberhaupt niet nodig en mijn eigen 'fout'. De ratio was verkeerd en de streeftijd was verkeerd. En dan lukt dat natuurlijk niet meer. Komende weken dus verder experimenteren. Ik ben dus met de 2/20 veel sneller geworden, maar dit werkt niet, zeker niet als ik het vergelijk met de 7/30 die ik eerder liep. Dat was notabene net zo snel als nu. Toen ik dat zag naderhand en analyseerde wat ik nu had uitgespookt, was ik niet meer zo ontevreden. Mijn looptempo was dus helemaal niet slecht. Tel daarbij mijn walk segmentjes die soms wat langer waren en zeker langzamer dan gepland door het geklooi met watertjes, petjes en buffs, het verkeerd uitpakken van het eten van de snoepjes en je hebt de verklaring.

Komende periode train ik dus rustig door. Ik ben benieuwd naar de stand van zaken over enkele maanden en doe dan weer een testloop. Ik train immers voor de marathon en moet dus even 'snelle' 10 en 15 km runs uit mijn hoofd zetten.

Na de finish zijn we rustig terug gelopen naar de auto en heb ik me omgekleed bij McDonalds. Toen kon ik ook weer lekker warm worden en zakte de misselijkheid ook weer wat, zodat we alsnog lekker sushi zijn gaan eten in de stad.

Op naar de volgende runs.

link naar video


Gegevens:

* totaal 15 km
* temp 8 - regen en wind
* gem HF 159 max 171
* cadans gem 82 (met walk) max 87
* tempo 6.11 min/km
* eindtijd 1.33
* ratio 2'/20"



rondje in google earth openen

dec 45 km - 2012 totaal 2.018 km

brooks pure flow 150 km
brooks pure flow (2) 103 km
brooks pure cadence 34 km
merrell bare access 77 km
kinvara 3 280 km

gepost door Max op 10:49 AM


Zaterdag, 08 December 2012

08.12.2012 - loopband training - totaal 6 km

Vandaag een kruising tussen junk miles en een training. Ik wilde rustig aan even wat kilometers maken en iets uitproberen qua hartslag, maar niet te intensief met het oog op de race van morgen. Ik sliep vannacht slecht, en ik wil vannacht graag lekker slapen en morgen namiddag lekker lopen (als het weer het toelaat tenminste). Ik begon dus even met opwarmen, en liep daarna 1 pyramide op 10-11-12-13-14-13-12-11-10 km/uur (de loopband werkt nu eenmaal niet met min/km maar met km/uur). Daarna even dribbelen gevolgd door wat 10-11-10-11 km/uur, dribbelen en daarna even elke 10 sec sneller vanaf 10 km per uur en kijken wat de hartslag doet. Daarna moest ik mezelf echt van de band sleuren, want ik vind het al snel leuk om lekker te lopen en dingen te proberen. Maar vandaag dus even niet.

Op naar de race van morgen. Mijn kleren liggen al klaar, startnummer zal ik even pakken want de vorige keer vergat ik dat dus prompt in te pakken. Ik moet alleen even bedenken of ik het startnummer aan een belt doe, want ik vind het zonde om op mijn nieuwe jack veiligheidsspelden te gaan prikken. Morgen nog tijd genoeg.

Het plannetje heb ik, nu maar eens kijken of daar iets van terecht komt.

Gegevens:

* totaal 5,75 km
* HR max 159
* pyramide 10-11-12-13-14-13-12-11-10 km/u



dec 30 km - 2012 totaal 2.003 km

brooks pure flow 150 km
brooks pure flow (2) 103 km
brooks pure cadence 34 km
merrell bare access 77 km
kinvara 3 264 km

gepost door Max op 08:54 PM


nieuwe schoenen 7

In de never ending story nieuwe schoenen inmiddels alweer aflevering 7. Eigenlijk aflevering 8, want enkele weken geleden kocht ik de Pure Cadence als aanvulling op de Pure Flow voor de langere duurlopen. Ik koos na rijp beraad uiteindelijk toch voor een voortijdige aanschaf van een trailschoen. Eigenlijk wilde ik wachten op de nieuwe Pure Grit, die komend voorjaar uitkomt, maar aangezien ik heel wat kilometers ga maken in de UK leek het me toch wel handiger om nu een trailschoen te kopen, zeker gezien de aanbieding en de extra 10 euro korting, waardoor de schoen niet al te duur werd. Het is de Saucony Peregrine 2 geworden inderdaad in de kleur geel. De Saucony Kinvara 3 loopt erg lekker, de Kinvara TR die als trailversie uitgekomen is, lijkt qua pasvorm niet op de Kinvara maar de Peregrine wel. Ik ben dus erg benieuwd hoe deze schoenen me gaan bevallen. Het is een 4 mm drop schoen. Overigens hebben uit de Asics reeks de DS trainer, DS racers en kayano 18 allemaal een nieuw baasje gevonden, dus de stal begint alweer wat leger te raken.

In de review sectie staat een overzicht van enkele schoenen varierend van 12mm tot 0mm heel to toe drop. Momenteel wissel ik af tussen de Merrell 0mm Bare Access, Pure Flow/Pure Cadance en Kinvara 3 de laatste 3 allemaal met 4 mm drop. Helaas is de Pure Flow spekglad op de meeste natte wegdekken dus zal ik morgen tijdens de Bruggenloop op de Kinvara 3 lopen. Prima schoen tijdens regen omdat regenwater er snel weer uit kan lopen. De schoen wordt dus niet zwaar zoals met veel andere schoenen wel vaak het geval is.



update de schoenen zijn inmiddels alweer retour. Op komst zijn de New Balance MT10 en Asics Fuji Trainer. Wordt vervolgd.

gepost door Max op 06:02 PM


Donderdag, 06 December 2012

06.12.2012 - loopband training - totaal 7 km

Vandaag lag ineens de eerste sneeuw in het natuurgebied. Verse sneeuw is prachtig om op te lopen, maar toen ik in de middag de wandeling daar deed, was het een enorme ijsbaan en wilde ik dus niet buiten meer lopen. Ik had op de dijk kunnen gaan, maar (vanwege de pekel op de weg) dan zonder woef, dus dan maar gewoon op de loopband op een moment dat het mij uit zou komen. Ik ben benieuwd wat de komende dagen ons gaan brengen, want of de Bruggenloop zondag door kan gaan met de voorspelde sneeuwval, is natuurlijk maar de vraag. Afwachten maar, het weer kunnen we verder toch niet beinvloeden. Ik kan alleen zorgen dat ik klaar ben voor zondag.

Vandaag dus weer eens op de loopband en dat was een tijd geleden. Het is best aardig omdat je daar van alles kunt trainen, maar het is echt niet te vergelijken met buiten. In de eerste plaats liep ik zonder metronoom en zag ik dat de cadans simpelweg omhoog gaat als de band sneller gaat lopen. In theorie kan je buiten met dezelfde cadans op verschillende snelheden lopen, maar op de loopband schuift de grond onder de voeten door en dat gebeurt op de weg natuurlijk niet want daar moeten de voeten het toch echt zelf allemaal doen. Ik vond het wel apart om later terug te zien.

Omdat ik me snel verveel op de band heb ik een pyramide gedaan van 10-11-12-13-12-11-10-11-12-13-11-10 km per uur laps afgerond met kort even wat 10-11-10-11 voor de lol. Ik deed maar wat, het was meer om lekker even bezig te zijn en net even uit de comfortzone te komen. Hoe snel je nu werkelijk loopt weet ik niet, hoewel mijn loopband vorig jaar nog gecalibreerd is door een technicien die er toen bij is geweest. Dus veel zal het niet afwijken denk ik. De hartslag steeg deze keer redelijk goed mee en kwam na de eerste ronde ook steeds terug tot de uitgangswaarde dus dat was netjes. Ik was na afloop ook niet moe, kan dan uren doorgaan maar dat leek me niet handig in verband met komende zondag. Ik ben dus ook netjes gestopt op 7 km ook al hoefde ik nog maar 3 km om op de 2.000 te komen voor dit jaar. Niet belangrijk, volgende training gebeurt dat dus al.

Op naar zondag (hoop ik).

Gegevens:

* totaal 7 km
* HR max 170




dec 24 km - 2012 totaal 1.997 km

brooks pure flow 150 km
brooks pure flow (2) 103 km
brooks pure cadence 28 km
merrell bare access 77 km
kinvara 3 264 km

gepost door Max op 07:47 PM


Woensdag, 05 December 2012

review: kleding - Falke shirt & jack

Inmiddels is aan de review rubriek een sectie met kleding toegevoegd. Ik heb op dit moment alleen de Falke kleding aangevuld. De rest volgt.
Maar twee relatief nieuwe aankopen wil ik vast noemen, want ik heb zelf zo enorm moeten zoeken naar een fijn jack, dat het wellicht voor iemand anders ook een idee is voor komend seizoen.

Falke Longsleeved Shirt uni brushed "Leeds" (adviesprijs 90)



Funktioneel shirt met lange mouwen en rits bij de hals. Ademend materiaal en de binnenzijde van brushed materiaal. Voelt heerlijk zacht en warm zonder 'te' warm te worden. Vanaf 10 graden en kouder is dit al een heerlijk shirt om mee te lopen. De mouwen zijn lang en hebben gaten waar de duimen doorheen gestoken kunnen worden. Op deze manier kan je met kouder weer ook het shirt over de handschoenen aantrekken zodat de huid helemaal bedekt is. Wordt het toch te warm, dan kan je de mouwen redelijk goed optrekken, maar ze zijn wel wat langer dan gebruikelijk, dus wel iets om rekening mee te houden. De pasvorm is fijn. Kies niet een te groot shirt, anders gaat de werking van het materiaal verloren. Met echt koud weer kan je ervoor kiezen om nog een (korte mouwen) thermoshirt onder dit shirt te dragen.

Materiaal: Elasthan - 4%, Polyester - 96%

Falke women jacket - W Clio (adviesprijs 149,95)



Nieuw in de 2012 collectie en van nieuw materiaal. Het Falke W Clio Windproof Jacket is een modieus, wind- en waterafstotend jack van ademend materiaal in grijs melange. De grote reflector inserts met perforaties houden u veilig als het donker is en geven u extra ventilatie. Elastische manchetten en onderboord, voorzien van rits. Het jack ziet er gelikt uit en is prachtig afgewerkt. De ritsen zijn degelijk en mooi ingezet. Het jasje weegt werkelijk niets en als je ermee loopt, dan voel je niets in de weg zitten. Eindelijk een ademend jasje dat nog redelijk goed de regen tegenhoudt ook. Maar vooral het feit dat je niet nat van transpiratievocht thuis komt is echt prettig en maakt dat je de stevige aankoopprijs snel vergeet. De reflecterende stukken op de rug en bij de armen vallen enorm op. Aan de binnenkant zit geel reflecterend materiaal en ik weet niet hoe ze het gedaan hebben, maar het is net alsof er licht uit het jack komt wanneer er licht op schijnt.
De zakken zijn ruim voldoende en zakken niet uit wanneer je er iets in doet. Aan de mouwen een dun boordje dat niet erg strak zit. Datzelfde boordje zit aan de onderzijde van het jack. Geen koordjes of iets dergelijks. Aanrader!

Materiaal: 65% Polyester, 35% Polyamide. Dit is opvallend, want de meeste jacks zijn van 100% polyester.

gepost door Max op 12:28 PM


Dinsdag, 04 December 2012

04.12.2012 - hitland - 7,5 km

Vandaag een rustig rondje in de regen gedaan. Toen ik me aan het omkleden was, kletterde de regen en de hagel tegen de ruiten. Maar aangezien Ztje toch naar buiten moet, heb ik een prima stok achter de deur. Bovendien kan het me met goede kleding ook weinig schelen. Ik zou vandaag mooi kunnen kijken hoe de Kinvara lopen in de stromende regen en dat beviel prima. Het water loopt heel snel uit de schoenen en ze blijven mooi licht. Ik heb dus nu vast besloten voor zondag dat ik de Kinvara ga dragen tijdens de Bruggenloop, aangezien het dan waarschijnlijk ook zal regenen.

Toen ik in het natuurgebied aankwam, stond er geen enkele auto op de parkeerplaats. Eerst even de zooltjes van Ztje inkwasten met Neatsfoot oil. Dat doe ik af en toe om de zooltjes zo sterk mogelijk te maken (o.a. voor de komende winter periode) en met regen is het helemaal prima om te doen omdat de zooltjes dan niet nat worden. Het was ook heel grappig om te zien hoe ze grote ronde plekken achterliet in de plassen waar ze met haar oliepootjes doorheen liep.

Omdat het zo nat en koud was, heb ik maar kort warm gelopen en startte ik vrij snel met lopen, in een heel rustig tempo. Ik deed wat cadence drills tot 182 en dat voelde wel goed. Omdat ik ongeveer 6 km wilde lopen, liep ik eerst naar de dijk, terug en een op en neertje naar het oude deel. Er was helemaal niemand en eigenlijk liep het heel lekker. Langzamerhand merkte ik dat ik steeds sneller ging lopen.

Toen ik naar het oude deel van het gebied liep, hing er een torenvalkje in de lucht te bidden. Tot mijn verrassing bleef de vogel gewoon hangen waar hij hing toen ik langsliep en toen ik naar boven keek, keek ik recht tegen zijn buikje aan. Hij hing werkelijk op nog geen twee meter boven mijn hoofd. Heel bijzonder en het toverde meteen een glimlach op mijn gezicht. Ik ankerde direct dit mooie moment. Ook waren er tamelijk veel grote zilverreigers in het gebied aan het fourageren. Dat was dus ook een geweldig gezicht. Ondanks het weer, genoot ik dus met volle teugen van mijn loopje.

Ondertussen oefende ik dus van alles en nog wat: wat acceleration gliders en wat cadence drills, maar omdat het allemaal lekker gaat, heb je helemaal niet het idee dat je echt een training aan het doen bent en dat is erg fijn. Goede momenten ankerde ik direct.

Verder nergens last van. Ik zag aan het einde dat ik uiteindelijk ruim 20 seconden per kilometer sneller liep aan het einde (gemiddeld) en dat vind ik opvallend. Je kunt dus in zo'n kort stukje (6,5 km) nog een heel stuk het gemiddelde omhoog trekken blijkbaar. Overigens liep ik niet op snelheid, maar ik had aan het begin met de cadence drills toevallig het gemiddelde per kilometer gezien en aan het einde natuurlijk ook weer. Vanwege de regen oefende ik de cadans zonder metronoom en was dus niet ontevreden met mijn 'eigen' 182. Op naar de volgende run

Gegevens:

* totaal 7,5 km
* temp 4
* tempo RWR lap: 6.14 min/km
* HR average 147
* cadans max 92 (zonder metronoom)



dec 17 km - 2012 totaal 1.990 km

brooks pure flow 150 km
brooks pure flow (2) 103 km
brooks pure cadence 21 km
merrell bare access 77 km
kinvara 3 264 km

gepost door Max op 03:17 PM


Zondag, 02 December 2012

02.12.2012 - assignment 11: 8 km + MM - totaal 10 km

Vandaag was het weer tijd voor een MM. Die is overgeslagen in oktober, omdat ik toen in Amsterdam mijn proef rondje heb gelopen. Helaas was het vandaag ontzettend slecht weer toen ik de MM ging doen, maar ik wilde het per se vandaag doen, omdat het er anders misschien weer niet van komt.

Eerst dus maar even wat acceleration gliders en cadence drills gedaan met Ztje lekker bij me. Even heen en weer naar de dijk en weer terug naar de parkeerplaats. Daar heb ik Ztje in de auto gedaan, want ik wilde niet met haar de MM doen, want als ik honden tegen zou komen, dan zou mijn tijd natuurlijk zeker verpest worden. Na de MM zou ik haar weer uit de auto halen voor een rustig rondje als afsluiting voor de training.

Zo gezegd zo gedaan en toen ik haar weer in de auto had gedaan, kwam er toevallig een andere loper op mijn pad. En in plaats dat ik rustig mijn eigen plan volg en even indribbel en start met de MM na de bocht richting de straat, start ik als een dolle achter die man aan die ik als haas wil gebruiken. Niet alleen rent de man keihard, ook stopt hij na 80 meter al zodat ik alleen maar een slechte start maak met een hartritme dat weer eens blijft hangen waar ik het niet wil. Maar ik besluit door te zetten, want ik wil gewoon kijken wat er nu gebeurt. De Garmin staat op autolaps van 400 meter, zodat je achteraf de opbouw van de MM kunt zien. De eerste lap gaat veel te langzaam in 2.10 en ik weet al dat ik aardig door moet gaan trekken om een beetje in de buurt te blijven van de MM van de vorige keer (8.29) en dat is jammer. Maar ik ga gewoon verder en doe wat ik kan. Ik merk dat ik wel harder wil maar het gaat niet zoveel harder. Het regent ook keihard en het is ijskoud. De tweede lap gaat beter in 2.06 en ik ga rustig voort. Ik zit al op de helft! Uiteindelijk klok ik af op 8.32 en ben daarmee dus net iets trager dan de vorige keer. Toch vind ik het niet zo erg. Ik ben zeker niet top fit, want ik zit al een paar dagen aan de prednison en heb niet veel gegeten. Dus er is wat dat betreft ook ruimte voor verbetering denk ik.

Maar omdat het zo ontzettend hard regent, besluit ik de terugweg ook op te pakken met een nieuwe MM ook al is dat niet de bedoeling natuurlijk, omdat je echt 'voluit' hoort te gaan tijdens de MM die je moet lopen. Normaal zou je dan helemaal geen puf meer hebben voor een tweede MM. Maar omdat ik toch wil experimenteren, besluit ik weer een MM te doen, maar dan met RWR op 2/10 om eens te kijken wat er dan gebeurt. Tussendoor heb ik maar 2 minuten even gewandeld om op adem te komen, dus dat is ook al niet erg lang. Het instellen van de RWR gaat niet goed, want ik had moeten wachten natuurlijk totdat ik een runsegment voor me kreeg om de autolap van 400 meter te laten starten. Dom dom, maar weer wat geleerd.

Uiteindelijk start ik maar gewoon en de eerste lap gaat in.... 1.58. Eigenaardig want dat is dus veel te snel en veel sneller dan de 'normale' lap van de eerste poging. Tijdens de tweede lap zitten 2 walk segmentjes en klok ik af op 2.11. Uiteindelijk ben ik natuurlijk best vermoeid en na de bocht richting de parkeerplaats ben ik echt blij dat ik er bijna ben en klok ik af op 8.37 voor deze MM.

Huh? Dat scheelt dus 5 seconden. Voor een tweede poging met RWR een belachelijk klein verschil. Dat kan dus alleen maar betekenen dat het met RWR simpelweg beter gaat/kan. ik snap daar nog steeds helemaal niets van. Je verwacht toch dat het sneller is als je alles achter elkaar loopt, maar dat is dus blijkbaar echt niet zo. Bovendien merk ik dat ik de hartslag veel makkelijker omhoog krijg (en zonder 'rem') met de RWR.

Leuk om te experimenteren, ik heb heel wat geleerd vandaag en de volgende MM doe ik buiten het schema om rond 18 december om nog eenmaal te kijken waar ik sta. De volgende is pas weer in februari volgens het schema en in de UK is het misschien wat lastig op een gladde weg.

Ik weet nu in ieder geval heel zeker dat ik de Bruggenloop echt via RWR ga doen en ik ben ontzettend benieuwd wat ik daarvan terecht breng.

De getalletjes:

poging 1: 8.32
lap 1: 2.10 - 157 (max 162) - cadans 85
lap 2: 2.06 - 164 (max 168) - cadans 88
lap 3: 2.09 - 164 (max 168) - cadans 88
lap 4: 2.07 - 162 (max 165) - cadans 84

poging 2: 8.37
lap 1: 1.58 - 164 (max 168) - RWR 2/10
lap 2: 2.11 - 165 (max 169) - RWR
lap 3: 2.14 - 164 (max 167) - RWR
lap 4: 2.14 - 162 (max 166) - RWR

Na de MM(s) heb ik Ztje weer uit de auto gehaald en heb ik nog een paar kilometer lekker door gerommeld. Grappig genoeg loop je dan ineens op je gemakje 5.58 min/km omdat je daarvoor zo snel gelopen hebt. Ik denk zeker dat in mijn geval de eerste opbouw erg belangrijk is. Zo rommel en train ik dus gewoon lekker verder. Komende dinsdag en donderdag lekker rustig aan op lage hartslag met wat cadans training en dan op weg naar zondag!

Gegevens:

* totaal 10 km
* temp 4



dec 10 km - 2012 totaal 1.983 km

brooks pure flow 150 km
brooks pure flow (2) 103 km
brooks pure cadence 21 km
merrell bare access 77 km
kinvara 3 256 km

gepost door Max op 01:21 PM