Onderstaand het volledige overzicht van de reviews die ik geplaatst heb op de site

* juni 2011 - CEP - Sigvaris - Compressport - Jobst Active wear
* september 2012 - update en tips voor keuze
* april 2012 - Herzog

Samenvatting (klik voor pdf file)



16 Juni 2011 Bericht: "review compressie kousen (1)"

review compressie kousen (1)

Sinds een jaar loop ik met sport compressie kousen, nadat gebleken is dat de medische steunkousen totaal niet geschikt zijn voor sport gezien het materiaal (niet ademend) en de pasvorm (naden bij de tenen die zonder uitzondering blaren veroorzaakten). Het zoeken naar geschikte sport compressie kousen begon dus al snel en inmiddels zijn er diverse merken op de markt, ieder met hun eigen voordelen en nadelen.

CEP



De eerste kous die ik probeerde. Er zijn verschillende maten die bepaald worden door de omvang van de kuit. De schoenmaat doet minder ter zake. Aanvankelijk kies ik voor een maat IV. De kleur is egaal zwart zonder grote opvallende opdruk. Het voetje is gemaakt van dikker materiaal, de naad zit bovenop dus op een gunstige plaats. De compressie ligt rond de 20-30 mmHg. Er is een linker en een rechterkous, die goed staat aangegeven met witte letters bovenop de voet. De bovenrand van de kous is een matig brede rand die niet knelt en geen inkeping in de huid geeft, ook niet na lang dragen. De kous laat zich goed aantrekken en voelt daarna meteen goed aan. Het materiaal ademt en zit prettig. Tijdens het lopen zakt de kous niet af en knelt nergens. Ook op de enkel voelt deze kous prima. De compressie is voldoende. Het wassen gaat zonder problemen, de kous is ook snel droog. Mijn eerste twee paar blijken ruim een jaar mee te gaan en krijgen dan een gat in het voetje, maar na bijna dagelijks gebruik. Ik ben dus niet ontevreden over de levensduur. Mijn tweede sets worden een maat III en die zitten iets strakker rond de kuit en voelen net nog iets beter.

Sigvaris



De kous die ik het minst gebruik. De compressie is matig, de kous is eigenlijk net iets te kort en heeft geen enkel voordeel boven een van de andere kousen die ik inmiddels heb. Het is voor mijn gevoel een ‘gewone’ sportkous. De kous is zwart met gekleurde golfjes en is daardoor iets opvallender dan de CEP kous. De naad zit ook boven op de tenen en het voetje is ook gemaakt van dikker en zachter materiaal. Ook bij de achillespees is ander materiaal gebruikt, waardoor de compressie rond de enkel te weinig wordt en dat is voor mij een nadeel. De bovenrand is te slap waardoor je het gevoel hebt dat de kous afzakt, hetgeen niet echt gebeurt overigens. Maar omdat de kous wat korter is op het been, zit het simpelweg minder lekker. Het aantrekken gaat te makkelijk, je merkt dat er te weinig compressie in de kous zit. Ik heb er slechts enkele keren mee gelopen, de kous voldoet niet aan mijn eisen.

Compressport



Een zeer opvallende kous met gele bolletjes, schreeuwerige opdruk en logo’s. De gele 3 dimensionale bolletjes zouden een acupressuur functie moeten hebben. Ze zitten rond de voet en achter bij de achillespees. Rond de voet zit ook een versterkte band die de voet ‘bij elkaar houdt’, althans zo voelt het. Maatvoering geschiedt aan de hand van kuitomtrek en schoenmaat. Als ik de kous ontvang is het even zoeken naar de L en de R die met een onduidelijk lettertje aan de binnenkant op de bovenrand blijken te staan. Niet erg handig. Bij het aantrekken vallen onmiddellijk de bolletjes op en het strakke voetje. Het is even wennen, die bolletjes, maar na verloop van tijd voel je het niet echt meer. Of het ook daadwerkelijk iets doet, dat kan ik niet ontdekken. De druk is 20-30 mmHg. Het bijzondere van het materiaal is het feit dat het geen water doorlaat, je kunt er dus ook een triathlon mee doen. Bij het lopen in de regen is het op zich wel lekker dat de voeten droog en warm blijven. Dat is iets dat geen van de andere modellen biedt. Aanvankelijk is het echter ook even wennen, want hoewel ik nooit zweetvoeten heb, voelt het in het begin wel even zo. Misschien ligt dat aan het niet doorlatende karakter van de stof. De compressie is prima, zowel over de enkel als op de kuit. De kous is lang genoeg, zit prima en zakt niet af. Het materiaal is niet heel dik, maar ruim voldoende. Wassen en drogen gaan prima. Ik ben alleen benieuwd naar de levensduur van de bolletjes van de kous, dat zal de tijd moeten leren.

Poplar3 (Smove)



Ik kreeg (helaas) een grijs met oranje kous, waardoor de kous vrij opvallend is. Bij de tenen en bij de hiel is de kous oranje, en er zit aan de achterzijde van de kous een oranje naad die van onderen naar de bovenrand loopt. De maatvoering gaat alleen middels de schoenmaat en dat lijkt mij haast onvoldoende. Ik zou liever zien dat de aat wordt bepaald aan de hand van de kuitomvang. Bij het aantrekken van de kous valt onmiddellijk de dikke voet op. Aanvankelijk lijkt dat niet lekker te zitten, omdat geen van de andere kousen zo’n dikke voet heeft. Maar al snel wordt dit mijn favoriete voetje tijdens het lopen. Het materiaal voelt zacht aan, het breisel is een vrij kleine ribbel. De naad zit boven op de tenen dus ook op de goede plaats. De links/rechts aanduiding zit op een beetje ongelukkige plek rechtsboven op de voet, met een nauwelijks te onderscheiden kleurtje. De L en de maat vallen veel meer op, zodat ik eerst dacht dat ik twee linkerkousen had gekregen. De rand aan de bovenzijde is matig breed, zacht en knelt niet. De kous is lang genoeg en zakt niet af. Ik twijfel een beetje over de compressie. Misschien zou een maat kleiner (M) beter zijn, maar dat weet ik niet. Helaas kreeg ik ook een blaar tijdens een langere run, doordat het voetje wat groot uitvalt. Wassen gaat goed, de kous is snel droog maar iets minder snel dan de andere kousen. Dat heeft misschien te maken met de aard van het materiaal, dat duidelijk iets zachter is dan de andere kousen. Tijdens het lopen is het voetje een verademing, dat zit echt lekker. Van mij mag de kous echter wat meer compressie hebben. Over levensduur kan ik nog niets zeggen.

update: ik krijg een maat M om uit te proberen. review van kleinere maat volgt (met betrekking tot compressie en blaarvorming.

Jobst Activewear



Een import USA kous, hier in Europa niet te krijgen. Dit is een klasse II sportkous, met een compressie van 30-40 mmHg, overigens ook te krijgen in mindere drukklassen. Maatvoering aan de hand van de kuitomvang, de enkel en de schoenmaat. De kous is de dikste van alle kousen die ik gebruikte. De kleur is effen zwart. Het voetje is van geruld materiaal, vrij dik. Het aantrekken gaat een stuk lastiger dan de andere kousen, maar dat komt door de hogere druk. Eenmaal aan voelt de kous goed, alleen is het materiaal vrij dik. De bovenrand is een brede rand die niet knelt en geen inkepingen geeft. De eerste testrun moet nog gebeuren, dus een review van deze kous volgt. Dit lijkt me gezien het materiaal overigens meer een kous voor de winter.

Herzog

Niet aangeschaft, geen runs mee gedaan maar wel gepast. Ik vind het materiaal niet prettig, de naad zit op de verkeerde plaats en bovenop de enkel zat de kous veel te strak in mijn geval. Geen prettige kous bij het passen en daarom niet aangeschaft.

24 September 2011 Bericht: "review compressie kousen (2)"

review compressie kousen (2)

In juni schreef ik een
eerste review over de compressiekousen (CEP, Poplar/Smove, Jobst, Compressport, Sigvaris) en inmiddels is het tijd voor een update.

Waar moet je op letten bij de keuze van een kous?

* Maatvoering: hoe wordt een kous aangemeten? Is dat afhankelijk van schoenmaat? Kuitomvang? Enkelomtrek? Veel kousen schermen met veel aanmeetpunten, om zo het idee van een bijna maatwerk kous te geven (overigens is zowel bij Jobst als bij Herzog een maatwerk kous mogelijk). Dat is in veel gevallen niet zo, de kuitomvang is bijna leidend bij de kousen, en andere maten dienen dan in de opgegeven grenzen te vallen. Zo kent Poplar bijvoorbeeld 3 maten, en Herzog 5 maten. De CEP kous is afhankelijk van kuitmaat, waarbij de schoenmaat weer niet zo belangrijk is vanwege de rek van het materiaal (hetgeen ook daadwerkelijk zo is). Maar aangezien iedereen toch anders is, kan een kous toch uitermate vervelend zitten. Denk daarbij aan te losse kuit of een te strakke enkel. Goed passen en niet over een nacht ijs gaan is mijn advies.

* Materiaal/pasvorm: is het een dunne kous? Een dikkere kous? Van welk materiaal is het voetje gemaakt? Waar zitten de naden? Naden rond de tenen moeten goed bekeken worden, want een naad op een verkeerde plaats kan blaren geven of andere ellende. Hoe is de band aan de bovenzijde? Is die breed of smal? Strak? Een te strakke kous zal afknellen en een inkeping achterlaten na de run. De te losse kous zal afzakken en dan is het effect natuurlijk ook helemaal weg. Is de kous lang genoeg? Als je lange onderbenen hebt, dan is de kans groot dat de kous te kort is. Let daarop bij het aanpassen.

* Aantrekken/draagcomfort: een kous die je moeilijk aan krijgt, wil zeker niet zeggen dat het een verkeerde kous is! Hoe moeilijker de kous aan te trekken is, hoe meer compressie, tenzij je natuurlijk een totaal verkeerde maat te pakken hebt. Als de kous eenmaal zit, is het de bedoeling dat het allemaal goed aanvoelt en nergens 'strak' zit in de zin van 'knellend'. Als je nog nooit eerder een dergelijke kous droeg, dan is het natuurlijk even wennen, maar straks is niet hetzelfde als knellen! Voelt het materiaal goed? Kriebelt het niet?

* In de schoen! Tot slot: trek de loopschoenen aan en voel nog eens hoe het zit. Het materiaal van de Jobst Activewear is bijvoorbeeld zo dik, dat ik vrij hoog in de schoen kom te staan als ik een raceschoen aantrek. Dat geeft niet, maar dat moet je dus wel even uitproberen. Het materiaal van Herzog is vrij glad, en kan ik sommige schoenen gaan schuiven en op die manier weer problemen veroorzaken. Pas dus de schoenen samen met de kousen!

Ga verschillende kousen proberen en laat je niet afschepen met een merk omdat er toevallig niet iets anders op voorraad is. Er zijn nog veel meer merken en kousen dan hieronder beschreven.

CEP



Nog steeds een kous die ik erg veel gebruik. De pasvorm is prima, de levensduur is opvallend lang. Ik draag deze kous eigenlijk dagelijks, gewoon onder mijn normale broek en ondanks dat ik zonder schoenen in huis loop, slijten de kousen nauwelijks. Inmiddels draag ik een kleinere maat dan in juni, en die leveren voldoende steun. De kousen zakken niet af, en geven geen inkepingen onder de knie. Het voetje is prima, ik heb met deze kous nog geen enkele keer blaren opgelopen. Ik merk wel dat de compressie langzaam afneemt bij veelvuldig dragen, maar dat is inherent aan elastisch materiaal. Wel iets om aan te denken als je een kous aanschaft, want goedkoop zijn ze natuurlijk niet. Nog steeds eerste keus kous hoewel de compressie wat meer mag zijn wat mij betreft.

Sigvaris



Niet meer gebruikt. Prettige kous om te dragen maar biedt voor mij veel te weinig compressie op de kuit. Zit verder prima.

Compressport



Blijft een vreemde kous. Soms trek ik de kous aan, om vervolgens toch weer een ander paar aan te doen. de kous heeft een prima pasvorm, hoewel de kous op de voet wat strak aanvoelt, en ook 'anders' dan de andere kousen. Dat komt door de versterkte band die over de breedte van de voet loopt. Ook de bolletjes aan de achterzijde en onderop de voet is iets waar je even aan moet wennen. Qua compressie biedt te kous voldoende druk en de kwaliteit is goed, hoewel de 3-d bolletjes inmiddels toch wel wat dunner zijn geworden en wat ingedrukt zijn. De kous heeft verder gewoon een prima pasvorm en een goed draagcomfort. Zeker bij trails is dit wel een fijne kous omdat er geen water wordt doorgelaten.

Poplar/Smove



Aanvankelijk droeg ik een oranje/grijze kous, inmiddels een kleinere maat in de kleuren licht/donkergrijs. Het voetje is nog steeds erg fijn, maar er zit toch net een beetje teveel ruimte bij de tenen (in mijn geval), waardoor ik toch soms in een bepaalde schoen een blaar oploop. Dat gebeurde al bij de grotere maat, maar ook toch bij deze kleinere maar M. Ik weet niet zeker waar het aan ligt, want het gebeurt niet altijd, en ook niet bij elke schoen, dus het zal wel een combinatie van factoren zijn en niet zozeer een foutje van deze kous. De compressie is voldoende.

Jobst Activewear 30-40 mmHg



Inmiddels - omdat het wat kouder weer wordt - deze import USA kousen weer aangehad en ze zitten erg prettig. Je merkt toch wel duidelijk dat deze kous een klasse II kous is, dus met een hogere drukgradient. De druk wordt mooi opgebouwd vanaf de enkel richting de knie, hoewel ze rond de enkel best ietsje minder strak zouden mogen zitten. Op de langere termijn en op langere loopjes zou ik moeten ervaren hoe dat eigenlijk voelt. Maar op loopjes rond de 10 km voelt het prima. Vooral na een loopje kan ik goed merken dat deze kouse meer compressie geeft, want mijn kuiten zijn een stuk slanker dan met welke andere kous ook. Over de levensduur kan ik nog niet veel zeggen. Het voetje zit heerlijk maar - zoals gezegd - is het wel vrij dik. Het voelt echter niet 'warm'. Maar het is wel iets om rekening mee te houden, want in een strakke schoen (al nooit te adviseren), zal deze kous tot problemen kunnen leiden.

Herzog

Herzog schijnt een nieuwe kous te hebben met meer compressie. Daar zal ik me nog nader in verdiepen.

Review wordt in december 2011 aangevuld met de Herzog Pro en Herzog Active kousen

27 april 2012 Bericht: "review compressie kousen (3)" Vrijdag 27 April 2012

review compressie kousen (3)



In vervolg op mijn review van
september met tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een kous en juni dan onderstaand eindelijk de nagekomen review van de Herzog kous. Overigens staat op de review pagina een overzichtje onder elkaar, waarbij ik binnenkort een eindoordeel zal maken per merk naar aanleiding van de ervaringen over de afgelopen 4.000 hardloop kilometers met compressiekousen.

Deze review heeft even op zich laten wachten door een probleem met de aangeschafte kousen, de wissel en de stille hoop dat er nog een verbeterde versie zou komen. Aangezien dat uitbleef, en het laatste contact met Herzog wat stroef ging, alsnog de review. Let op: er is sprake in de review van de 'verbeterde versie' en de 'nieuwe versie' die (helaas) voor mij weer terug naar af bleek te zijn.

Herzog Pro

ik schrijf ergens in november:

Inmiddels op de marathon expo in Amsterdam een paar Pro kousen gekocht na overleg met de standhouder die tevens de ontwikkelaar en promotor van de kous blijkt te zijn. Naast de Pro is er nu ook een Active kous, met een fijner voetje maar minder compressie. De nieuwe pro kous zou enkele verbeter punten hebben ten opzichte van de oude kous. Zo zou het voetje verbeterd zijn en zouden er veranderingen aan het materiaal zijn doorgevoerd. Ik vond destijds de oude kous niet prettig zitten aan de enkel en ook niet prettig aanvoelen qua materiaal, maar ik besluit nu toch een Pro kous aan te schaffen en te proberen.

De juiste Herzog kous wordt bepaald aan de hand van metingen aan de kuit, de enkel, de wreef, onder de knie en aan de hand van de lengte van het been en voetmaat. Er zijn dus diverse opties mogelijk. Zoals ik eerder al schreef is zelfs een maatwerk kous mogelijk. Ik krijg een maat 3 voor lang been mee. De kous ziet er goed en mooi afgewerkt uit. Ik heb een zwarte kous met een opvallende oranje H. De band aan de bovenzijde is vrij breed, maar zit niet strak, knelt niet af. De naad zit aan de voorzijde van de tenen, en ik ben benieuwd wat dat gaat betekenen bij het lopen. Ook bij deze kous valt weer op dat ik even moet zoeken naar de L en de R die niet erg duidelijk zijn. Dat mag best wat meer opvallen.

Overigens is het voor het eerst dat de Pro kous een linker en rechter kous heeft, de oude versie maakte geen onderscheid tussen links en rechts. Het eerste dat me opvalt is dat de kous te makkelijk aantrekt naar mijn zin. Juist omdat de compressie goed zou moeten zijn bij deze kous en vanaf de enkel mooi afneemt naar de knie toe, had ik verwacht dat de kous minder makkelijk aan zou trekken. Misschien toch een te grote maat, dat zou kunnen. De kous zit goed en lijkt niet af te zakken. Ik heb een maat voor een lang onderbeen, dus dat is ook daadwerkelijk zo en voelt goed. Het voetje zit niet erg prettig en ik krijg de neiging om een sokje extra aan te trekken. Het materiaal voelt dun en een beetje stug wellicht. Doordat de stof vrij glad is, ben ik benieuwd of de kous in de schoen zal schuiven. Toch is de eerste indruk van de kous wel positief. Ik ben benieuwd hoe de kous functioneert tijdens het lopen. Wordt dus vervolgd!

dat werd vervolgd

We zijn pas twee weken verder. Inmiddels heb ik meer dan 100 km met de kousen hardgelopen en heb ze verder gedragen tijdens het wandelen met de hond en overdag. Laat ik beginnen met de positieve kanten van de kous. De kous zit goed, zakt niet af, heeft geen knellende band onder de knie en is niet te warm. De compressie zou naar mijn zin iets minder snel mogen afnemen richting de knie. Rond de enkel voelt het goed, maar de kous is toch een beetje slapper dan ik had gedacht en dat voel ik ook tijdens het lopen. Misschien heb ik toch een verkeerde maat (3) en zou een kleinere maat beter zijn. Dat is iets om wellicht te proberen. Bij de tenen zit de kous niet erg lekker, en helaas krijg ik tijdens mijn runs door het sauerland met deze kous een blaar op een vreemde plek waar ik nog niet eerder een blaar heb gehad. Dat kan bijna niet anders komen dan door een schuivend stukje stof ten opzichte van de huid, of het wringen van huid tegen huid door de kous.

Maar helaas moet ik het testen nu na 2 weken al opgeven omdat beide kousen kapot zijn. Zowel links als rechts zit een gat aan de bovenzijde. Dat is nogal teleurstellend. Inmiddels is er contact geweest met Herzog. Oordeel over levensduur is dus negatief.

december 2011

Na het contact met Herzog blijkt dat in de nieuwe versie van de Pro kous een verkeerde draad is gebruikt in een poging het teenstuk sterker te krijgen. Er waren in het verleden al eerder problemen geweest met een snelle slijtage van dit deel van de kous. Een misser die natuurlijk kan gebeuren bij een nieuw produkt. Mijn kous wordt keurig omgeruild en ik krijg een maat 2 om te proberen, een kleinere kous dan ik twee weken gedragen heb.

Deze kous trekt inderdaad iets lastiger aan maar voelt (te) strak rond de enkel. Ik heb geen bijzondere voeten of enkels, en dit is nou net het probleem waar ik eerder mee kampte met de Herzog kous. Graduele druk is nodig, en wel vanaf distaal naar proximaal maar dat gevoel bij de enkel en ook de indrukken van de vouwen van de kous bij het uittrekken staan me niet aan. Te strak rond de enkel is niet alleen vervelend maar ook contraproductief qua werking. Het voetje is duidelijk anders geworden ten opzichte van de ‘vernieuwde’ versie. Minder draagcomfort en ook het verschil tussen links en rechts is verdwenen ook al staan de letters nog gewoon op de kous. Terug bij af wat mij betreft. Jammer dat het experiment om de kous wat meer draagcomfort te geven blijkbaar mislukt is. Ook zonde dat de misser met de draad niet gewoon meer in de openbaarheid is gebracht, want ik lees her en der veel opmerkingen over te snel slijtende kousen en een recall was dus op zijn plaats geweest en slimmer marketing technisch. Ik vind de stof ook niet prettig aanvoelen en de kous schuift veel meer in mijn schoen dan bijvoorbeeld de CEP kous.

Ik overleg nog eens met Herzog over de kous, maar men blijft volhouden dat het technisch niet mogelijk is om een goede compressie kous te maken met een aangename voet, omdat de breimachines dat niet aan zouden kunnen. Dat wil ik best geloven, maar als ik dan uit de beschikbare kousen moet kiezen qua werking, draagcomfort en kwaliteit, dan kies ik toch niet voor de Herzog Pro kous meer. Ik had het idee dat Herzog op de goede weg was met de verbeterde versie, maar blijkbaar (nog) niet helemaal. Ik blijf het volgen en wie weet komt er binnenkort weer eens een nieuwe poging met deze Pro kous. Laat ik benadrukken dat ieder been en ieder mens weer anders is. Genoemde ervaringen zijn dus persoonlijk.