Runnerslog





April 2013
ZMDWDVZ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    


[Archief]
Eerder:

September 2013
Augustus 2013
Juli 2013
Juni 2013
Mei 2013
April 2013
Maart 2013
Februari 2013
Januari 2013
December 2012
November 2012
Oktober 2012
September 2012
Augustus 2012
Juli 2012
Juni 2012
Mei 2012
April 2012
Maart 2012
Februari 2012
Januari 2012
December 2011
November 2011
Oktober 2011
September 2011
Augustus 2011
Juli 2011
Juni 2011
Mei 2011
April 2011
Maart 2011
Februari 2011
Januari 2011
December 2010
November 2010
Oktober 2010


Reviews gadgets & gear:





Het weer:



Foto's:



Food/Health: Afstanden meten: Loopmuziek: GPS/Garmin: Logs & Info: Evenementen:

wie ben ik?


Temperatuur:

Click for Rotterdam, Netherlands Forecast


Zoeken



waar liep ik?



runs
[vorig bericht: "24.04.2013 - hitland - 7 km"] [Terug naar de start pagina] [volgend bericht: "26.04.2013 - hitland - 9,5 km"]

25 April 2013 Bericht: "review: ID tags voor onderweg"

review: ID tags voor onderweg

Tijdens hardlopen heb ik nooit iets bij me waaruit blijkt wie ik ben. Enkele maanden geleden was er in Huizen weer eens een hardloper onwel geworden en wist niemand wie het eigenlijk was. Niet zo handig dus. De SOS coin die ik in 2011 kocht om aan mijn schoen te doen (zie onder) vind ik erg onhandig. Enerzijds omdat ik veel verschillende schoenen draag en anderzijds omdat het gewoon een irritant ding is op de schoen. Dus maar op zoek naar iets anders, waar ik niet aan zou hoeven denken om mee te nemen en wat ook geen hinder geeft. Iets aan mijn sleutels? De sleutel heb ik vaak wel bij me, dus dat is misschien een idee. Een kaartje? Al zoekende kwam ik enkele opties tegen die me wel wat leken, om vervolgens uit te monden in een eigen maaksel dat ik nu al enkele maanden bij me draag en wat totaal geen hinder geeft. Onderstaand mijn ervaringen en idee.



Safe ID

Note: ik heb voor review doeleinden een Safe ID card gekregen. Dit heeft echter geen invloed op mijn beoordeling van de kaart..

Al zoekend naar een kaartje dat je met je mee zou kunnen dragen, stuitte ik op de website van Safe ID. Zij bieden een pakket met een hanger voor de sleutelbos, stickers en een plastic kaartje. Hierop is alleen een QR code afgedrukt, waarmee een hulpverlener naar een website kan gaan waar allerlei gegevens op staan.

eerste indruk
Het pakket ziet er verzorgd uit bij ontvangst. De sleutelhanger is vrij groot, maar ziet er stevig uit. De stickers vallen erg tegen, want het zijn papieren stickers (die je zelf ook uit de printer kunt halen) en zijn niet geplasticifeerd. Het kaartje is erg onopvallend, aan de ene kant het logo en een afbeelding van een gedeelte van een loper. Aan de andere kant een grote QR code.



hoe werkt het
Na ontvangst van het pakket is het de bedoeling dat de kaart geactiveerd wordt. Daarna kan je de gegevens invullen die zichtbaar zullen worden wanener de QR code gescand wordt. Dat activeren en invullen gaat gemakkelijk. De gegevens blijven een jaar op de server staan, daarna moet je voor een jaarlijks bedrag de kaart verlengen.




wat valt me op?
Het eerste dat me opviel waren zoals gezegd de stickers die niet handig zijn. Als de stickers nat worden, zal de QR code al snel niet meer leesbaar zijn. Bovendien is het een kwaliteit die je niet meer makkelijk ergens af kunt halen. Ik zou de sticker dus nooit op mijn telefoon plakken of iets dergelijks. De sleutelhanger is in orde, alleen is het totaal niet opvallend en vraag ik me af of een hulpverlener een dergelijke hanger zou herkennen als een ID tag.

De 'alarmkaart' vind ik zelf ook minder. Het lijkt in de gauwigheid meer op een lidmaatschap pas van een atletiekvereniging dan op een alarm pas. Ik zou heldere kleuren, in rood en geel gebruikt hebben en niet dit tamme wit met een een kant alleen een QR code. Bovendien mist de kaart een heel belangrijk item bij hulpverlening: de naam van de loper. Als je iemand ergens aantreft, is het van groot belang om te weten hoe de persoon heet, al is het maar om de persoon in kwestie aan te kunnen roepen. Op deze kaart staat dus helemaal niets. Geen naam, geen telefoonnummer, helemaal niets. Is er iets aan de hand en de persoon die je vindt heeft geen mobiele telefoon met scanner en met internetverbinding, dan heb je dus niets aan de kaart. Daar zit voor mij het grootste nadeel aan deze kaart.

Daarbij heb ik ook mijn twijfels over de veiligheid van de gegevens op de server. Het valt me op dat na lezen van de code alles direct zichtbaar is, dus zonder invullen van password en username. Dat betekent dat een beetje hacker zo bij de gegevens op de site kan. Ik heb daarover contact opgenomen met Safe-ID en er werd me verteld dat de server veilig is, omdat er geen links naartoe lopen van andere pagina's. Dat is absoluut onvoldoende. Ik zag zelfs dat er geen spider verbod op de pagina's was opgenomen voor zoekmachines. Ik heb daarvoor de benodigde programmeer gegevens gestuurd en ik hoop dat dat inmiddels wel is toegevoegd aan de website. Het blijft een probleem met privacy. Kies je ervoor om gegevens na scannen meteen zichtbaar te maken of niet. Ik begrijp het op zich wel, maar ik vraag me in dit geval af of het een bewuste keuze is geweest van de ontwikkelaars of meer een onbekendheid. Ik zou het zelf erg onprettig vinden wanneer alles ineens zichtbaar en vindbaar zou zijn.

oordeel

Het idee is prima. De sleutelhanger is OK, de stickers moeten verbeterd worden maar de pas is onder de maat. Het is bij een noodsituatie echt van belang om in ieder geval een naam te hebben om iemand aan te kunnen roepen. Een telefoonnummer dat snel en zonder tussenkomst van internet beschikbaar is, is ook nodig. Het idee moet dus verder worden uitgewerkt wat mij betreft.






Alarmcard

Meer uitgewerkt maar ook nog niet ideaal is de kaart van 'Alarm card'. Daar zit ook een telefoondienst achter die bereikt wordt met gegevens en ook hier wordt gewerkt met een QR code.
Ik heb deze kaart zelf niet aangevraagd, omdat ik uiteindelijk zelf iets anders bedacht heb (zie onder). Maar het is al meer uitgewerkt dan de Safe-ID kaart naar mijn mening.

In het pakket 3 x de SOS ALARMCARD hanger, 1x GRATIS alarmsticker voor onder uw kentekenplaat, 1x GRATIS alarmsticker voor bevestiging op bijvoorbeeld fiiets, (school-, golf- of werk)tas, rollator, scootmobiel etc.

Hier dus geen sleutelhanger en een medische pas moet extra worden aangevraagd. Uiteindelijk zal je dus wel een pakketje kunnen samenstellen, maar het is ook weer net niet helemaal de oplossing voor hardlopers.

Voor meer informatie verwijs ik naar de website van de Alarm-Card.







ID kaart - eigen maaksel

Uiteindelijk ben ik dus zelf maar aan de slag gegaan. Aangezien ik altijd mijn >spibelt bij me heb, past daar wel iets in. Bovendien past het kaartje ook in de meeste zakjes in een short of tight. Ik heb een kaart laten maken met mijn foto (zodat meteen zichtbaar is dat de kaart over mij gaat). Vrij opvallend met SOS en in rood en wit zodat meteen duidelijk is dat het geen lidmaatschapspasje is.

Op de kaart verder mijn naam, telefoonnummers in geval van nood, medicatie en wat belangrijke dingen over mij. De eerste versie had ook op de achterzijde een QR code die naar een webpagina ging die beveiligd was met een user en password en dus minder makkelijk te hacken zou zijn (die gegevens staan natuurlijk op de pas). Bij een verbeterde versie heb ik de QR code weggelaten (omdat ik ontdekte dat lang niet alle telefoons goed een QR code kunnen lezen nog) maar staan gewoon de gegevens op de pas zoals huisarts etc.

Ik heb er inmiddels eentje in mijn jas (want als ik met de hond wandel heb ik ook nooit iets bij me) en er sit er standaard eentje in de Spibelt en in mijn Nathan.

Ik hoop het nooit nodig te hebben, maar ik vind het op zich prima op deze manier. Het zou toch een beetje slordig zijn als er iets gebeurt onderweg en hulpverleners moeten eerst kostbare tijd verspillen met zoeken naar een identiteit.

Onderstaand een voorbeeld voor mijn runningmate. Inmiddels ziet mijn pas er dus iets anders uit en staan op de achterzijde medische gegevens, maar het gaat om het idee. Een geplastificeerde (credit)card om gewoon altijd bij je te hebben.

voorzijde: inmiddels met foto, naam en geboortedatum, telefoonnummers


de achterzijde nu met alle medische gegevens, huisarts en medicatie


Het kaartje ziet er super strak uit en is klein genoeg om overal in te passen en opvallend genoeg om gevonden te worden. Het kan nat worden en weegt niets. Ik ben er blij mee en misschien is het een idee voor andere lopers die ook niets bij zich dragen maar dat toch willen.

  

Replies: 1 reactie

Vele wegen leiden naar Rome, maar je moet altijd veel privacy inleveren.

Gepost door guus op 26/04/2013 06:14 PM